„Aki most lép be a startup világba, az nagyon sok fogódzót kap” – Interjú a Supple alapítójával

2020. április 20.

Mi történik akkor, ha keresztezünk egy jó kávét egy hétköznapi kollegiális beszélgetéssel? Dr. Polereczki Zsolt esetében az eredmény egy nemzetközileg elismert élelmiszeripari innováció lett. A korábban Nutrimed LIZA néven ismert projekt éppen túl van egy arculatváltáson, valamint a szektor egyik vezető kanadai inkubátor programja (Emergence Incubator) a napokban beválogatta a legjobb csapatai közé.

Hogyan született meg benned a Supple ötlete?

Az alapelv gyakorlatilag a takarmánykeverőktől érkezett. Az elmúlt 15 évben kutatóként dolgoztam a fogyasztói egészségmagatartás, élelmiszerfogyasztás és KKV stratégiai tervezés területén. Egy projektfeladat kapcsán kerültem kapcsolatba a takarmánykeverők programozásának kérdésével, ami egyébként az alap végzettségemhez – ami gazdasági agrármérnök – igen közel áll. Ezt az elvet ültettük át az élelmiszeriparba, ezen belül a táplálék kiegészítők termékvonalába. Voltaképpen a takarmányt vitamin és ásványanyag oldatokra cseréltük, így az emberek számára valós időben tudjuk létrehozni azt a vitaminos ásványanyag kapszulát, ami nekik a legmegfelelőbb.

“A Supple (korábban LIZA projekt) egy olyan innovatív megoldás, mely egy kávéfőző méretű eszköz segítségével bárki otthonában képes különböző vitaminokból és ásványi anyagokból, a felhasználó aktuális állapotától függően személyre szabott folyékony multivitamint előállítani. A projekt túl van a seed (kezdeti) befektetéseken. 2018-ban az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) beválogatta Európa TOP10 induló startupjai közé élelmiszer kategóriában”

Mi volt az ok, amiért saját termék fejlesztésébe kezdtetek?

Korábban is sokat dolgoztam innovációs területeken, elsősorban kutatóként. Egyrészt volt bennem egy alap elégedetlenség a tekintetben, hogy az élelmiszeriparban a kutatói oldalon meglévő innovációk nagyon nehezen épülnek be ténylegesen az ipari gyakorlatba. Másrészt 40-50 éve gyakorlatilag kapszulák és tabletták formájában fogyasztjuk az étrend kiegészítőket: de jelentős innováció nem volt. Adott egy standard összetétel és mindenki ugyanazt kapja, függetlenül az egyéni paraméterektől. Egy kávé mellett az egyik kollégámmal beszéltem erről részletesebben, és akkor, ott, eldöntöttem, hogy megpróbálok reflektálni, javítani a helyzeten.

A piac fel sem ismerte ezt a problémát?

 Inkább azt mondanám, hogy igazodott a helyzethez. Néhány évvel ezelőtt megjelentek a folyadék alapú kiegészítők, majd a célcsoport specifikus vitaminok. Tehát volt egy-két próbálkozás, de attól, hogy idősebb korosztálynak, vagy várandós anyukáknak készítenek külön vitamint, attól még az adott csoporton belül a termék összetevője nem változik. Ezeknek a hagyományos kapszulás megoldásoknak nincs lehetőségük arra, hogy az aktuális személyes igényekre gyorsan reagáljanak.

Mit értesz gyors reakció alatt?

Vegyünk egy embert, aki szed egy általános multivitamint. Tegyük fel, hogy az illető megfázott. Ilyenkor az egyéni paraméterei, szükségletei 1-2 nap alatt jelentősen megváltozhatnak, miközben ő ugyanazt a multivitamin összetételt fogja kapni, mint amikor nincs megfázva. Erre a problémahalmazra nyújtunk mi megoldást azzal, hogy valós időben, az egyéni igényekre szabható, prémium összetételű multivitamint tudjunk létrehozni. Ha a holnapi napon úgy kelsz fel, hogy fáj a torkod és gyenge vagy, akkor ezeket jelzed egy felhasználói felületen, ami automatikusan változtatást generál a receptúrán. Tehát például eddig kaptál 200 mg C-vitamint, de most, hogy jelezted a bajt, a program felemeli 500-1000 mg-ra az adagot.

Mi a következő mérföldkő?

