A piac, ami mindig nyitva van: Supp.li

2020. május 22.

Sok embertől hallani, hogy jó lenne minél többet vásárolni hazai termelőktől, de túlságosan körülményes felkutatni őket. Szerencsére Balog Zsolt és csapata megtalálta erre is a megoldást és létrehozták az első online magyar termelői piacot, amely közvetlenül kapcsolja össze a kistermelőket a vendéglátóegységekkel. Beszélgetésünkből kiderül, hogyan lehet a járvány idején új munkahelyeket teremteni, illetve miként juthat el egy magyar galamb egy osztrák Michelin csillagos étterembe?

Hogyan kutatjátok fel a kistermelőket?

Az elején mindenkit egyesével kerestünk fel, aztán idővel elterjedt a hírünk és lassan kezdett megfordulni ez a folyamat. Igyekeztünk az alapján kiválasztani a termelőket, hogy a termékeikre valódi igény legyen a partneri oldalon. Ez egy igen fontos momentuma volt az indulásnak, hiszen így rengeteg időt és energiát spóroltunk meg. Természetesen figyelemmel követtük a trendeket is, illetve folyamatosan kutattuk azokat, akik valami újdonságot kínáltak.

Pörgött a Google és a networking?

Az üzlettársaimmal korábban HoReCa (szállodák, éttermek, kávéházak) szektorban dolgoztunk, de voltak termelői piac projektjeink is. Innen elég sok tapasztalatot szereztünk, valamint az évek alatt széles kapcsolati tőkénk alakult ki. Aztán 2016 végén összeült egy öt fős csapat. Kicsit Ocean’s Eleven hangulata volt az egésznek, minden flottul ment. Az ötlet tőlem indult, majd az üzlettársaimon kívül két programozó csatlakozott hozzánk azzal a céllal, hogy az online terek kihasználásával segítsünk a hazai termelőknek piacra jutni. Volt egy viszonylag hosszú, de nagyon gyümölcsöző tervezési folyamatunk, ahol kiléptünk a klasszikus HoReCa háromszögből és kiterjesztettük a szolgáltatási körünket. Rájöttünk, hogy egy platform önmagában még kevés, mögé kell rakni a termékek logisztikáját, marketinget, számlázást. Ma itt tartunk, és afelé haladunk, hogy Magyarországon a Supp.li lesz a termelői piacok Amazonja.

Supp.li

We collect goods that are excellent both in quality and taste, therefore we get bio, chemical-free ingredients grown under biological plant protection and finished products made of these that meet the standards even of a Michelin star restaurant.

 

Vannak olyan termékek, amiknél áttörést jelentett, hogy felkerült a Supp.li-ra?

Ez nagyban függ a termelők hozzáállásától. Azok, akik szívesen alkalmaznak innovációkat és mernek újítani, gyakran előtérbe kerülnek. Ugyanakkor az igazi próbát a séfeknél kell kiállniuk, hiszen az az igazi minőségi teszt. Nehéz lenne egy terméket kiemelni, talán nem is lehet, de a különböző mangalica szalámik, koktélparadicsomok örök kedvencek az ügyfeleink körében.

Számos külföldi megrendelőtök is van. Hogy sikerült ilyen rövid idő alatt nemzetközi piacra lépnetek?

Elsősorban Ausztriában és Lengyelországban vannak partnereink. Utóbbihoz például több ponton kapcsolódik a Supp.li. Egyrészt a programozóink lengyelek, másrészt korábban én is kint dolgoztam. Eleinte tartottunk attól, hogy külföldön nem lesznek nyitottak a magyar termékekre, és inkább a saját produktumaikat részesítik előnyben.

A validációt megelőzte egy komoly piackutatás, ami alapján aztán személyesen kerestük fel az éttermeket.

