INPUT

Nemzetközi Mentoring a magyar startupoknak

2020. december 08.

Új fejezet nyílik a magyar startupok történetében. Az itthon is elérhető mentorprogramok mellett most 7 új ország és 12 nemzetközi mentor és szakértő csatlakozásával bővül a hazai startupok számára elérhető, magas minőségű szakmai segítség. A cél az, hogy a fiatal vállalkozások megfelelő tudással lépjenek a külpiacokra – az USÁ-tól egészen az Arab Emírségekig.

 

HOGY ÁLLUNK MOST?

Vitathatatlan, hogy az elmúlt évek egyik sztárszektora a befektetői célpiacokon még mindig a startup ökoszisztémához köthető. Nem csak az induló vállalkozások, hanem a köréjük épült támogatói rendszer is komoly szerepet játszik a gazdaság működésében. Itthon számos olyan szervezet működik, mely anyagi, vagy szakmai segítséggel egyengeti a startupok útját. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítása alatt működő INPUT Program például azzal a céllal indult el 2016-ban, hogy valamennyi magyar IKT (infokommunikációs) fókuszú startup térítésmentesen juthasson hozzá professzionális fejlődési lehetőséghez, ötletfázistól akár a nemzetközi piacra lépésig. Csak az INPUT támogatásával több mint 200 hazai korai fázisú vállalkozás jutott már ki külföldi eseményekre.

ÚJ HORIZONTOK

Az INPUT Program most induló Nemzetközi Mentoring szolgáltatás ezt hivatott tovább erősíteni. A kezdeményezés lényege, hogy a külföldi piacra lépés első szakaszában a startupok egy, a helyi jogi, gazdasági és adminisztratív környezetet jól ismerő, a célországban kapcsolatrendszerrel és szakmai háttérrel bíró mentort, támogató szakértőt tudhassanak maguk mögött, aki segíti őket a beilleszkedésben és az üzleti tevékenység beindításában. Jelenleg hét országban, tíz közvetlen mentorkapcsolat áll a startupok rendelkezésére, a jövőben pedig továbbra is az INPUT nemzetközi szakértőivel bővül majd a lista.

A nemzetközi piacokat jól ismerő szakértők fontosságáról Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára így nyilatkozott:

„Egy startup vállalkozásokban megvan a lehetőség a dinamikus növekedésre, ehhez azonban szükség van a piac ismeretére is. Ha nemzetközi szinten gondolkodunk, ez a szabály hatványozottan érvényesül – éppen ezért tartjuk fontosnak a helyi üzleti környezetet jól ismerő szakértők bevonását a Programba.”

Az első körben csatlakozó országok között az élvonalban szereplő államok mellett (Németország, USA, Egyesült Arab Emírségek, Ausztria) olyan dinamikusan fejlődő országokat találhatunk, mint Lengyelország, Georgia vagy éppen Moldova.

EZÉRT VAN SZÜKSÉG MENTOROKRA

A startupok életének első szakaszát kiszámíthatatlanság és gyakori fordulópontok, hullámvölgyek jellemzik, mely egy tapasztalatlan ötletgazda esetében akár a vállalkozás bukását jelentheti. Ezek a hibák – országoktól függetlenül – a kezdeti stratégia és a validációs folyamatok helyes megalkotásával jó eséllyel elkerülhetők.  Ebben a fázisban tehát különösen sok időt és energiát lehet megspórolni, ha a startup időben megkapja a megfelelő tanácsokat. Az pedig külön ígéretes, hogy az olyan programok, mint amilyen az INPUT is, a költségvetésüket sem érintik, hiszen a Program valamennyi szolgáltatása térítésmentesen elérhető.

MINDEN FÁZISBAN ELÉRHETŐ SEGÍTSÉG

Ahhoz, hogy egy startup nemzetközileg is sikereket tudjon elérni, néhány feltételnek meg kell feleljen. Az elmúlt évek tapasztalataira alapozva azok a vállalkozások képesek külföldön is megállni a helyüket, melyek a stabil nyelvtudáson túl komolyabb tőkebevonással, és kimutatható üzleti eredménnyel a hátuk mögött vágnak neki az új piacoknak.

Azok a startupok, akik fejlettségi fázisuknál fogva még nem állnak készen a külföldi piacok meghódítására (például piaci eredmény, partnerek és stratégia hiánya miatt) bármikor igénybe vehetik az INPUT további, személyre szabott üzletfejlesztési szolgáltatásait, amivel jelentősen lerövidíthetik a felkészülési szakaszt.

A startup mentoring mára például az ország bármely területén elérhetővé vált, számos szervezet nyújt szakmai támogatást, és egyre többen élnek ezekkel a lehetőségekkel. A felívelő tendenciát az is jól mutatja, hogy idén csak az INPUT hálózata 15 új hazai és 10 nemzetközi mentorral bővült, így a közel 100 fős program mára az egyik legnagyobb szervezetté nőtte ki magát.

EGYENESEN A CÉLPIACRA

A közös munka megkezdése előtt tehát ellenőrizni kell a vállalkozás fejlettségi állapotát, ezt követően azonban felgyorsulnak az események és hamar kezdetét veszi a közös munka. Mi történik a nemzetközi mentoring során? Fejlettségi fázistól függően, 3-6 alkalom áll a startupok rendelkezésére, amelyek során egy előre megtervezett stratégia szerint haladva érik el a kitűzött célokat. Ilyen cél lehet a külpiac megismerése, kapcsolatok kiépítése vagy éppen az első partneri megállapodás megkötése. A folyamat végén a Program lehetőség nyújt egy egyszeri kiutazásra is, ahol a projektgazdák személyesen találkozhatnak a térség szereplőivel.

TÉGED IS

Bár a 2020-as év a startupokat is komoly kihívás elé állította, egyben lehetőséget adott nekik arra, hogy bizonyítsák helyüket a gazdaságban: az innovatív ötletekkel ugyanis gyorsan és hatékonyan lehet reagálni a legváratlanabb helyzetekre is. Az élet tehát nem állt meg, mi több a karantén okán megannyi kihívás került felszínre. Azt azonban sosem lehet előre megmondani, hogy honnan jönnek a legjobb megoldások, így az INPUT továbbra is segíti az ötletgazdák, startupok szakmai fejlődését, melyre a www.inputprogram.com weboldalon lehet jelentkezni.

A Nemzetközi Mentoring igénybevételéhez kattints ide!

 

 

 

 


Megosztás
Kategória
Blog