Diagnózis páciens nélkül – hatékony eszköz az orvosképzés szolgálatában

2020. április 28.

Mi történik akkor, ha bezárnak az orvosi egyetemek? Hogyan folytatódik az oktatás? Miként tudnak találkozni a hallgatók így a páciensekkel? Egyáltalán, el lehet-e sajátítani tankönyvekből a diagnosztikai folyamat részleteit? Szerencsére ezekre a problémákra Dr. Tóth Gábor és csapata már évekkel ezelőtt kitalálta a megfelelő megoldást. Interjú az InSimu Patient megálmodójával.

 

Hogyan válik orvosból startupper?

2013-ben végeztem az orvosi tanulmányaimmal, utána az Orvostudományi Egyetemen oktattam és kutattam. Ehhez a korszakhoz vezetnek vissza a szálak, hiszen az InSimu ötlete személyes tapasztalatokból ered. Az egyetemen a kutató munkacsoportban találkoztam Katona Tamással, aki szoftverfejlesztő TDK hallgatóként bioinformatikai kutatásokat végzett nálunk.

Pont ebben az időben hirdette ki a Microsoft az Imagine Cup versenyt, amire Tamás nagyon szeretett volna jelentkezni. Hamar megtaláltuk a közös nevezőt, és végül az orvostanhallgatók gyakorlati képzésének hiányosságára felvetett megoldási ötletemet választottuk, és kezdtük kidolgozni. A problémakör a diagnosztikai folyamatok elsajátításához köthető, ugyanis erősen limitált azon páciensek száma, akiken az orvostanhallgatók gyakorolhatnák a tünetek felismerését, valamint az önálló döntéshozással járó felelősség megismerését.

 

Hogyan lett az ötletből termék és vállalkozás?

Az elején nem gondoltunk arra, hogy startup lesz belőlünk. Felismertünk egy problémát, de ahhoz, hogy egy ötletből létrejöjjön egy komplex orvosi platform, elsősorban jó csapatra volt szükség. Szerencsénk volt, mert nagyon könnyen megtaláltuk az ismeretségi körben azokat az embereket, akik rendelkeztek azzal a tudással, amire szükség volt még a csapatban. Így egészültünk ki Herdon Andreával és Dr. Vincze Jánossal. Az alapítók között tehát van marketinges, szoftverfejlesztő és orvos is.

 

Az Imagine Cupon remekül szerepeltetek, hogyan tudott egy frissen összeállt csapat ennyire organikusan együttműködni?

Furcsa ezt mondani, de úgy éreztük, hogy szinte minden magától haladt. Nem erőltettünk semmit, lépésről lépésre haladtunk.

Kis feladatokat jelöltünk ki magunknak, így gyorsabban jutottunk előre, gyakoriak voltak a pozitív visszajelzések, és nem rémisztett el a gondolat, hogy mennyi munka van még hátra.

Visszatekintve persze világossá válik mennyit dolgoztunk. Lehet, ha ezt már az elején látjuk, nem is olyan biztos, hogy bele mertünk volna vágni. A verseny alatt sikerült validálni az ötletet, és rájöttünk, hogy tényleg szükség van rá, mindemellett üzletileg is képes megállni a helyét.

 

Egy orvos karrierjének mely szakaszában segít az InSimu?

Először célzottan az orvostanhallgatók számára fejlesztettünk, mára azonban a nővérektől egészen a főorvosokig mindenki talál számára izgalmas kihívást jelentő esetet, tehát igyekszünk és célunk teljesen lefedni az egészségügyi dolgozók szcénáját. A betegszimuláció során egyaránt lehet könnyű és komoly betegséggel rendelkező pácienseket modellezni. Jövőbeli célunk, hogy orvostovábbképzésben akkreditált kurzusokat szervezhessünk az applikációval. Ez azért fontos, mert az orvosoknak meg kell szerezni egy bizonyos mennyiségű kreditpontot továbbképzéseken, ami a praktizáláshoz szükséges engedélyük megújításához szükséges.

 

Mi következő lépés?

