Ötletből Vállalkozás Worskhop

„5 hét alatt befektető előtt ültem” – Ötletből Vállalkozás Workshop

Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy 5 hét múlva ilyenkor valódi befektetők előtt mutathatod be majd az ötletedet? Na jó, de mégis hogyan? A titok az INPUT Program által szervezett Ötletből Vállalkozás Workshopban rejlik, amely alig egy hónap alatt bevezet a legfontosabb startup tudás birodalmába. Legutóbbi kurzusunkon 7 fiatal csapattal dolgoztunk együtt. Ha érdekel a startup világ, olvasd el bejegyzésünket, és tudd meg miként fejlődtek a csapatok hétről hétre.

 

Az Ötletből Vállakozás Workshop sikere két tényezőn múlik. Először is szükség van nyitott és lelkes jelentkezőkre, akik nem félnek belevágni az ismeretlenbe és szívesen tanulnak olyan tapasztalt rókáktól, mint amilyen Karmann Roland, szegedi startup koordinátorunk. Ő a másik tényező, aki mindenkiből kihozza a startuppert, miközben több éves ökoszisztéma építő tudásán keresztül mutatja be a vállalkozásindítás rejtelmeit.

„Az egész workshop nagyon gyakorlatorientált volt, amit tanultunk, egyből át is ültettük a saját projektünkbe.” (Mándy Edu – résztvevő, Nyelvtanulás 2.0)

Szóval, a workshop lényege, hogy bármiféle specifikus előzetes tudás nélkül te is képes legyél megformálni a saját startup ötletedet. Itt van például Réka, aki szaktársával, Dorottyával közösen jelentkezett az idei kurzusra. Mivel az események online zajlottak, így az sem jelentett problémát, hogy Dorottya éppen Spanyolországban tanul Erasmus ösztöndíjjal. Az ő ötletük a CookME, amivel az egyetemista fiataloknak fognak az éppen otthon található alapanyagokból recepteket ajánlani. De ne szaladjunk ennyire előre…

Öteletből Vállalkozás INPUT Program

Mi kell ahhoz, hogy egy ötletből vállalkozás legyen? Tudjuk, rengeteg szerencse és még több kitartás. Ez a része ugyan rajtad múlik, viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy szakmailag a lehető legtöbbet fejlődj a velünk töltött öt hét alatt. A workshop során célzottan olyan területekre fókuszálunk, amelyek valóban szükségesek egy startup indításához.

„Pont nagyon jó időszakban talált meg ez a workshop. Izgalmasak voltak az alkalmak, nagyon megfogott ez a világ és passzol is a habitusomhoz.” (Zolnay Dávid – résztvevő, Streatwear)

Ide tartozik a problémameghatározás, ötletgenerálás, piacfelmérés, versenytárselemzés, BMC, One Pager és a Pitchdeck is. Igen, tudjuk: ezek a kifejezések először ijesztőnek hathatnak, és akkor a Mom Testről még nem is beszéltünk… Köszönhetően a gyakorlati példáknak, szerencsére gyorsan érthetővé válik a szavak mögötti valódi tartalom, így szinte rögtön alkalmazhatod is a tanultakat. Sőt, a workshop alatt igyekszünk kihozni a komfort zónádból, hogy később magabiztosan mozogj a piac szereplői között. Az interaktív feladatokon keresztül olyan szituációkkal is találkozhatsz, mint az interjúztatás vagy az üzleti tárgyalás, továbbá közösen ötletelhetsz a projekteken, és megtanulhatsz asszertív visszajelzést adni Röviden összefoglalva erről szól a közös munka, így fejlődhetsz hétről hétre.

Öteletből Vállalkozás INPUT Program

Legutóbbi workshopunk végére már minden csapatban körvonalazódott egy kép leendő startupjáról. Mire elkészültek a One Pagerek, a Hiventures inkubációs program befektetői (Horváth Ádám, Terék Balázs és Tóth Tamás) is elfogadták Roland meghívását a záróeseményre, ahol minden projektgazda 3 percet kapott ötletének bemutatására.

És akkor térjünk vissza Farkas Rékához a CookME csapatából, aki olyan sikeresen prezentált, hogy Dorottyával meghívást kaptak a Hiventures StartupHer programjába.

„Nagyon pozitív élmény volt számomra, amikor bemutattam az ötletünket. Sokkal kedvesebbek voltak a befektetők, mint amire számítottam: fontos tanácsokat és iránymutatást kaptunk tőlük. Így már azt is tudjuk, hogy mire fogunk még nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben.” (Farkas Réka)

Réka után rögtön következtek a többiek is. A következő felsorolásból megtudhatod, ki milyen ötleten dolgozott, és milyen problémára keresett megoldást csapatával:

Vetemenyem.hu – Dinga Szabolcs: hobbikertészkedést támogató online smart-szolgáltatás;
Streatwear – Zolnay Dávid: megbízható közösségi piac a streatwear resellereknek egy applikáción keresztül;
Nyelvtanulás 2.0 – Mándy Edu: egyénileg feltöltött források alapján összeállított szólista a hatékony nyelvtanulás érdekében;
HephaestUs – Kovács Dániel: kompakt chipskészítő gép vendéglátó ipari egységeknek;
Industrial Smart Glasses – Nagy Ádám: ipari munkálatokra fejlesztett okosszemüveg 5G technológiával a távolságok áthidalására;
Better Dose – Széplaki Bence: okos gyógyszeradagoló eszköz, személyre szabható adagolási rendszerrel és applikációval.

Valamennyi bemutató után a résztvevő zsűri 7 percben visszajelzést adott a projekteknek. Terek Balázs, a Hiventures inkubációs programjának befektetési menedzsere például kiemelte az előzetes validáció fontosságát, amit akár egy jó kérdőív kiküldésével ingyenesen is meglehet csinálni.

„Ez azért egy értékes információ számotokra, mert így nektek is könnyebben kirajzolódik, hogy merre érdemes tovább menni a projekttel, valamint a befektetők felé célzottan tudjátok igazolni az ötletetek relevanciáját.” (Terék Balázs, Hiventures)

Öteletből Vállalkozás INPUT Program

Nem volt időnk elveszni a részletekben, minden csapat gyorsan pörgette a lapokat, a diák végén pedig a befektetők vártak tűéles kérdéseikkel. Tulajdonképpen amilyen gyorsan indultunk, olyan gyorsan célba is értünk. Hétszer három perc: így zárult az elmúlt 5 hét munkája. Miután a zsűri kilépett a beszélgetésből, még egyszer összegeztük a hallottakat és közösen levontuk a tanulságokat.

Mi lesz a csapatokkal workshop után? Egyenes út a piacra lépésig, mint a mesékben? Bár a startup világban gyakran találkozunk csodákkal, azt mind tudjuk, hogy a munka kemény része még csak most kezdődik igazán. Éppen ezért sorra vettük a lehetséges INPUT képzéseket, kiválasztottuk azokat, amelyekre első körben a legnagyobb szükség van az ötletgazdáknak. Úgyhogy… folytatjuk tovább. Közösen.

Ezúton is gratulálunk minden csapatnak, nagyon büszkék vagyunk rátok és köszönjük, hogy együtt dolgozhattunk veletek. Külön köszönet a Hiventures-nek az értékes visszajelzésekért!

Ha te is szívesen jelentkeznél hasonló workshopra, keresd fel Karmann Roland startup koordinátorunkat, és bátran vedd fel vele a kapcsolatot!

 

Szerző: Ignácz Dániel


Megosztás
Kategória
Blog