Interjú az INPUT Program egyik kecskeméti mentorával, Tisótzki Istvánnal

2018. október 31.

Interjú az INPUT Program egyik kecskeméti mentorával, Tisótzki Istvánnal

Tisótzki István egyike azoknak a mentoroknak, akik elsőként csatlakoztak az INPUT  Programhoz. Az elmúlt másfél év alatt több csapatot mentorált már sikeresen egy-egy üzletfejlesztési területen, és tanácsaival nagyban segítette az INPUT Program mentorálási folyamatainak kialakítását.  Szemléletformáló rendezvényeken népes közönség előtt is már számos alkalommal tartott előadást, ahol az érdeklődő ötletgazdák a sikeres vállalkozásfejlesztés módszereit ismerhették meg tőle. Ezúttal vele beszélgettünk az elmúlt időszak tapasztalatairól, és a jövővel kapcsolatos várakozásokról.

Hogyan/miért kezdtél el vállalkozásfejlesztéssel foglalkozni?

– 2008-ig egy tudatos karrierépítés részeként vezető multinacionális cégeknél dolgoztam. Beszerzés, áruházi nagykereskedelem, gyártási logisztika, vállalatirányítási rendszer kiépítése, értékesítési területeken voltam vezető. Logikus volt, hogy tanácsadóként ezeket a tapasztalatokat is átadjam a kis-, közepes cégeknek. A vállalkozásfejlesztés legújabb módszerei 2016-ban kezdtek el érdekelni, amikor kezembe került Alexander Osterwalder: Üzleti modell építés könyve. Ebből indulva fejlesztettem ki több mint 45 üzletfejlesztési vásznat, canvast. Ezek extrém gyorsan változó környezetben nyújtanak gyors élet- és üzletfejlesztési lehetőséget bárkinek.

Hogyan látod a vállalkozások helyzetét/aktuális kihívásait?

Az elmúlt 2 évem rendkívül intenzív tanulással, saját szolgáltatásfejlesztéssel telt. Néhány ügyféllel közösen a tanultakat azonnal alkalmaztuk és rendkívül jó eredmények jöttek. Viszonylag kevés volt így a tapasztalatom, hogy mi foglalkoztatja általában a cégeket. Meglátásom szerint jelenleg pénzben, növekedési lehetőségekben, elérhető üzleti információkban inkább túltengés van. Ami hiányzik: fókuszált, stratégiában gondolkodó tudás és eszközrendszer, mind a döntéshozók személyes életében, mind a vállalkozói tevékenységükben.

Mit gondolsz, melyek lehetnek azok a kihívások általában, amelyekre már vannak kialakult jó gyakorlatok, de a vállalkozások esetleg nem elég tájékozottak ahhoz, hogy ezeket ismerjék, és ezért egyedi megoldásokkal kísérleteznek? 

Én hiszek a támogató rendszerekben és szoftverekben mind egyéni-, mind vállalkozói szinten. CRM, vállalatirányítási rendszer, projektmenedzsment szoftverek, személyes és céges produktivitást, napi hatékony működést támogató szoftverek vannak és profi segítség van a telepítésükhöz, használatukhoz. Szerintem ebben még mindig nem vagyunk elég jók. Új termékek, üzleti modellek kifejlesztéséhez, új piacok megtalálásához és a lehetőségek tesztelésére is vannak jól bevált gyakorlatok és módszerek, ezt támogató szoftverek, de ezeket még csak szűk kör használja tudatosan és a teljes folyamatban az ötletkidolgozástól a megvalósulásig. Ezt a használói kört lehetne szélesíteni.

Milyen területen tudsz te a legtöbbet segíteni a vállalkozásoknak?

Azt gondolom, hogy hatékony szakmai munkához először hatékonyan működő, teljes emberként kell élnünk. A Gm-Vip 77 Mestertervezés szolgáltatás keretében egy teljes élettervezési módszert és napi személyes hatékonyságot támogató eszközrendszert adok át. Üzletfejlesztés keretében az ötletkidolgozástól a megvalósulásig széles körű eszközrendszerrel tudok segíteni ( 35+ üzletfejlesztési vászon ) Ennek része többek között az értékajánlat tervezés, üzleti modell kidolgozás, üzleti terv modellezés. Természetesen vannak vásznak egy működő vállalkozás szinte minden területére: stratégia, céges márka, hatékony üzleti tárgyalás, hatékony meeting, termékfejlesztési és tesztelési vásznak. Ezeknek az előnye, hogy amint az ügyfél megkapja és megismeri a használatukat, azonnal tudja önállóan is alkalmazni a későbbiekben. Az én szerepem a folyamatban az eszközök megismertetése, iránymutatás és az önálló munka katalizálása.