Az egyéni, self-learning platform kifejlesztése után szintet ugrunk, és szeretnénk minél több egyetemre bekerülni. Létrehoztunk egy oktatói felületet, ahol az oktató ki tud osztani feladatokat, és le is tudja ellenőrizni hallgatók teljesítményét. A fő fókusz tehát az applikáció oktatásba való beillesztése.

Diagnosztikai kurzus az InSimu Patient app támogatásával

Lezajlott az első, InSimu Patient beteg-szimulációs appal támogatott, kreditpontos diagnosztikai kurzus a Debreceni Egyetemen. www.insimu.comVideó: HM Film P…

 

Miként érint titeket az egyetemek bezárása a járvány idején? Terveztek-e céges szinten reagálni rá?

Az InSimu egy olyan platform, ahol az oktatók online tudnak gyakorlati képzést tartani a hallgatóknak.

Így egyrészt nem áll le az oktatás, másrészt az oktató anélkül tud nekik „betegeteket” biztosítani, hogy ténylegesen páciensekkel találkoznának

– ami járvány idején prevenció szempontjából is igen előnyös.

Szinte azonnal kiadtunk egy sajtóközleményt a járvánnyal kapcsolatban arról, hogy az egyetemek számára ingyenessé tesszük az InSimu egyik prémium csomagját. Ezzel szeretnénk segíteni az online képzés során felmerült kihívások áthidalásában. Ezt egyébként nagy érdeklődés kísérte.

 

Akár egy koronavírusos beteget is tudtok szimulálni?

Igen, bármilyen betegség szimulálható. Éppen ezért a felhasználóink számára közzétettünk egy olyan kurzustami kapcsolódik a koronavírushoz. Ennek lényege, hogy megtanulják miként lehet elkülöníteni más, hasonló tüneteket okozó, megbetegedéstől. Viszont fontosnak tartom kiemelni, hogy nem elég egy betegségre, egy szcenárióra fókuszálni.

Egy orvos mindenféle betegséggel találkozik, sose tudja előre mi a baja a paciensnek. A hangsúly a diagnosztikán van.

Nem adhatunk úgy egy esetet, hogy előre eláruljuk a kórt, mert úgy elveszik a folyamat értelme.

 

Az INPUT Programmal voltatok Szlovéniában és Finnországban, milyen tapasztalatokkal tértetek haza?

Nekünk az INPUT a célpiac és a célközönség elérésében segített. Szlovéniában az orvostanhallgatók világszövetségének konferenciáján jártunk, Finnországban pedig részt vettünk a Slush-on, ami Európa egyik legnagyobb startup rendezvénye. Amellett, hogy mindkét országban rengeteget fejlődtünk szakmailag – befektetőkkel és piaci szereplőkkel találkoztunk – sikerült külföldi orvosi egyetemeket is meglátogatnunk, ami kapcsolatépítés szempontjából kiemeleten fontos volt számunkra.

Az Insimu 3. helyezést ért el az INPUT Program startup versenyén 2019-ben

 

Mit tanácsolnál egy most induló startupnak?

Az egyik fontos szempont, hogy a fiatal startupok

minél hamarabb megtalálják azokat a partnereket, mentorokat, akik segítik őket az startupok rögös, de izgalmas útján.

Itt elősorban nem anyagi, mint inkább szakmai segítségre gondolok. Minden startupnak szűkösek az erőforrásai, fókuszáltan és hatékonyan kell megoldani a problémákat, és ehhez segítségre van szükségük. Ez talán az egyik legnehezebb része. A vállalkozást előrelendítő sok ötlet közül kiválasztani azt, amire megéri időt és erőforrást szánni.

Mindenkinek javaslom, hogy ne hagyja abba a vállalkozását azért, mert valakitől negatív visszajelzést kapott. A negatív visszajelzések a legértékesebbek, így láthatjuk miben kell még tovább fejlődjünk. A fő célt kell látni a szemünk előtt, azt, hogy értéket teremtsünk a célközönségünk számára – ezt soha nem szabad elfelejteni. Ehhez kapcsolódik az is, hogy minél előbb meg kell mutatni a terméket a célközönségnek és tanulni kell a visszajelzésekből. Csak így lehet olyan terméket létrehozni, ami a piacon is megállja a helyét.


Megosztás
Kategória