A valós idejű módosítás odáig fejlődött, hogy jelenleg már tudjuk használni a health trackerek (okosórák, fit-karkötők) adatait is, így a pulzustól a fizikai aktivitásig minden fontos adat beépül az algoritmusba, így még jobban perszonalizált receptúrát kap a fogyasztó. A következő fázis a genetikai adatok beépítése lesz – igaz, ez még sok munkát igényel, de azt már tudjuk, hogy hogyan lehet megcsinálni.

Tavaly az INPUT Programmal szakmai úton Kanadában jártatok. Várható, hogy a Supple külföldi piacra lép?

Nekünk szinte csak külföldi piacon érdemes megjelennünk, a következő 2-3 évben ez lesz a fő irány. Több elemzést végeztünk ezzel kapcsolatban európai, távol-keleti, és az észak-amerikai régióban megtalálható országokban egyaránt. Az eredmények szerint alapvetően Észak- Amerika lesz a célpiacunk. Ezért is volt jó lehetőség az INPUT-os kanadai út, mert nekünk innen lesz érdemes elstartoljunk. Úgy néz ki, hogy sikerült egy szakmai befektetőt is bevonni a térségből.

Több elismeréssel a zsebetekben mit tanácsolnátok egy most induló startupnak?

A jövő startupperének arra kell felkészülnie, hogy ne csak szakmailag legyenek a csúcson, hanem lelkileg és mentálisan is. Szinte elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb ne ütközz falakba, és ilyenkor igazán észnél kell lenni. Amikor először rád csukják az ajtót, az éppen annyira lesz új és kellemetlen, mint amennyire boldog és motivált leszel az első komolyabb befektetésed vagy bevételed után. Minden, amit az ember elképzel egy vállalkozás indítás elején, az a valóságban sokkal erősebben fog hatni. Nagyon hamar el lehet jutni arra a pontra is, hogy „na jó, most lett elegem, és hagyjuk az egészet”. Nekünk is volt jó pár ilyen helyzetünk, de sohasem hagytuk abba, mindig helyretettük magunkat és mentünk tovább. Hatékony felkészüléssel és a megfelelő partnerek segítségével elkerülhető a bukás. Ha kitartóan szelektálsz meg fogod találni azokat a partnereket, akik valóban hozzáadott értéket jelentenek a céged számára.

Mire tudtok támaszkodni, ha segítségre van szükségetek?

A nehézségek ellenére könnyen meg lehet találni azokat a hazai partnereket, akik tudnak és akarnak is segíteni. Aki most lép be a startup világba, az nagyon sok fogódzót kap az induláshoz. Ugyanakkor, a fejlettebb fázisában lévő startupoknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy a nemzetközi kapcsolatokat, kötődéseket felépítsék. Nyilván ez idő, de aki startupban gondolkodik, annak nagy növekedési potenciálban, nagy piacokban kell gondolkoznia.

Nekünk az INPUT-os kanadai utazás egyben egy nagyon jól sikerült matchmaking is volt. Gyakorlatilag a mai napig együtt dolgozunk az ott megismert partnerekkel, és várható, hogy hamarosan még szorosabbra fűzzük velük az együttműködést.

Kiváló példa erre, hogy bekerültetek a kanadai Emergence Incubator csapatai közé. Mit vársz ettől a programtól?

 A hírnek természetesen nagyon örültünk. Az Emergence Incubator azon kevés inkubátor programok egyike a világon, amelyek kifejezetten az élelmiszeripari fejlesztésekre fókuszálnak. Emellett része a PEI BioAlliance hálózatnak, ami Kanada vezető, a biotechnológia területére fókuszáló vállalati csoportosulása. A hálózaton belül az erőforrások igen széles körét tudjuk elérni, beleértve kutatási kapacitásokat, a piacra vitelt támogató szolgáltatásokat és természetesen pénzügyi befektetést is. Korábban is nyertünk el európai szinten is értelmezhető díjakat, ugyanakkor ide bekerülni még az észak-amerikai régió innovációs gondolkodásában és környezetében “nevelkedett” egészségipari startupok közül is igen kevésnek sikerül. Hálásak vagyunk az INPUT-nak, hogy segítettek elindítani ezt a folyamatot. Hatalmas eredmény és egyben mérföldkő ez számunkra, ugyanakkor ez a lépés a jövő tekintetében még több munkát jelent. Az inkubátorhoz való csatlakozástól tehát a fejlesztési folyamataink jelentős felgyorsulását várom, köszönhetően a többlet erőforrásoknak.

Szerző: Ignácz Dániel


Megosztás
Kategória
Blog