Hogyan történik a közös munka a vállalkozásokkal?

Egy díjmentes beszélgetéssel indul, ez egyfajta probléma-vágy interjú. Szerződés keretében folyik a munka, aminek egyik kiemelt része a titoktartás. Az együttműködés konzultációkkal folytatódik, ami teljesen az ügyfél üteméhez, idejéhez szabott. Elsősorban személyes-, de lehet Skype is. Általában heti 3h a legegészségesebb ütem. A kiindulópont mindig az ügyfél aktuális problémája, fájdalma, céljai, vágyai és tevékenységei. Kiderítjük, hogy mi az a legkisebb cselekvés, változtatás, ami a legnagyobb hatást hozza a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb erőforrásból. Általában az első modul – 40h konzultáció – tartalmára állapodunk meg, később az ügyfél döntése alapján folytatjuk. Persze van óvatosabb kezdés is, amikor 8h konzultációval indítunk. Ennél kevesebbel nem érdemes. A személyes konzultációkat egészíthetik ki workshopok, prezentációk cégen belül.

Mennyi idő után jönnek az eredmények, és miben mérhető a vállalkozásfejlesztési munka sikere?

Mivel használható eszközök azonnal ismertetésre és átadásra kerülnek, így minden konzultáció után mindig hoznak azonnali fejlődést. Tapasztalat szerint 4 alkalom (12h) konzultáció után már jelentős döntéseket tud hozni az adott cégvezető, döntéshozó, ami konkrét profitnövekedést jelenthet.

Miben méred te a személyes szakmai sikereidet?

Abban, hogy hány ember és hány cég sorsát tudtam jobbra fordítani.

Van-e esetleg olyan jelenség, tevékenység, ami téged felvillanyoz?

Magát az üzletfejlesztési vásznak fejlesztésének folyamatát rendkívül élveztem, igazi alkotási folyamat. Ezen kívül örülök az ügyfelek sikereinek, visszajelzéseinek, különösen az új megrendeléseknek, új és meglevő ügyfelektől. Szeretek előadást, workshopot is tartani, ott életteli hangulat alakítható ki.

Miért vállaltad azt a felkérést, hogy mentor legyél az INPUT Programban?

Startup vállalkozást nem indítottam eddig, de a teljes pályámra jellemző volt az a gondolkodásmód, ami ma a startuppereket jellemzi. Az egyik lényeget szerintem az jelenti, hogy van egy „A” pont, ahol vagyok most és hogyan jutok „B” pontba, ami egy jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb, magasabb szint. A startup vállalkozásoknál több terület eltér a „normál vállalkozásokhoz” mérten, ami az üzletfejlesztést jelenti. Ezeket az eszközöket és módszereket tanultam meg, vettem át azoktól, akik ezt a világ élvonalában gyakorolják ezen a területen. A megszerzett tudást és tapasztalatot akarom átadni annak, aki nyitott rá.

Milyen tapasztalataid voltak eddig mentorként az INPUT Programban?

Eddig különböző fázisban levő startupok részterületein volt együttműködés az alapítókkal. Ezek a területek jellemzően az értékesítéshez, b2b többszereplős tárgyalások eredményes lebonyolításához kapcsolódott ill. gyártáshoz kötődő folyamatokkal kapcsolatos fejlesztéseket, digitális termékfejlesztést valamint ötletekhez kapcsolódó értékajánlat tervezést jelentett. Most áll készen az eszközrendszer arra, hogy szélesebb területen tudjak segíteni, úgy, mint stratégia kialakítását, céges márka építést, hatékony meeting megtartásának módját, üzleti modell kialakítást, vásárlói út feltérképezését, versenytárs elemzést, stb.

Ha valaki szeretné, hogy István INPUT mentorként segítse projektje fejlődését, jelezze a területi koordinátorának.

Készítette:

Taba Dávid

területi koordinátor, Kecskemét