A kék madár kicsit másként – Blue Colibri

2020. június 11.

Az otthoni munkavégzés akaratlanul is új kihívások elé állította a cégeket és a munkavállalókat egyaránt. Megnövekedett munkaórák, lassabb ügyintézés, hosszú telefonhívások –miként lehet ebben a helyzetben is hatékonyan kommunikálni egymással? Hogyan tudjuk nyomon követni a feladatokat nem csak most, hanem a járványhelyzet elmúltával is? Miért lesz ettől boldog a munkavállaló? Barathi Tamás, a Blue Colibri CEO-ja minden kérdésre választ ad.

Mi született meg hamarabb: az igény vagy az ötlet?

A Blue Colibri alapítóival korábban HR tanácsadóként dolgoztunk, így közvetlenül megismerhettük a piaci igényeket. Nagyjából két évvel ezelőtt elindult egy tendencia, ami célzottan a meglévő munkaerők megtartására irányult. Hatékonyabb és jobban mérhető kommunikációra volt szükség, ami arra sarkalt minket, hogy kezdjünk el ezzel a problémakörrel célzottan foglalkozni.

Elsőnek a nemzetközi színtéren néztünk körbe, majd megvizsgáltuk miként lehetne hasonló rendszert honosítani a magyar piacon. Az ötletünk ekkor még csak egy darab papírra volt leírva, mondhatni ez volt a mi one pagerünk. A validációs folyamat voltaképpen úgy zajlott, hogy ezzel a papírral jártuk a cégeket újra és újra. Az igazi lendületet végül egy hackhaton hozta meg, ahol nagyon rövid idő alatt a papírból kattintható prototípus született. Ekkor indult el a Blue Colibri, fél évre rá pedig már megvolt az első megrendelőnk.

Miért a Blue Colibri App? | Blue Colibri App

A Blue Colibri App kezelői felülete felhasználóbarát, használata könnyen elsajátítható. A statisztikáknak köszönhetően a belső kommunikáció hatékonysága visszamérhető, a részletes analízisek és riportok alapján a munkavállalói élmény és a belső kommunikációs stratégia fejleszthető.

 

Hogyan néz ki a platform implementálása egy cégnél?

Egy ilyen rendszer bevezetése minden szervezet esetében nagy változást jelent. Meg kell változtatni a vezetők és a munkavállalók hozzáállását annak érdekében, hogy használják ezt a platformot. Azt látni kell, hogy ez a folyamat nem megy gombnyomásra, éppen ezért olyan teljeskörű szolgáltatást nyújtunk, ami hosszútávon segíti az átállást. Első körben felmérjük a cég belső kommunikációját, igyekszünk megismerni őket. Ezt kielemezve összeállítunk egy javaslatot a fejlesztésre, majd az applikáció bevezetésével elkezdjük az oktatást. Tesztcsapatot hozunk létre, közben pedig folyamatosan visszajelzést adunk a kommunikációs csapatnak, illetve megosztjuk velük a best practice megoldásokat – mindeközben a saját termékünket is validáljuk.

Igényel szervezetszintű változtatást a Blue Colibri bevezetése?

Igen, mivel menedzsment szintű jóváhagyástól kezdve az IT-n át mindenkinek a támogatására szükség van – mégis, leginkább a munkavállalók érintettek. Az ő esetük azért érdekes, mert elképzelhető, hogy eddig egy üzenőfalon keresztül értesültek a hírekről, viszont ezentúl egy applikáción keresztül fog történni ugyanez. A probléma ott kezdődik, hogy sokan közülük non desk munkavállalói környezetből kerülnek ki – nekik jellemzően nincs céges email címük, számítógépük, tehát kvázi önkéntes alapon a saját telefonjukat kell használniuk. Látjuk és tapasztaljuk az érzékeny pontokat, ezért minden szervezetre személyre szabott startégiát alakítunk ki, hogy a folyamat a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon.

Mely területekről használják legtöbben a Blue Colibrit?

Leginkább termelői szektorból vannak ügyfeleink, de egyre több a hotel és vendéglátó egység. A jövőben pedig szervízhálózatokra és állásmegosztó (job sharing) szolgáltatásokra számítunk. Utóbbi különösen érdekes lehet, hiszen ebben a rendszerben egy bizonyos pozícióra két félállású alkalmazott jut: az ő kommunikációjukat is nagyban megkönnyítheti egy egységes felület.

Milyen tapasztalatokat hozott a járvány kirobbanása? Hogyan alakul a vállalatok belső kommunikációja?

A céges rendszerek többsége nagyban különbözik azoktól a platformoktól, amiket hétköznap használunk (Messenger, Viber, WhatsApp). Az ezeknél megszokott azonnali üzenetváltás még mindig nem gyakori a munkahelyeken, továbbra is az e-mail az elsőszámú kommunikációs csatorna. Normál hétköznapokon egyszerűbb odafordulni valakihez, mint pötyörészni, a home office miatt azonban erre most nincs lehetőség. Továbbá rengeteg információtól is elesik az ember, eltűntek a közös ebédek és a kávé melletti félszavas beszélgetések, így a viccek és pletykák is. A bizonytalanság és ezek hiánya miatt megnövekedett az információ éhség, ezért nyitottabban fogadják az olyan kezdeményezéseket, melyek erre hivatottak választ adni számukra. A nyitottság a rendszer bevezetésének idejében mutatkozik meg leginkább. Találkoztunk olyan esettel, ahol egy nap alatt elértük a 70%-os használati szintet – máskor ehhez másfél év kellett.

