„Válságálló KKV-kon dolgozunk” – interjú a Péntech alapító tagjával

2020. május 07.

Réti Bálint jogászként végzett az egyetemen, majd egy jól prosperáló céghez került, mégis nagyot fordult az élete. Két barátjával gondoltak egy nagyot és kiléptek a biztosnak tűnő pályamodellből, hogy önálló vállalkozásba kezdjenek. Azóta alig telt el két év, s ma már piacon van a szolgáltatásuk, amivel vállalkozások százainak segítenek.

Mi volt a kiváltó ok, amiért úgy döntöttél, hogy vállalkozást indítasz?

Nehéz lenne egy konkrét momentumot meghatározni, úgy gondolom ezzel az alapítótársaim, Berényi Benjamin (CEO) és Csák János (CFO/CRO) sincsenek másként. Bár különböző végzetséggel rendelkezünk, mindhárman pénzügyi területen dolgoztunk, méghozzá olyan piacvezető cégeknél, ahol ígéretes szakmai és anyagi jövőkép állt előttünk. Viszont minden este, amikor végeztünk a kötelező munkával, telefonon tartottunk egy szakmai beszélgetést – voltaképpen innen indult a Péntech is. Az tűnt fel nekünk, hogy a KKV szektorban komoly problémát okoz a kintlévőség, a hosszú fizetési határidő miatt pedig az ügyfelek lassan fizetnek, ezért likviditási problémákba ütköznek.

Azért az nem teljesen magától értetődő, hogy huszonéves fiataloknak ez miért jelent problémát…

Mi ezt nem munkának fogtuk fel, hanem egy izgalmas kihívásnak. Talán ezért volt erőnk hétvégente is leülni és dolgozni a Péntechen. Az a hit vezérlet minket, hogy ez a folyamat (cashflow) lehetne jobb is és gyorsabb is, ami pedig gyakorlati segítség lenne a KKV szektor szereplőinek. A titok abban rejlik, hogy az első pillanattól komolyan vesszük magunkat.

Mi nem egy garázs startup vagyunk, hiszünk a projektünkben és meghozzuk azokat az áldozatokat, amik a fejlődéshez kellenek.

Két éve indultatok el, 2019-ben pedig elnyertétek a legígéretesebb fintech megoldás díját a FinTechShow-n. Visszatekintve az elmúlt évekre, mik voltak a legfontosabb momentumok, amik sikerre vezettek Titeket?

2018-ban validáltuk az ötletet szakértők, piaci szereplők, befektetők és a hatóság előtt. Ebben az évben kialakítottuk a struktúránkat, ami alatt a pénzügyi tervünk is elkészült. A FinTech díj elnyerése hatalmas élmény volt. Mindig is hittünk a termékünkben, de az utolsó pillanatban sem gondoltuk, hogy megnyerhetjük ezt a versenyt. Azóta bemutatkoztunk 8 országban, ma a világ startupjait számon tartó Startupblink globális listájának első harmadában, Magyarországon belül pedig a TOP 50-ben szerepelünk. Ezek nem csak egyszerűen jó élmények, hanem mind visszaigazolják azt a komoly munkát, amit belefektettünk az elmúlt évekbe. A legnagyobb siker mégis az, hogy tavaly óta piacon van a termékünk, és napi szinten, éles helyzetekben bizonyít.

Miben különbözik a Péntech más faktoring szolgáltatásoktól?

A Péntech okosfaktoring szolgáltatást nyújt. Ennek megértéséhez nem árt érteni a faktoring működési elvét: Adott egy vállalkozó, aki kiállít egy számlát (B2B) 30 napos határidővel, ami itthon egy sztenderd érték. Eközben költségei adódnak, ki kell fizetnie az ÁFÁ-t, a rezsit, az alkalmazottakat stb. viszont a bevétel csak hetekkel később érkezik a számlájára. Itt lép képbe a faktoring, melynek lényege, hogy a vállalkozó voltaképpen eladja a számlát egy faktoring szolgáltatást nyújtó cégnek, aki a futamidő lejárta előtt kifizeti a számla értékét, így azonnal pénzhez jut. Igen ám, de ehhez szükséges egy előzetes szerződés a vállalkozó és a szolgáltató között, melynek létrejötte hetekig, de akár több hónapig is eltarthat a körülményes döntési rendszer miatt.