Kiderült, hogy Lengyelországban szinte kultusza van a magyar ételeknek, alapanyagoknak – találkoztunk olyan séffel, aki aztán majdnem minden hozzátevőt tőlünk rendelt. Ausztriában kicsit más volt a helyzet, ott meg kellett keresni, hogy mire van igény. Az egyik Michelin csillagos étterem például egész Európából próbált galambot beszerezni, míg végül a Supp.li termelői között talált számára megfelelő minőségűt.

Login * Instagram

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

 

Hogyan tud a jelenlegi helyzetben fennmaradni egy olyan vállalkozás, aminek a célpiaca pont a bezárt vendéglátó egységek közé tartozik?

A volumenünk 80%-át a HoReCa szektor teszi ki, ezt most elveszítettük.

De, ahol az egyik kapu bezárul, mi három másikat nyitunk, ugyanis időközben elkezdtünk fullfillment (teljeskörű logisztikai folyamat) irányba is terjedni.

A kialakult helyzet miatt ezért a B2B (Business to Business) vonal mellett elindult a B2C (Business to Customer) irány is. Klónoztuk a B2B weblapunkat, kerestünk új kiszállítópartnereket, feltöltöttük az új termékeket és ma már bárki számára elérhetők vagyunk Budapesten.

Túl egyszerűnek hangzik…

Korábban már volt olyan sikeres szolgáltatásunk, amivel már kikacsintottunk a fő piacunkról. A „Farm to office” akció keretein belül például közvetlenül az irodaházakhoz juttattuk el a termelők áruit.

Az újítások bevezetése persze sok erőfeszítést igényelt, de néhány dolog szinte magától ment. Ilyen a Grunddal való együttműködésünk is. A pesti ellátáshoz szükségünk volt egy új raktárra, ekkor futottunk össze a André Tamással, a Grund tulajdonosával. Tamás felajánlotta nekünk, hogy a járvány miatt üresen álló éttermi infrastruktúrát használhatjuk raktárként.

Ez egy win-win szituáció, hiszen így a város központjában, profi körülmények között tudhatjuk a termékeinket, miközben a Grund alkalmazottai a raktározással és a csomagjaink összeállításával munkához jutnak.

Most az a cél, hogy minél inkább felpörgessük a kiszállításokat, amivel még több munkahelyet tudnánk teremteni.

Továbbá nagyon büszkék vagyunk a különböző lapkiadók összefogásával elindult új projektünkre. A „#napifriss” szolgáltatásunk lényege, hogy egy általunk frissen összeállított reggeli mellé három napilapot is kiszállítunk a megrendelőknek – visszaidézve ezzel apáink reggeli újságolvasós szertartását. Emellett természetesen lehetőség van különböző ebéd és vacsora csomagok közül is csemegézni, amik a Wolton és Netpincéren is fent vannak már.

A rengeteg logisztikai feladatot mekkora csapattal lehet optimálisan kivitelezni?

A megfelelő – de még nem tökéletes – digitális működésünknek köszönhetően néhány fővel flottul működik a cég. Folyamatosan fejlesztjük a belső vállalatirányítási rendszereinket, ami párosul az évek során összeggyűlt tapasztalattal. A felszínen egy online piactér vagyunk, ez azonban csak az 5%-át teszi ki annak a rengeteg logisztikai munkának, ami a színfalak mögött zajlik. Voltaképpen ez a mi fő feladatunk, így ebben vagyunk jók.

Mit tanácsolnál egy induló startupnak?

Érdemes minél inkább adatalapú döntéseket meghozni. Azt tapasztaltam, hogy mások hibáiból és tanácsaiból lehet a legtöbbet tanulni. Igyekezzenek minél többet beszélni érett startupokkal, valamint megkeresni azt a mentort, aki kellő kritikával és odaadással tudja támogatni a csapatot. Nekünk ebben az INPUT sokat segített – talán az elsők között lehettünk, akik igénybe vették a szolgáltatásokat, képzéseket.

Szerző: Ignácz Dániel


Megosztás
Kategória