Magyar vállalkozások a Portugal Smart Cities Summiton

2022. október 13.

Négy magyar vállalkozás képviseli hazánkat a lisszaboni kiállításon

Magyarország Lisszaboni Nagykövetsége, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium háttérintézménye, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. közös szervezésében négy vállalkozás és startup vesz részt kiállítóként a lisszaboni Portugal Smart Cities Summiton 2022. október 11-13. között. Az okosváros tematikájú rendezvényen magyar innovatív kerékpártároló megoldás, vízminőségmérő-műszer, újrahasznosítást és modern hulladékgazdálkodást segítő alkalmazás, valamint intelligens parkolásmenedzsment rendszer mutatkozik be.

 Immár nyolcadik alkalommal rendezik meg az intelligens városok kihívásaival és aktuális kérdéseivel foglalkozó nemzetközi eseményt, a Portugal Smart Cities Summitot. A mintegy száz kiállító között kapott helyet Magyarország Lisszaboni Nagykövetségének köszönhetően az a magyar stand is, ahol négy hazai vállalkozás mutatkozhat be globális nagyvállalatok, helyi kormányzati intézmények, technológiai startupok előtt.

„Portugália egy nagyon innovatív ország, így számos lehetőséget biztosítanak arra, hogy az okos megoldásokat fejlesztő vállalatok nemzetközi szinten is kicserélhessék tapasztalataikat, és partnerségek alakuljanak ki. A lisszaboni Magyar Nagykövetség minden lehetséges eszközzel biztosítani kívánja a magyar vállalkozások bekapcsolódását a nemzetközi vérkeringésbe, ezért nagy örömmel segítette elő a most kiutazó magyar cégek részvételét” – hangsúlyozta Dr. Halmai Miklós, Magyarország lisszaboni nagykövete. A Portugal Smart Cities Summit kiállítás szervezői a háromnapos rendezvény középpontjába a párbeszédet, a tudásmegosztást és szinergiák kialakításának ösztönzését helyezik, a kutatástól egészen az edukációig.

A részt vevő cégek szakmai felkészítést is kaptak, mely nagyban hozzájárul a sikeres nemzetközi megjelenéshez.

„Nem elég a jó termék, szolgáltatás, el is kell tudni adni azt. Éppen ezért az INPUT Program nemzetközi piacra lépési szolgáltatása keretében teljes körű, több alkalmas felkészítést is nyújtott a vállalkozások részére, mely a specifikus piacismeret, az előadásmód és a kapcsolatépítés fortélyaira is kiterjed. Ez a komplexitás segít abban, hogy a kiállítók megfelelően reprezentálják nem csupán saját ötletüket, de Magyarország technológiai kvalitásait is – emelte ki dr. Solymár Károly Balázs, a Technológiai és Ipari Minisztérium technológiáért felelős helyettes államtitkára.

A kiállító startupok, vállalkozások:

  • A BLOCK Bike Racks csapata olyan okos kerékpártárolót fejleszt, mellyel teljes biztonságot biztosíthatunk járművünknek. Ezzel megszüntetnék a biciklilopást, egyben népszerűsítenék a városi kerékpározást is.
  • Az EPS Global intelligens parkolásmenedzsment rendszert, integrálható parkolási megoldásokat, valamint ezekhez szükséges szaktanácsadást és teljes körű támogatást nyújt partnereinek.
  • A GreenMap hulladékok újrahasznosítását segítő alkalmazás, mely fejleszti és motiválja a felhasználók környezettudatosságát, segíti a hulladékáramlás ökohatékonyságát a körforgásos gazdaság elvei alapján.
  • A Water MiniLab vízelemző készüléke képes emberi beavatkozás nélkül pontos vizsgálatokat végezni a víz minőségét és annak egyes kémiai paramétereit illetően, ezzel környezetbarát és költséghatékonyabb megoldást nyújtva a (szenny)víziparnak.