Növessz 70 salátát 1 négyzetméteren a balkonodon!

2020. augusztus 05.

Rácz Gréta és édesapja csaknem 10 éve erősíti a hobbikertészek táborát, bár papíron egyikük sem rendelkezik speciális növénytermesztési képesítéssel. 2011-ben megismerkedtek a hidropóniás technikával,amivel a hagyományos módszereknél egyszerűbben és nagyobb mennyiségben kezdtek el termeszteni. Alig egy éve indították el a GREEN DROPS FARM nevű startupjukat, és már több magyar étterem is használja a terméküket. Miről szól az ő történetük? Arról, hogy merj kilépni a konvenciók kötelékeiből; a földet felváltja a víz, a sík felületekhez képest pedig 1 négyzetméteren akár 150 zöldséget is fel lehet nevelni.

Nem idegenkedtek az emberek a hidropóniás technikától?

Az egyik legnagyobb kihívást a célpiac edukációja jelentette. Mi ugyanis első körben az általunk termesztett növények értékesítésében gondolkoztunk, éttermeket és áruházakat céloztunk meg. Viszont már ötlet szinten sokat jártunk a Green Drops-al startup versenyekre, meetupokra és konferenciákra, valamint kapcsolatba kerültünk befektetőkkel és inkubációs programokkal is. Voltaképpen így kaptuk azt a tanácsot, hogy érdemes lenne inkább magát az általunk fejlesztett, hidropóniás technológiát alkalmazó berendezést értékesíteni.

A hidropónia arra a jelenségre épül, miszerint a növényeknek nincs szükségük feltétlenül termőföldre. Ezek a rendszerek tápoldattal gazdagított, oxigénben dús vizet keringtetnek, amiből a növények felveszik a szükséges tápanyagokat, miközben meg is tisztítják azt. A hidropónia rendkívüliségét az adja, hogy bár kizárólag vizet használ, mégis jóval kevesebb mennyiségre van szükség belőle, mint a hagyományos, földben való termesztés során. Használatával egész évben vegyszermentes, tápanyagban gazdag salátákat, fűszernövényeket, zöldségeket és gyümölcsöket lehet nevelni, amennyiben a téli hónapokban megfelelő világítást és téliesítést alkalmazunk.

Hogyan sikerült validálni az ötletet?

Mivel rövid idő alatt előálltunk egy prototípussal, ezért hamar képviselni tudtuk magunkat az előbb említett eseményeken. Egy-egy expón lehetőségünk nyílt nagy közönség előtt bemutatni a terméket.

Számomra az egyik legjobb érzés látni az emberek szemében, hogy valóban érdekli őket az ötlet.

Felbecsülhetetlen érték tét nélkül találkozni a potenciális vásárlókkal, megismerni az ő ötleteiket és visszajelzéseiket, amiket később az értékesítés során is fel lehet használni. Végül három különböző méretű berendezést tettünk elérhetővé: öt-, hét-, illetve tízszintes szetteket. Ezek komplex csomagok, tehát a termelő tornyok mellett minden olyan szükséges kiegészítőt tartalmaznak, amivel bárki könnyedén hozzákezdhet a növénytermesztéshez. Ugyanakkor a kiegészítőket igény szerint változtatni is lehet.

Rácz Gréta és édesapja a Green Drops berendezéssel

Egyéni igények alapján teljesítitek a megrendeléseket?

November végére sikerült kiépíteni a sorozatgyártáshoz szükséges partnerkapcsolatot, de nagyobb megrendelés esetén projektrendszerben is tudunk működni. Szerencsésnek mondhatom magunkat, mert nagyon jó helyi partnereink vannak, mindent itt gyártunk Debrecen környékén. A kezdetektől fogva szerették az ötletünket, talán ennek is köszönhető, hogy zökkenőmentesen tudtunk haladni.

 

 

Egyre divatosabb a balkonkertészet, szerinted miért?

Az urbanizációval egyre csökken a zöld felületek mérete, az éhes hasak száma pedig nő. A városban sok stresszhatás ér minket, sok ember vesz minket körbe és általában időszűkében vagyunk. Szerintem az étkezés az egyik olyan pont az életünkben, aminél törekedni kell az intimitásra. Nem szabad kapkodva, rossz minőségű ételeket bevinni a szervezetünkbe, hiszen így már nem csak a környezetünk gyorsul fel, hanem az táplálékbevitelünk is. Azzal, hogy a városokban megjelentek a közösségi kertek, és egyre többen mernek a balkonjukon akár csak egy paradicsompalántát felnevelni, kicsit lelassulhatunk. A növénytermesztés alázatra tanít minket, hiszen az eredmény csak hetekkel, hónapokkal később lesz látható, a magunkra szánt idő pedig egészséges és friss gyümölcsök és zöldségek formájában térül meg.

Mennyi időbe telik egy saláta nevelése hidropóniás módszerrel?

