Művészet és startup? Igen!

2019. február 15.

Jakab Luca a ArtConscious (hyperlink: https://artconscious.co.uk/) alapítója. Egy startup, amely Indiana Jones virtuális mása, első hallásra kicsit testidegen iparágban tevékenykedik, mégis sikeresen vont be befektetést, és magyar szereplőként az angliai piacon végzi tevékenységét.


– Picit mutatkozz be kérlek. 

Először Budapesten, majd Londonban tanultam művészet menedzsmentet, illetve elvégeztem a Google digitális marketing kurzusát is. Nagyon érdekelt, hogy az internet adta lehetőségek hogyan könnyíthetik meg a művészek és designerek életét. Így találtam rá az online galériák világára.

– Műkincskereskedelem és startup? Első hallásra valószínűtlen párosítás. Hogyan tudtátok összeegyeztetni a kettőt?

Akik nem mozognak otthonosan a művészet világában, valóban furcsállhatják ezt a párosítást. Azonban az online műtárgypiac egy nagyon is létező iparág, mely robbanásszerű növekedés előtt áll. Rengeteg online művészeti piactér és aukciós tér nyílik manapság, vannak olyan online galériák már, ahol Bitcoinnal is lehet fizetni, trendi lett virtuális galéria tereket bejárni az igaziak helyett, sőt, már van olyan platform is ahol a tőzsdéhez hasonlóan részesedést lehet vásárolni egy-egy műtárgyból, ha az ember nem tudja vagy akarja megvenni az egészet.

Ehhez képest a mi startupunk, az ArtConscious, eléggé egyszerűen működik – mi egy olyan online piactér vagyunk, akik a hazai és kelet-közép-európai tehetségekre akarják ráirányítani a figyelmet, és rajtunk keresztül meg lehet venni a termékeiket.

– Milyen volt egy magyar lányként a Startup Campus inkubációjában részt venni? Milyen tapasztalatokkal, tanulságokkal szolgált? 

A Startup Campus remek lehetőség volt arra, hogy mélyebb betekintést nyerjek a startupok világába. Bár volt már üzleti tapasztalatom és saját cégem is mielőtt belevágtam volna az ArtConscious-ba, mégis jól jött hogy bizonyos, kifejezetten a startup szcénában használt kifejezéseket, stratégiákat, elméleteket megismerhettem a kurzus során.

Megértettem, ha az ember saját vállalkozást indít, az nem egyenlő azzal, hogy startupot alapít – utóbbinak megvannak a maga sajátosságai és el kell dönteni, hogy szeretnénk-e ezekkel együtt élni és dolgozni. Nagyon rövid idő alatt kell megpróbálni elérni nagyon magas célokat, folyamatos bizonytalanság és változó körülmények között. A startupok világában nem jellemző a hosszú távon való gondolkodás, hiszen mindenki arra hajt, hogy 4-5 év múlva eladja a részesedését és tovább lépjen. Ebbe mind bele kell gondolni, mielőtt befektetőket keresne valaki.

– A HiVentures lett az első körös befektetője a projektnek. Milyen volt eljutni a term-sheetig? 

Rengeteg munkát és energiát fektettem bele, nagyon sokszor kellett újra és újra átgondolni a pénzügyi tervet és folyamatosan bizonyítanom kellett, hogy a projektnek van létjogosultsága. Ez sok extra kutatómunkával járt, mivel példákat kellett tudnom mondani arra, hogy hasonló üzleti modellek már beváltak. Ez nem egyszerű, hiszen minden befektető innovációt vár el a projektektől, de hogyan bizonyítod be hogy valami működhet, ha ugyanolyan dolog még nem létezett? Úgy gondolom, hogy fontos volt látniuk a befektetőknek, hogy nem adtam fel ennek a bizonyítását és talán ez győzte meg őket arról, hogy másokat is meg fogok tudni győzni a projektről.

– Jelenleg milyen fázisban van a projekt? Milyen sikerek és elakadások vannak? 

Tavaly novemberben indult a weboldalunk, és decemberben máris Highlights of Hungary díjra jelöltek minket. Nagyon örültem ennek a visszajelzésnek, és annak, hogy mások is úgy gondolják, hogy szükség van arra amit csinálunk. Már volt egy pár komolyabb megrendelésünk is az oldalon keresztül és egyre több partnerünk van a művészet, a design és a divat világából.

Természetesen nehézségekbe is ütközünk, egy teljesen saját fejlesztésű weboldal programozása és tesztelése mindig nagy kihívás. Ezen kívül rengeteg új ötletünk is van és olykor nem könnyű a meglévő célokra koncentrálni – már-már túl sok a kreatív energia!

– Validálni, terméket fejleszteni, sales-elni is Londonban kezdtél, milyen ezt kint megcsinálni? Mennyivel másabb, mint Budapest, vagy egy vidéki magyar város? 

London az egyik legfontosabb startup központ jelenleg Európában és a világon is, így biztos vagyok benne hogy máshogyan közelítettem meg a dolgot, mintha egy vidéki magyar városban éltem volna akkor.

Ezzel együtt, mivel a fejlesztést egy magyar csapat csinálja, és a csapattagjaim nagy része is magyar, természetesen nem mondanám, hogy le lennénk maradva bármiben is. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan csapatom van, amely nemzetközi szemlélettel, hatalmas háttértudással és kreativitással viszonyul az ArtConscious-hoz.