Sprin Inhalátor

Új szereplő az inhalátorok piacán – bemutatkozik a SPRIN

2021. április 01.

Lassan öt éve történt, amikor Uzoni Dávid és társalapítója, Ádám Péter először találkoztak, hogy megoldást találjanak egy olyan problémára, ami világszerte közel 300 millió embert érint.

Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus légúti betegség – csak Magyarországon több mint 300 ezer diagnosztizált beteget tartanak nyilván. Szerencsére e szám mögött túlnyomó többségben olyan eseteket találunk, akik megfelelő gyógyszeres kezelés és egészséges életmód mellett teljes értékű életet élhetnek; az egyik legelterjedtebb kezelési forma a jól ismert spray inhalátor alkalmazása.

De mi történik akkor, ha valakinél mégsem hozza el a várt hatást?

Ezeknél az eszközöknél ugyanis igen nehéz összekoordinálni a nyomás és szívás folyamatát, így jelentősen romolhat a terápia hatékonysága. Egyes tanulmányok szerint a kezelésre szorulók 80%-a használja rosszul az inhalátorát, ráadásul a kezelőorvosok csak a vizitek alkalmával szembesülnek ezzel. Ilyenkor szokás a terápiában a porlasztó gépek felé nyitni, ám ezek az eszközök nem csak nagyok és zajosak, hanem legalább 10 percig mellettük is kell ülni.

„Kell lennie egy olyan megoldásnak, ami ennél jobban működik” – mondja Dávid, amikor arról mesélt miként találkozott a betegséggel.

Dávid ekkor még javában középiskolába járt, de a tanulás mellett más kihívásokat is keresett. Már 15 évesen önálló vállalkozásba kezdett a Jumpin házibuli-megosztó alkalmazással, de az ő nevéhez köthető a műanyagmentes július kampány is, amikor megalapították az Ecohills márkát. Aztán amikor a testvérénél asztmát diagnosztizáltak, fejébe vette, hogy megtalálja a megoldást a hatékony kezelésre.

Nem, ez nem egy hollywoodi történet – bár Dávid néhány évet valóban kint élt Amerikában, amikor a Bentley Egyetem hallgatója volt.

„Egy Facebook csoporton keresztül találtam egy vegyészmérnök srácot, akit érdekelt az ötletem. Összeültünk beszélgetni, kidolgoztunk egy tervet. Egész jól haladtunk, arra azonban hamar rájöttünk, hogy az orvostechnikai eszközöknél nagyon szigorú elvárások vannak, amire nem állt rendelkezésre humán és anyagi erőforrásunk.”

Uzoni David

Hogyan tovább?

Az ötletet aztán 2017-ben a Hiventures 9 millió forintos inkubációs befektetése karolta fel. Megalakult Dávidék cége, a DP Innovation és ezzel együtt elindult a SPRIN inhalátor fejlesztése. A folyamat végére papírforma szerint elkészült egy kezdetleges MVP, és az üzleti validáció.

Mivel a srácok jó úton haladtak, újabb körös befektetések következtek, valamint megszületett az első forgalmazási szerződésük egy magyar orvostechnikai céggel. „Jelenleg van egy működő prototípusunk, és folyamatban vannak a klinikai vizsgálatok is. Az engedélyeztetés nagyobb falat lesz, minimum egy év. Ezután tervezünk piacra lépni a termékünkkel” – vázolja a helyzetet Dávid szinte tervszerűen. Aztán amikor szóba került a design, hirtelen megnyílik a történet, és világossá válik, mitől egyedi a SPRIN a piacon.

A SPRIN négy pillérre épül, ezek mögött a designtól kezdve a működésig egytől egyig bravúros innovációs fejlesztések állnak. Haladjunk a jól megszokott sorrendben, kívülről befelé.

Abban biztosak lehetünk, hogy ha egy avatatlan szem látja először a terméket, szinte kizárt, hogy egy inhalátorra gondolna – sokkal inkább mondjuk egy e-cigarettára. A hagyományos inhalátorok meglehetősen robusztus felépítésűek, ezzel szemben a SRIN fejlesztésénél törekedtek a kicsi és könnyen zsebre vágható kivitelezésre. Mi több, a beteg különböző színek közül is választhat, de erről részletesen majd később.

 

Sprin Inhalátor

 

Minden ponton újítanak

Követve a sorrendet, térjünk is át a működésre: Dávidék inhalátorának egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag teljesen kiküszöbölték a hatóanyag-veszteséget. A korábban említett összetett koordinációs problémát – szívás és nyomás – egyszerre) addig egyszerűsítették, míg elérték, hogy a termékük szívásra aktiválódjon és az automatikusan beállított értéket adagolja – csakúgy, mint az e-cigaretták esetében.

A hatóanyag itt is két különböző tartályból, porlasztásos technikával kerül a páciens tüdőjébe; az egyikben Salvus víz, a másikban pedig a felírt gyógyszer található. Így a spray alapon működő eszközök 20-30%-os hatékonyságával szemben 80% feletti a ténylegesen tüdőbe jutó hatóanyag mennyisége. Azzal pedig, hogy valós időben módosítható a bevitt gyógyszer mennyisége, olyan problémákra adnak választ, mint a roham esetén fellépő többletdózis igény. Köszönhetően a digitális felépítésnek, egy applikáció segítségével az ilyen rohamokat az orvos is nyomon követheti, és az így kinyert adatok tükrében módosíthatja a terápia folytatását.