Hogyan reagáltatok a járvány miatt kialakult helyzetre?

Készítettünk egy ingyenes verziót, aminek segítségével a cégek három hónapig díjmentesen, teljes körű tájékoztatást nyújtva tudják informálni a munkavállalóikat.

A legfontosabb, hogy elkerüljék az információs űr és bizonytalanság kialakulását, ezért a gyors bevezethetőségre fektettük a hangsúlyt. Közel hatvan érdeklődő jelentkezett és több mint húsznál már bevezetésre is került a rendszer.

A megváltozott, sok esetben komoly megpróbáltatásokkal járó helyzetre való tekintettel szeretnénk egy kis vidámságot is belecsempészni a hétköznapokba. Éppen ezért kifejlesztettünk több olyan játékot, ami megtöri a munka monotonitását: ilyen például a kihívásokat kezelő home office bingó vagy az online chat bingó, de dedikált napokat (kockásing, farmernap) is ki lehet hirdetni. Emellett összeállítottunk egy krízis akciótervet, ami szintén ingyenesen elérhető azok számára is, akik valamilyen okból nem tudtak partnereink lenni.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

 

Hogy látjátok, miként fog változni a home office megítélése a járvány lefolyása után?

Korábban sok helyen a home office csak hívószóként szerepelt az álláshirdetésekben, valójában azonban inkább elkerülték a valódi alkalmazását.  Leginkább a vezetők nem voltak felkészülve arra, hogy az otthon lévő kollegával hogyan tartsák a kapcsolatot, hogyan ellenőrizzék a munkájukat. A mostani helyzet viszont megkövetelte, hogy alig két nap alatt teljes cégek álljanak át erre a munkarendre. Bizonyára ez nagy hatással lesz a jövőre is. Azt nem mondanám, hogy a szervezetek megszeretik ezt a munkaformát, de legalább megismerik – így a későbbiekben jobban lehet majd alkalmazkodni.

Az már most látható, hogy a vírus nagyban érinteni fogja az irodák kapacitását és a munkaerő lokalizálását, aminek előnye lehet, hogy a jövőben nagyobb bizalommal alkalmaznak például távolról dolgozó munkaerőt is.

Ehhez azonban még sokat kell fejlődni vezetői és szervezet kultúrai szinten. Jelenleg a home office-nak még sok gyengepontja van, de talán a legmarkánsabb eltérés a meetingek terén van. Úgy látom, hogy az emberek valójában sokkal többet dolgoznak otthonról, mint a munkahelyen, hiszen minden döntéshez meetinget kell összehívni – így lecsökken a tényleges munkaidő és többet ülünk online értekezleteken.

Mi volt a legnagyobb tanulság a startup indítás során?

Amilyen gyorsan csak lehet, ki kell jönni a piacra egy termékkel vagy MVP-vel (Minimum Viable Product). Minél több visszajelzésre és validációra van szükség. Nem szabad abba a hibába esni, hogy évekig finomítgatunk és tökéletesre próbáljuk fejleszteni a terméket. Azt, hogy mi használható és mi nem, a piac fogja eldönteni. Meg kell keresni azokat a cégeket, akik hajlandók a pilotra és az együttműködésre – nekik díjmenetes fel kell ajánlani a szolgáltatást. Nagyon fontos, hogy diverz legyen a csapat, mert csakis az összeadott energiákból fog előre haladni a startup.

 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Tavaly Franciaországban jártatok az INPUT Programmal, mi volt az üzleti út célja, milyen tapasztalatokkal tértetek haza?

Az UNLEASH-en szerettük volna megmutatni magunkat és megnézni, hogy mit érünk a nemzetközi piacon. Az INPUT-nak köszönhetően kiállítóként vehettünk részt a konferencián, amely egészen más típusú felkészülést igényelt, hiszen a standodnál érdeklődő embernek igencsak rövid idő alatt kell bemutatnod a terméked.

Azt pedig sosem tudhatod, milyen lehetőség áll veled szemben.

A kiállítás ideje alatt felmértük milyen stratégiákat és árazást használnak a versenytársaink, valamint milyen irányban érdemes még fejleszteni, fejlődni. Voltaképpen ez egy tanulmányút volt a számunkra, amely során rengeteget fejlődtünk. Segített megérteni a helyzetünket, jobban megismerni a Blue Colibrit mások szemszögéből is. Ez egy szuper lehetőség, mindenkinek ajánlani tudom, hogy ha teheti menjen ki külföldre és mérettesse meg magát.

Szerző: Ignácz Dániel


Megosztás
Kategória