Mi ezt a procedúrát forradalmasítottuk az okos faktoringgal. Létrehoztunk egy online platformot, ahol papírok nélkül, teljesen digitálisan lehet ezt a folyamatot elvégezni. Az oldalra néhány kattintással feltölthetők a szükséges adatok és dokumentumok, ezeket az algoritmusunk percek alatt felismeri és értelmezi. Ezek alapján összeállít egy konstrukciót, ami 99%-ban megfelel annak, amit mi készítenénk – természetesen minden esetben személyesen leellenőrizzük. Tehát az ügyfél időt és energiát spórol, miközben hamarabb pénzhez jut. Nálunk nincs elköteleződés, ha valaki csak egy számlára tart igényt, az is működhet – rugalmasan működünk.

Pénzügyi területen nem kockázatos csupán online felületen létezni?

Természetesen van ügyfélszolgálatunk, és bármilyen kérdésre igyekszünk választ találni. A platform kialakításánál az volt a célunk, hogy mindenki számára egyértelműen és érthetően tálaljuk ezt a folyamatot. A legtöbb esetben csak jön egy értesítés a telefonomra az újabb regisztrációkról, innentől pedig mennek maguktól a dolgok. Ez azt jelenti, hogy sikerült kellően egyértelművé tenni a kérdéseket.

A jelenleg kialakult helyzetben tapasztaltok-e változást a likviditás terén? Mit láttok, mit tehet most egy kkv, startup?

A likviditási hiány nagyon megugrott. Ami érdekes, hogy több olyan vállalkozó jelentkezett, akik évek óta keményen dolgoznak a cégükért, komoly bevétellel rendelkeznek, és kifeszített cashflow mellett működve akár évente ötszörös növekedést is lehoztak. Ezt úgy érhetik el, hogy minden a végletekig optimalizálva van, és nagy összegek mennek rajtuk keresztül. Egy ilyen rendszert könnyen megzavar egy válság. Elég, csak az egyik alvállalkozónak/ügyfélnek megcsúsznia, a cashflow összeomlik és bukik az egész. Nem egy olyan esetet tudok, ahol a családi autó eladásával tartották életben a céget.

Mi a preventív stratégiákban látjuk a megoldást: jobb elkerülni a tűzoltást. A hosszú lejáratú számlák miatt érdemes minél hamarabb lépéseket tenni a likviditási problémák megelőzése érdekében. Ha egy vállalat ismeri a cashflow-ját és tudja, mekkora csúszás okozna gondot, komoly lépéselőnyre tehet szert a bajban. Prevenció céljából létrehoztunk egy bárki számára ingyenesen elérhető tudásanyagot, amiben érthetően elmagyarázzuk a járványhoz köthető gazdasági változtatásokat.

COVID-19 Tudástár Archives – PénTech

A Péntech COVID-19 miatt kialakult gazdasági helyzettel kapcsolatos blogbejegyzései.

 

Tavaly az INPUT Programmal Lisszabonban jártatok a WebSummit-on. Mi volt a célja az utazásnak, és milyen élményekkel tértetek haza?

Az út célja az ötletünk validációja volt – nem csak közép-európai régióban. Már az is egyfajta validációnak számít, hogy standot kaptunk Európa egyik legnagyobb startup rendezvényén, és közel 70 ezer ember társaságában képviselhettük magunkat. Enni sem volt időnk, annyi érdeklődő jött hozzánk, nagyon szuper volt. Folyamatosan állt a sor előttünk, és valódi üzleti kapcsolatot is kialakítottunk, amik már most túlmutatnak egy egyszerű névjegycserén.

 

Mit tanácsolnál egy induló startupnak?

Nyomni kell, de sosem szabad elfelejteni megállni, körülnézni és utánajárni, hogy jó e az irány.

Egy startupon nagy a nyomás, egyrészt hajtják a befektetők, másrészt maguk is teljesíteni akarnak. Így fordulhat elő, hogy vakvágányra szaladnak, és bukik az ötlet. Kell egy olyan csapat, amiben mindenki tudja a dolgát, és stabilan lehet építeni a tudására. Kell egy jó koncepció, és rengeteg energiát kell beletenni, de a legjobb, ha hiszel abban, hogy amit csinálsz az segít másoknak. Ha ezek megvannak, oszd meg az ötleted minél több releváns emberrel, kérd meg, hogy szedjék szét és fordítsák ki a tervedet. Ebből lehet igazán sokat tanulni.

 

Nyitókép: Péntech Facebook oldala

Szerző: Ignácz Dániel