„Sosem tartoztam az évfolyamelsők közé” – Dorogi Gábor most az MIT munkatársaival fejleszt

2020. május 14.

A Centipede Labs Kft. története látszólag egy magától értetődő sikersztori. Adott egy tehetséges pályakezdő fiatal, aki felismert a szakterületén egy problémát, majd megoldotta azt. És valóban. De ha betekintünk a színfalak mögé, hosszú évek kemény és komfortzónán túli munkájával találkozunk – heti 70 órában. Így lehet esélye egy startuppernek arra, hogy nemzetközi sikereket érjen el. Dorogi Gáborral, a Centipede Labs CEO-jával beszéltünk.

Hogyan kell elképzelni egy olyan nagyszabású ötlet megszületését, mint a Centipede?

Ezt nem egy heuréka jellegű pillanatnak kell elképzelni, sokkal inkább hosszú évek kitartó munkájának eredményeként. 2012 nyarán a Széchényi István Egyetemen dolgoztam egy projekten Dr. Zsoldos Ibolya tanárnővel. A projekt során egy fém-kerámia kompozit anyagról készítettünk CT felvételeket. Arra kerestünk megoldást, miként lehet 3D modellként rekonstruálni a kapott képi anyagokat. A kutatás eredményeit nemzetközileg publikálták, majd a sikert követően felkért egy labor, ahol szintén CT eredmények alapján csontpótló és implantáló műtéteket kellett végezni.

Itt találkoztam azzal a problémával, hogy a műtéti tervezések a CT felvétel képminőségétől függően sokszor óráig vagy napokig is eltartanak. Kikértem radiológusok és orvosok véleményét arról, hogy ők is érzékelik-e ezt a problémát.

Hamar kiderült, hogy a probléma valós és joggal hihetem, hogy ha gyorsabb és pontosabb eredményt érünk el, akkor hozzáadott értéket teremtünk a műtéti tervező folyamatok számára.

Milyen tudásanyag kellett ahhoz, hogy eljuss a megoldásig?

A Széchenyi István Egyetemen folytatott tanulmányaim (mechatronikai mérnök) és a munkahelyi tapasztalataim együttesen alakították ki bennem azt a felismerést, hogy ezeket a folyamatokat tovább lehet fejleszteni. Egy CT felvétel tartalmazza a vizsgálandó test különböző rétegeit, úgymint levegő, lágyszövet, csont vagy implantátum. Ezeket jelenleg komoly emberi erőforrás bevonásával, manuálisan különítették el egymástól az erre kifejlesztett szoftverek segítségével. Ezt a folyamatot hívjuk CT szegmentációnak, ami nagyjából 3-5 órát vesz igénybe ilyen felvételek feldolgozása esetén. A feldolgozási idő következtében igencsak limitált volt a naponta elkészülő műtéti tervezések száma.

Tehát ötvöztem az egyetemen tanult képfeldolgozást a gyakorlatban megszerzett tudásommal, és létrehoztam egy olyan szoftvert, ami felismeri az adott szövethez tartozó rétegeket, így nem kell egyenként kijelölni a csontokat és más szervekhez tartozó részeket. Azzal, hogy sikerült automatizálni ezt a folyamatot, a szegmentáció időtartama több óráról gyakorlatilag néhány percre csökkent.

Mennyire volt segítségedre az egyetemen szerzett tapasztalat, tudás?

A tudományok megfelelő elsajátítása mindennek az alapja. Nem lehet úgy elkezdeni programozni, hogy van egy kreatív ötletem, de a matematikai alapokat nem ismerem. Nyilván ez szakonként eltérő lehet, de az elméleti tudást fontosnak tartom – ez viszont önmagában nem elég.

Sok szaktársam jobb eredménnyel és hamarabb végezte el az egyetemet, mint ahogy az nekem sikerült. Sosem tartoztam az évfolyam elsők közé, viszont mindent, amit elsajátítottam, azt igyekeztem átültetni a hétköznapi gyakorlatba, amelyből kialakulhatott a jelenlegi projektem is. A Centipede Labs Kft előtt 2 sikeres fejlesztésem is volt; összesen 12 éve foglalkozom különböző innovációk projekt szintű megvalósításával. Ennek persze megvolt a maga ára: az egyetem és a munka mellett gyakorlatilag minden szabadidőmben azon dolgoztam, hogy ezek a projektek tovább tudjanak fejlődni.

Centipede Labs Ltd.

No Description

Kihez tudtál fordulni, ha segítségre volt szükséged?

Ahogy egy családban a szülők nevelik gyermeküket, úgy egy startup életében legalább olyan fontos a mentorok szerepe. A startupper problémamegoldó képességei alapvető fontosságúak, de a kitűzött mérföldkövek megvalósíthatósága jelentősen nő, ha azok idősebb-tapasztaltabb szakemberek tanácsai által kerülnek kivitelezésre.

