Pitch & Bridge Canada

Az év első startup versenye: Pitch & Bridge Canada

2021. március 01.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az INPUT Program szakmai támogatásával tavaly decemberben elrajtolt a Smart-Landing Program Canada első Pitch & Bridge Canada elnevezésű nemzetközi startup versenye! A pilot eseményhez három országból közel 70 fő csatlakozott – az elmúlt egy hónapban pedig számos pozitív élménnyel gazdagodtunk. Hogyan indult, és mi a Pitch & Bridge célja?

Pitch & Bridge Logo (1)

A Pitch & Bridge Canada verseny két céllal indult el. Egyszerre szerepe az európai és kanadai innovációs hálózat kapcsolatának fejlesztése, miközben az értékteremtésre fókuszálva túlmutat a verseny egyszeri mivoltán, és hosszútávú együttműködést tesz lehetővé a partnerek számára. A sikeres pilot esemény után a Smart Landing Program (SLP) gondozásában több országban is várható a Pitch&Bridge kontinensek közötti innovációs hálózatának elindítása.

Egyedülálló módon az elődöntőre három ország előzetesen szelektált medtech, healthtech és biotech startupjai jelentkeztek. A szelekcióért az Smart Landing Program Canada (SLPC) nemzetközi partnerei feleltek, így már az első fordulóra kimagasló mezőny gyűlt össze Lengyelországból, Finnországból és Magyarországról.

Miért éppen Kanada?

Kanada Észak-Amerika egyik kedvelt célpiaca az európai startupok körében. Bővelkedik startupokat támogató programokban, amelyek célja a külföldi innovatív cégek piacralépési támogatása. Kiemelkedően fejlett infrastruktúrája a kutatás és fejlesztési területen biztosít lehetőséget az innovációk fejlesztésére és bevezetésére.

A verseny főszervezője az SLPC, mely az Innovation PEI, a PEI BioAlliance, a The City of Summerside, a PEI, a Natural Products Canada (NPC), kezdeményezésére indult el, ehhez csatlakozott az INPUT Program, mely komoly szerepet vállalt a kanadai piacra készülő startupok becsatornázásában.

Az SLPC bármely iparág előtt nyitva áll, de különös hangsúlyt kapnak azok az innovatív IKT vállalkozások, amelyek a kor problémáira keresik a választ, legyen szó műanyagok lebontásáról, a vízminőség javításáról vagy éppen a napenergia felhasználásáról. Ha ilyen ötleted van, ne habozz és vedd fel a kapcsolatot az üzletfejlesztési csapatunkkal, akik szívesen segítenek az összekötésben!

A döntő

Mindhárom országból négy csapat jutott tovább a döntőbe. A felkészülési időszakot egy kickoff event előzte meg, ahol a startupok megismerhették egymást és leendő mentoraikat, majd elkezdődött az együttműködés. Az elmúlt egy hónap alatt a versenyzők legalább két alkalommal találkoztak a mentorokkal, így a szakmai támogatásnak köszönhetően megismerhették a kanadai piac sajátosságait és hatékonyan készülhettek fel a záró pitch-re.

Mindezek után a döntőre egy nagyon erős mezőny állt össze. A csapatoknak 3 perces pitch során kellett bemutatniuk megoldásaikat, amit aztán további 3 perc Q&A követett. Ezt követte egy networking szakasz, ahol találkozhattak azokkal a nemzetközi partnereinkkel, akik szintén érdekeltek lehetnek az észak-amerikai piacon. Ezalatt a zsűri értékelte a projekteket:

  • Stefanie Corbett – Island Capital Partners
  • Eddie Francis – PEI Bioalliance
  • Joe Gill McKercher – Law Firm
  • Laszlo Radvanyi – Ontario Institute for Cancer Research
  • Shelley King – NPC

A verseny győztesei:

A verseny fődíja egy 3 hónapos, személyre szabott kanadai piacra lépési csomag, amelyet az SLPC biztosít 20 000 USD értékben. A második és harmadik helyezett pedig az SLPC hálózat szakértőivel együttműködésben 5000 USD értékű mentorálási csomagot kapnak.

Pitch & Bridge Canada - winners

  1. Updmedic (lengyel)

Az Upmedic egy orvostudományt kiszolgáló informatikai megoldás, amely szoftver rendszereket fejleszt strukturált dokumentációhoz és munkafolyamat-optimalizáláshoz klinikákon és kórházakban.

  1. Sciar (finn)

A kiterjesztett valósággal működő Sciar alkalmazás megkönnyíti és élvezetessé teszi az eljárások követését, és automatikusan dokumentálja a munkát, így naponta több óra felesleges írást megtakaríthat a felhasználó. A rendszer nyomon követi munkáját, és gondoskodik a lépések helyes végrehajtásáról.

  1. DP Innovations (magyar)

A DP Innovations egy innovatív gyógyszerészeti inhalátor kifejlesztésével foglalkozik, amely forradalmasíthatja az MDI iparágat.

Az INPUT Program kiemelt feladatai közé tartozik a hazai IKT vállalkozások nemzetközi piacra segítése, így külön öröm számunkra, hogy a nyertesek között magyar csapat is szerepel. Köszönjük, hogy szakmai partnerként hozzájárulhattunk az első Pitch & Bridge verseny sikeréhez. Büszkék vagyunk minden olyan startupra, akik ebben a kihívásokkal teli helyzetben is elég bátrak ahhoz, hogy utat engednek az innovációnak és hidat képeznek a nemzetközi ökoszisztémák között!

 

Szerző: Ignácz Dániel


Megosztás
Kategória