Ismerd meg a finn startup-csoda titkát!

2019. június 03.

Finnovation Konferencia június 12-én Budapesten

Finnország a világ egyik legfejletteb startup-kultúrájával rendelkezik. Elsősorban a mesterséges intelligencia, a játékfejlesztés, az egészség- és élettudományok területen tartoznak a legmeghatározóbbak közé a 2018-as The Global Startup Ecosystem Report szerint. De mitől sikeresek a finn startup vállalkozások? Mit tanulhatunk tőlük gondolkodásmódban? Hogyan lehet finn kockázati tőkéhez jutni?

Erre is választ adnak a június 12-én Budapestre látogató inspiráló finn startupperek, befektetők, innovációs szakemberek. Kiderül az is, hogy a cégek hogyan jutottak el az ötlettől a fenntartható üzleti modellig, hogyan használható a jazz-stratégia a cégvezetésben és még számos izgalmas téma. Az eseményen találkozhattok az INPUT Programmal is

Egy kis ízelítő a programból:

Mi is a finn csoda titka – túl a világszínvonalú egyetemeken, erős állami támogatáson, a Nokia tehetségkeltetőjén kívül?

“Néha cikiznek minket a külföldiek befelé fordulásunk és a finn hallgatagságunk miatt, mely valóban lényeges részünk” – mondja Emilia Lahti, aki doktori disszertációját egy izgalmas és a Kárpát-medencéből nézve titokzatos fogalomról, a SISU-ról írta. A szó a finn innovatív gondolkodás egyik kulcsszava: eltökéltséget jelent, de még a kitartás, a rugalmasság, a harciasság szavakkal sem írható körül pontosan. A SISU ennél több: belső felhívás a kiváló és különleges cselekvésre. Emilia azt vallja, hogy a döntéseinkhez szükséges bátorság belső békénk, intuíciónk és nyugodt elménk hármas egységéből meríthető. Emilia előadásában arról is szól, hogyan lehetünk tudatos vezetők bizonytalan időkben, és a 21. századi vállalkozások világában.

Kide Science: játékos formában a természettudomány

A világ egyik legjobb oktatási rendszerében egy startup innovációjával sikeresnek lenni? Erre példa a Kide Science, mely 3-6 év közötti gyermekeknek tanítja a természettudományos gondolkodást játékos formában. A startup indulását négy éves tudományos kutatás előzte meg, ám már az első évben 200 000 euró bevételt termelt. Eddig 1 millió euró feletti kockázati tőkéhez jutott, öt országban van jelen irodával, óráik 13 országban elérhetők.

Hurme-Mehtälä az egyik alapító Budapesten workshop keretében mutatja be sikermódszerét, azaz miként lehet a tudományhoz csábítani a kisgyerekeket, hogyan lehet közelebb hozni a felfedezés, az innováció, a tanulás élményét 3-6 éves életkorban. És persze miként tudtak projektjükhöz befektetőket találni.

Ami a finn vállalkozónál alap: fenntarthatóság

Sauli Böhm, a ResQ Club vezetője példa arra, hogy a finnek számára mennyire fontos a fenntarthatóság. Sauli víziója a világban az ételhulladék nullára csökkentése. Olyan online piacteret alakított ki, ahol éttermek, zöldségesek, kávézók adhatják el felesleges élelmiszerüket a közelben lakó felhasználóknak jutányos áron. A vállalkozás már Finnországban, Svédországban és Németországban is működik. Sauli elmondja, hogyan lehet egy ötletet startup céggé alakítani.

Gondolta volna, hogy a rovartenyésztés is lehet olyan vállalkozás, amely profitot hoz és megmenti a Földet? Jaakko Korpela cége e fennkölt céllal kezdte el cégét, az EntoCube-ot. Azt vallja, hogy ez tiszta protein, bárhol előállítható, ízletes, megmenti az embereket az éhínségtől, jó üzlet és még a Földet is védi.

Hogyan jussunk el egy ötlettől a nemzetközi piacokig?

Az INPUT Program már több mint 100 fő számára biztosított nemzetközi piacra lépési lehetőséget. Munkatársunk most elmondja nektek, milyen szolgáltatásokkal és kapcsolatrendszerrel állunk rendelkezésetekre ahhoz, hogy sikeresen jelenjetek meg a külpiacokon.

Részletes programot és további információt a www.finnovation.hu oldalon találok