Az idei tanévben is elindul az Ideafest elnevezésű középiskolai ötletverseny

2022. szeptember 14.

Sopron, 2022. szeptember 13., kedd (MTI) - Az idei tanévben is elindul az Ideafest elnevezésű középiskolai ötletverseny, amelyre november 9-ig adhatják be jelentkezésüket a Budapesten és Pest megyén kívüli középiskolás diákok - hangzott el a versenyt meghirdető sajtótájékoztatón kedden Sopronban.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára elmondta, hogy az előző tanévben első alkalommal meghirdetett ötletversenyre mintegy négyszázan jelentkeztek.

Az előző tanévben több mint száz csapat közül 12 jutott a döntőbe, ahol mentort kaptak. A versenyt a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium csapata nyerte meg - mondta.

A cél az, hogy a fiatalok az innovatív ötleteiket tovább fejleszthessék, valamint tapasztalatot szerezhessenek a vállalkozói ismeretekből. Nemzetközi ismeretekre is szert tehetnek, hiszen az első helyezett az Amerikai Egyesült Államokba, a második Finnországba, a harmadik Németországba, a többi csapat pedig Csehországba utazhatott el - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a középiskolai generáció nagy természetességgel használja az új technológiákat, hiszen ebben a környezetben nőnek fel. A jövő szakmáit illetően erre nagy szükség van, mert a nemzet szempontjából is kulcskérdés, hogy a fiatalok tapasztalata beépüljön a magyar társadalomba - fogalmazott.

A politikus elmondta, hogy az idei tanévben a TIM területeit is lefedő témákat jelöltek meg. Ilyen az energetika, a zöld szempontok, a közlekedés, az ipar 4.0, a foglalkoztatás, de ezeken felül egyéb technológiai kérdést is megfogalmazhatnak a diákok - sorolta.

Solymár Károly Balázs, a TIM technológiáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az Ideafest ötletversenyt az Input Program indította el tavaly, mert a 2016-ban az egyetemisták számára meghirdetett ötletversenyekre középiskolások is jelentkeztek.

Kiemelte, hogy a versenyre idén is három fős csapatokban lehet jelentkezni a www.ideafest.hu oldalon.

A tavalyi versenyen helyezést elért csapatok vállalkozási ötlete tovább ment, jelenleg elsőkörös befektetés előtt állnak - mondta.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Sopron nemcsak iskolaváros, hanem nemzeti sportváros is.

A nyertes soproni csapat olyan platformot hozott létre, amelyen keresztül megvalósítható a sportversenyek szervezése és a nevezések lebonyolítása is.

Kiemelte: fontos, hogy a fiatalokat bíztassák, hogy a gazdaságnak hasznos szereplői legyenek.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a városban az alapfokú oktatási intézményektől a felsőfokú intézményig mindenféle iskolával rendelkeznek, minden szeptemberben csaknem tízezer diák kezdi el a tanévet.

Hozzátette, hogy a Modern városok program részeként egy inkubátorház épül a város határában, ami a kis- és közepes vállalkozásokat hivatott segíteni, ezen felül annak szomszédságában harminc hektáron ipari parkot alakítanak ki. A fejlesztésekkel az innovatív megoldásokat szeretnék segíteni - mondta.

Forrás: MTI