Ilyen tapasztalattal rendelkező mentoraim például Németh Zsolt az App-ray Gmbh Vezérigazgatója, aki üzleti tanácsokkal, kapcsolatokkal segített elindulni a startup-világ útján. Bérces Attila, az Omixon Biocomputing Kft. alapítója és elnöke és az Ambrichor Zrt. vezérigazgatója, aki a cégépítés és orvostechnikai termék fejlesztésével kapcsolatos kérdésekben nyújtott meghatározó segítséget, valamint Vitéz Miklós, a CodeCluster Startup Stúdió ügyvezetője, aki a kezdetek óta támogatja a projektemet és operatív segítséget nyújt az üzleti célok elérésében. Olyan szervezetekkel együttműködve, amilyen az INPUT program, további potenciális együttműködő partnerekkel vehettük fel a kapcsolatot, amely hozzájárult a kapcsolati tőkénk növekedéséhez.

Érint-e titeket valamiben a jelenlegi járványhelyzet, illetve terveztek-e céges szinten reagálni rá?

Egyelőre még nem érzékeljük ennek hatását, de elképzelhető, hogy minden területet érinteni fog a járványhelyzet.

Egy jó vállalkozó arra törekszik, hogy minden helyzetben megtalálja azt a stratégiát, amivel biztosítani tudja a pozícióját.

Mi kidolgoztunk egy lehetséges alternatív irányt, ennek keretében szeretnénk létrehozni a koronavírus által okozott elváltozások kimutatására egy automatizált 3D rekonstrukciót. Ezzel az algoritmussal kimutathatóak lennének a vírus által okozott elváltozások, így a betegség bizonyos stádiumában azonnal el lehetne dönteni egy CT alapján, hogy a páciens sima járvány által vagy feltételezhetően tüdőgyulladást okozó koronavírus miatt betegedett meg.

Egyelőre csak Magyarországon vannak kezdeményezéseink ez ügyben, de amennyiben sikerülne klinikailag is igazolni az eljárásunk hasznosságát, úgy a megoldásunkat felajánlanánk a WHO számára is, amellyel minden ország számára elérhetővé tennénk a diagnosztikai megoldásunkat.

Megítélésed szerint milyen irányba halad az orvosi diagnosztika? Startupként hogyan tartjátok a lépést a fejlesztésekkel?

Az orvosi diagnosztika jelentős részét az orvosi képalkotó rendszerek (CT, MRI, ultrahang stb.) képezik. A 3D rekonstrukciónak köszönhetően nem csak diagnosztikai célok válnak elérhetővé, hanem lehetőségünk nyílik 3D műtéti tervek készítésére is, ahol az előre megtervezett transzplant és implant műtéti eszközök (csontpótlás, implantáció, 3D nyomtatott műtéti segédeszközök) segítségével hatékonyabban felkészülhetnek az orvosok az operációra. A 3D műtéti terveknek köszönhetően lecsökkent a sebészeti beavatkozások ideje, valamint a műtétek során felmerülő szövődmények és egyéb kockázatok előfordulása is.

A Centipede Labs Kft. úgy tud versenytársa lenni más fejlesztő cégeknek, hogy olyan megoldatlan problémákon dolgozik, melyekre előzetesen validáltuk az igényt – így olyan területeken érhetünk el eredményt, ahol nincsenek versenytársaink. Mitől lesz valid egy probléma? Például, ha olyan választ kapok, hogy erre nincs megoldás, ezt nem lehet megcsinálni. Nekem innentől kezd csak igazán érdekes lenni a dolog – az innováció nem a meglévő mintákból jön létre, hanem abból, amit te alkotsz meg magadnak.

Mi az, amire most a legbüszkébb vagy a Centipede eredményeit illetően?

Az egyik legnagyobb eredményünk az, hogy a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. inkubációs befektetéséből sikerült elérnünk, hogy önfenntartó vállalkozássá fejlődjünk. Ennek a helyzetnek köszönhetően alkalmunk nyílik további tőkebefektetések bevonására is, amelyek jelenleg is tárgyalási folyamatban vannak. Sok ajtó kinyílik azáltal, ha az ember valóban megvalósítja az elképzeléseit, és nem csak álmodozik róluk.

A másik legnagyobb eredményünk az, hogy az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Egyetem orvosi képfeldolgozó funkciókat fejlesztő programozóival végeztünk egy validációt és kiderült, hogy olyan megoldással rendelkezünk, amely egyedülállónak számít a piacon kapható megoldásokhoz képest.

Mit tanácsolnál egy most induló startupnak?

 Legfontosabbnak azt tartom, hogy a fejlesztendő területen szerezzenek minimum 3-5 év szakmai tapasztalatot, ugyanis, ha valaki nem mozog otthonosan az aktuális környezetben, akkor sokkal nagyobb kockázatot vállal. Természetesen minden problémára nem lehet előre felkészülni, azonban a vállalkozás fejlődése során jelentősen csökken a rizikófaktor, ha szakmailag felkészült a csapat, és rendelkezik kapcsolati tőkével az adott területen.

Valamint a vezetőknek nagyon fontos az önismeret, mert anélkül nem tudhatja, hogy a teljes objektív valóság mely részét képezi. Nem fogja tudni kire, vagy milyen segítségre van szüksége ahhoz, hogy fejlődjön a vállalkozása.

Ez nem egy one-man show, hanem csapatmunka, de az irányokat a vezetőnek kell kijelölnie.

Végezetül ne feledkezzünk meg a kemény munkáról. Aki megtanul heti 60-70 órát dolgozni, annak nem lesz gondja a vállalkozás indítással. A munka mennyisége ugyanis végtelen, sosem végzel vele, maximum csak abbahagyod.

Szerző: Ignácz Dániel


Megosztás
Kategória