Sikeresen szerepelnek a nemzetközi megmérettetéseken a hazai startupok – Beszéljünk a Pitch&Bridge-ről!

A haltenyésztést és agrikultúrát forradalmasító innováció nyerte a Pitch&Bridge Emergence nemzetközi startup versenyt. Az INPUT Program, a Smart Landing Program és a kanadai Emergence virtuális inkubátor állategészségügyi és takarmányozási megoldásokat keresett őszi megmérettetésén. A győztes finn eniferBio csapata olyan szójamentes haltakarmányt kínál, melynek előállítása nem károsítja a környezetet. A szakmai zsűri a virtuális baromfitenyésztési asszisztenst fejlesztő, egyesült királyságbeli Pondust ítélte második helyezettnek.

A november 18-án, demo day-jel záruló verseny már a harmadik a sorban: a Pitch&Bridge-sorozat 2020 decemberében debütált. A verseny fő célja a különböző ökoszisztémák összekapcsolása, a startupok külpiacra lépésének támogatása, valamint nemzetközi partnerek és startupok bevonása a fő soft landing-desztinációkból. Az INPUT Program azért csatlakozott egyedüli magyar partnerként a kezdeményezéshez, hogy a legjobb hazai startupok megmérettethessék magukat nemzetközi mezőnyben.

A Pitch&Bridge lényege, hogy a fogadó országban működő nemzetközi partner keres a profiljába illő innovatív megoldásokat. Az INPUT Program és a Smart Landing Program szakértői által kiválasztott startupokat a demo day előtt nemzetközi szakértők készítik fel több hetes, modulokból álló mentorprogram során. A záróeseményen pedig 5 perces pitch-ekben mutathatják be innovációjukat a nemzetközi zsűri előtt.

Egyetlen magyar partnerként az INPUT Program feladata – a Smart Landing Programmal karöltve – a legjobb startupok megtalálása, felkeresése és felkészítése a versenyre.

A tavaly decemberben indult Pitch&Bridge Canadára egészégügyi és orvostudományi innovációkat vártak a szervezők, a tavaszi Pitch&Bridge Summerside versenyen pedig a fenntartható energiagazdálkodás állt a középpontban.

Az őszi alkalom kanadai partnere a PEI BioAlliance szervezet inkubátorprogramja, az Emergence volt, mely a biotudomány területére fókuszál, így a versenyen állategészségügyi és takarmányozási újdonságokat kerestünk. A Pitch&Bridge esemény szervezésekor a virtuális inkubátor munkatársai jelezték, hogy leginkább ezen a területen van szükségük kívülről érkező innovatív megoldásokra, és tudnak az ágazatban tevékenykedő cégeknek számára támogatást és együttműködést ajánlani.

Az Emergence képviselői rendkívül nyitottak voltak a közös munka során, átérezték az iparági szereplők szűkössége miatt felmerülő toborzási nehézségeket. Az INPUT üzletfejlesztési csapata kiváló munkát végzett a hazai startupok megtalálása és felkészítése kapcsán, az Emergence képviselői nagyon elégedettek voltak a magyar startupok innovációs szintjével és a pitch-re való felkészültségükkel.

Ez alkalommal is sok szempont alapján értékelte a zsűri a versenyzőket: az innováció szintje, a termék és a cég érettségi fázisa, alkalmazhatóság a kanadai piacon mind fontos tényezők voltak, sőt az is számított, kiben látják a sikeres együttműködés lehetőségét. A szakértőgárda a finn eniferBio haltenyésztést és agrikultúrát forradalmasító innovációját találta a legígéretesebbnek.

A zsűrinek soha nincs könnyű dolga: minden eddigi Pitch&Bridge-en szoros küzdelem volt, nemzetközileg is sikeres innovációk mérettették meg magukat. Ám a hazai startupok ilyen erős mezőnyben sem maradtak alul, mindegyik verseny döntősei között volt magyar startup. A Pitch&Bridge Emergence-en a szarvasmarha-tenyésztők munkáját megkönnyítő applikációt kidolgozó Agroninja pitch-elhetett a demo dayen. Az eddig legjobb eredményt az Ecosync érte el, a Pitch&Bridge Summerside-on másodikok lettek, akik ennek köszönhetően mentorprogramon vehettek részt, elősegítve a kanadai piacon történő piacralépést.

Bár az állandó partner Smart Landing Program kapcsolatrendszere és referenciája Kanadában igazán erős – jelenleg is több megkeresés érkezik az észak-amerikai országból – a szervezőcsapat célja, hogy jövőre európai országban – nagy valószínűséggel Németországban – is legyen Pitch&Bridge.

Az INPUT Program pedig a jövőben is örömmel csatlakozik egyedüli magyar partnerként a kezdeményezéshez.

Az INPUT Program célja, hogy komplex szolgáltatási portfóliója, szakértő kollégái és széles hazai és nemzetközi kapcsolati hálója révén hozzájáruljon a magyarországi IKT startup ökoszisztéma fejlődéséhez, ösztönözze új innovatív vállalkozások elindítását, elősegítse sikeres külpiaci szereplésüket. Ha te is megmérettetnéd magad a nemzetközi piacon, nézz körül szolgáltatásaink között és keresd az INPUT Program munkatársait!