Ha körültekintünk az inhalátorok piacán, hamar rájöhetünk, hogy a SPRIN fejlesztései egyenként is megállják a helyüket. Azzal viszont, hogy az előbb felsorolt funkciókat sikerült egyetlen apró termékbe belesűríteniük, komoly előnnyel rajtolhatnak el.

Mindez az agilis termékfejlesztésnek köszönhető, mert „minden döntés a visszajelzések alapján történik” – hangzik a vállalati stratégia hitvallása. Közben az is kiderül, hogy a jelenlegi prototípussal voltaképpen bekanyarodtak a célegyenesbe, és kezdetét veszi hat biokompatibilis inhalátor legyártása. „Ezekkel indulunk a klinikai vizsgálatokon és a fókuszcsoportos teszteken” – mondja Dávid, azonban egy pillanatra még visszakanyarodik a termék előnyeihez.

„Van egy olyan kifejezés, hogy terápiahűség. Ez azt mutatja meg, hogy a beteg attitűdjétől függően mennyire tartja be az előírt kezelést, valamint a gyógyulás érdekében mennyire hajlandó az esetleges kellemetlen velejárókat elviselni.”

És itt jön újra képbe a termékdesign. Ahogy Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is mondta, a legtöbb üzleti modell a felhasználók érdeklődésre vagy problémájára összpontosít a komplex ügyfélélmény helyett. Az orvostechnikai eszközökre például még mindig nem jellemző, hogy különösebb figyelmet fordítanának azok kinézetére.

Dávidék azonban némiképp szembementek ezzel a tendenciával, és teljesen egyedi designt alkottak. „Figyeljük, csak meg, hogy az elmúlt évek alatt milyen fejlesztések történtek az e-cigarettákkal a dohányiparban. Ha ezek a fejlesztések más szektorban már elérhetők, miért ne lehetne gyógyászati területen is alkalmazni őket?” – teszi fel Dávid a költői kérdést.

Your next nebulizer is not a nebulizer – Sprin in action

www.sprinhaler.com/nebulizer

A belső megfog, a külső megtart

A választható színek mögött tehát nem csak egy jópofa extra kiegészítés, hanem tudatos stratégia áll, amivel jelentősen növelhetik a terápiahűséget. Azzal ugyanis, hogy kiléptek a már megszokott inhalátorok világából, egyben hátra hagyták az ezzel járó társadalmi címkézést is.

Ha választhatunk, hogy egy baráti sörözésre, első randira vagy éppen egy buliba melyik gyógyászati eszközt visszük magunkkal, ez egy fontos szemponttá válik, hiszen „van, amiről mindenkinek egyből bevillan a betegségünk” – mondja Dávid a hagyományos inhalátorokra utalva. „Egy elegáns, elsőre talán rejtélyes kütyüt szívesebben hordunk magunknál” – folytatja gondolatát, amikor a hazai krónikus tüdőbetegekről hoz statisztikát.

Ebből kiderül, hogy az említett 300 ezer regisztrált fő mellett további 150-200 ezer ember nincs diagnosztizálva. Ennek természetesen több oka is lehet, kezdve a láthatatlanul enyhe tünetektől egészen a diagnosztizálással járó félelemig. Dávid úgy látja, hogy „pont azok vannak a legtöbben, akik a betegség velejáróitól való félelem miatt nem diagnosztizálják magukat. A koronavírus járvány kapcsán előtérbe került a tüdő egészségének megőrzése, így hosszútávon bizakodom a változásban.”

DP Innovation

Nemzetközi porondon

Tavaly év végén rajtolt el a Pitch & Bridge Canada nemzetközi startup verseny pilot eseménye, ahol az INPUT Program egyedüli magyar partnerként támogatta a szervezők munkáját. A hazai startupok közül a DP Innovation az előkelő harmadik helyen végzett a SPRIN projekttel, mellyel egy 5000 CAD értékű mentoring csomagot nyert.

A verseny kapcsán kiderült, hogy Dávid az egyetemről hazatérve szeretne saját projektjével visszamenni az amerikai piacra, mert „Kanada az egyik legjobb belépési pont az USÁ-ba. Nagyon jó mentort kaptunk, aki rengeteget segített a kinti piac sajátosságainak megismerésében. Szerettünk volna valóban releváns választ adni arra a kérdésre, hogy miért Kanada?”. Ahhoz, hogy a srácok el tudják kezdeni az értékesítést, először szükség van az engedélyeztetésre. „Nem szeretnénk elhúzni a piacra lépést” – mondja Dávid, amikor vázolja a jövőre vonatkozó terveit.

És ennek nem is ad teret a huszonéves startupper, hiszen csapattársával mindent megtesznek a megfelelő felkészülés érdekében. „Idén szeretnénk révbe érni az engedélyeztetéssel. Ez most a legnagyobb kihívásunk, miközben több országban zajlanak a tárgyalások leendő disztribúciós partnereinkkel”.

Ha pedig segítségre van szüksége, operatív kérdésekben a Hiventures mentorához, vállalatfejlesztési ügyekben pedig az INPUT Program üzletfejlesztési csapatához fordul. „Ha valamit nem tudok, de szeretném megtanulni, akkor ez a legjobb választás.” -zárja végül Dávid, amikor a beszélgetés végéhez érünk.

 

Ha szívesen olvasnál még sikeres magyar startuperekkel interjút, kattints ide!

 

Szerző: Ignácz Dániel


Megosztás
Kategória
BlogInterjúStartup