A magokat először egy palánta neveldében (úgynevezett propagátorban) vetjük el kőzetgyapot kockákra, amiben növényektől függően 2 hét elteltével már elkezdődik a csírázás. Nagyjából egy hónap múlva érik el azt a méretet, amikor már átültethetjük őket a hidropóniás kosárral együtt a Green Drops Hidropóniás berendezésbe. Megfelelő hőmérséklet és fény biztosítása esetén 20-30 nap alatt a tányérunkon lehet az általunk termesztett salátánk, fűszernövényünk, különböző zöldségeink, és innentől kezdve amíg a növekedéshez szükséges feltételek adottak, bármikor szakíthatunk magunknak egy-két levelet az ebédhez.  Az a jó az egészben, hogy ez egy végtelenül egyszerű folyamat, nem igényel különösebb növénytermesztési tudást. Annak, aki esetleg mégis elakadna, elérhetővé tettünk egy ingyenes e-bookot a weboldalunkon, amiben termesztési tanácsokat adunk és a Green Drops YouTube csatornán is vannak oktatóvideóink.

Ízben van eltérés a hagyományos és a hidropóniás módszerrel nevelt növények között?

Sokat tanultak a hazai és nemzetközi startup eseményeken

Igazság szerint, még sosem hasonlítottam össze őket. Az biztos, hogy egy földben nevelt zöldség is lehet rossz minőségű, ha a növény nem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Ugyanez igaz a hidropóniára is, ügyelni kell a megfelelő fényre és hőmérsékletre, valamint a tápoldat adagolására. Személyes kedvencem egyébként az eper, ami meglepően jól érzi magát ebben a formában, és ezt ízben és mennyiségben is meghálálja.

 

Hogyan igazodtál el a startup világban?

A középiskola mellett kezdtem el az ötletelést édesapámmal, aki egyébként a hagyományos vállalkozók táborába tartozik, így mindkettőnk számára sok újdonságot rejtett ez a világ. Nem könnyű a nulláról indulni és edukálni a piacot, ugyanakkor biztonságot ad, hogy a befektetők biztosítják az ehhez szükséges anyagi hátteret, így több energia és figyelem jut a márkaépítésre és a fejlesztésre. Én se tanultam korábban számlázni, vagy üzleti tervet írni, ebben az inkubátor és mentorprogramok voltak segítségünkre. Az INPUT részéről például Kiss Ákos (debreceni területi koordinátor) keresett meg minket, és kötött össze külföldi befektetőkkel.

Az EIT-en elért eredményetek szerint elég jól sikerült a beilleszkedés…

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet meghirdetett egy élelmiszeripari startup versenyt, amire mi is beadtuk a jelentkezésünket. Mivel ez volt az első ilyen jellegű esemény, amin részt vettünk, nem nagyon tudtam elképzelni mi vár majd rám. Összeségében nagyon jól éreztem magam, jól is szerepeltem, amit az elért második helyezés is igazol.

A történet különlegessége, hogy a verseny egy napra esett a születésnapommal, ami egyben a Green Drops első évfordulóját is jelentette, így ez igazán szép ajándék volt.

Mit tanácsolnál annak, aki most kezdi az ötletelést?

A siker receptjét még senki nem találta fel, de az biztos, hogy nagyon sokat lehet tanulni másoktól.  Másrészt fanatikusnak kell lenni. A befektetők nem csak egy ötletbe fektetik a bizalmukat, hanem az ötletgazdába is. Szerintem sokat dob a helyzeten, ha látják az odaadást. Tény, hogy ezzel kell feküdni és ezzel kell kelni, de a munkának meg lesz az eredménye. Fontos a kitartás, nem szabad az első problémáknál feladni, hanem gyorsan és rugalmasan kell reagálni a kihívásokra.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Hogyan tovább?

Elsősorban szeretnénk Magyarországon minél több emberhez eljutni, de már folyamatban van két új fejlesztésünk. Az egyik egy speciális növénytermesztő lámpa, ami beltéren és a téli időszakban is lehetővé teszi a zavartalan termesztést. Így akár sötétebb szobákban, vagy télen is lehet friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. A másik egy komolyabb projekt, voltaképpen egy zárt, robotokkal automatizált növénytermesztő konténerről van szó. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükségünk van egy nemzetközi pályázat elnyeréséhez, ami most ősszel lesz esedékes. Egyébként nem titkolt célunk, hogy könnyebbé tegyük az emberek számára az egészséges étkezést, nem csak magánemberek, hanem cégek, iskolák szintjén is – kezdetben Magyarországon, majd Európában és más kontinenseken is.

Föld nélkül termő növények – Green Drops Hidropónia berendezésben

GreenDrops #Hidropónia #Urbangardening Milyen növényeket termelhetsz egy modern konyhakertben hidropóniával? Megmutatjuk! – Summer edition! 🙂 Grillszezonba…

Ha szívesen olvasnál még sikeres magyar startuperekkel interjút, kattints ide!

Szerző: Ignácz Dániel