Ezért nem lopják el többet a biciklidet

2021. február 04.

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, hogy egy fiatal nyíregyházi startupper megoldotta a biztonságos kerékpártárolás örök dilemmáját: nehéz láncok cipelése helyett elég, ha a mobilod a zsebedben van, mégis garantált, hogy a bicajod ott marad, ahol hagytad. Szilágyi Szabolccsal, a BLOCK startupperével készítettünk interjút.

Hogyan válik valakiből 26 éves korára startupper?

Ez a történet nagyjából 2017-re vezethető vissza. Ekkor indult el az MVM Edison startup versenye, amire beadtam egy pályaművet és kis túlzással egy hétvége alatt megszereztem az induláshoz szükséges tőkét. Itt ért először az a felismerés, hogy a kreativitásomat a piacon is hasznosítani tudom.

Szilágyi Szabolcs Block

Mi volt a következő lépés?

Bár a verseny következő fordulójából már nem sikerült

továbbjutni, a motivációm viszont megjött, így nyitva tartottam a szemem, kutattam a lehetőségeket. Közben tovább gondoltam az eredeti pályázatot, és kidolgoztam egy smart city koncepciót okos paddal és kerékpártárolóval. A H13 versenye után a zsűri javaslatára már célzottan csak a biztonságos és innovatív kerékpárrögzítési megoldásokra fókuszáltam – itt egyébként különdíjasok lettünk.

Így született meg a BLOCK?

Majdnem, de ekkor még nem így hívtuk. A pilot projekt anno Viola néven futott, aztán váltottunk át a BLOCK-ra, ami voltaképpen a Bike és a Lock szó összevonása. (Bí-Lock) 2018-ban nagy löketet adott nekünk az izraeli Nagykövet úr, Nagy Andor meghívása Tel Avivba, ahol a DLD Innovációs konferencián bemutathattuk a prototípusunkat. Öt hónapunk volt felkészülni, így barátommal és egyben kollegámmal (Boros Márk) nagyjából az egész nyarat a zár fejlesztésére fordítottuk.

BLOCK bike racks

Hogy tudtátok ilyen rövid idő alatt letesztelni különböző vázakon a zárat?

Mivel minden váz más formájú, ez egy sarkalatos pontja volt a fejlesztésnek. Két prototípust készítettünk, amelyeket magunkkal vittünk a környező kerékpárboltokba, és egyszerűen szívességalapon teszteltünk. Természetesen ezt a fázist komoly kutatás előzte meg, amikor szoftveresen vetettük össze az illeszkedési pontokat és különböző digitális vázterveket. Az biztos, hogy egyik prototípus sem hasonlít a mai verzióra (jelenleg a kilencediknél járunk), de ennél egyszerűbb és hatékonyabb tesztelési folyamatot nem tudnék elképzelni.

Tel Avivban milyen volt a fogadtatás?

Kaptunk hideget és meleget is, de ez így van rendjén. Azt gondolom, hogy az akkori érdeklődés és az emberek véleménye már azt bizonyította, hogy a termékünknek van helye a piacon. Rengeteget tanultunk, és nagy reményekkel tértünk haza.

Mi volt a végső löket, ami után azt érezted, hogy innen már nincs hátraarc?

Alig ocsúdtunk fel a DLD-n szerzett élményekből, már az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Climate-KIC versenyén találtuk magunkat. A Launchpad győzelme után egyértelművé vált számunkra, hogy a BLOCK fogja meghatározni az elkövetkező éveinket. Úgyhogy belecsaptunk a lecsóba, miközben párhuzamosan folytatódtak a szoftveres és hardveres fejlesztések.

BLOCK bike racks

Milyen érzés volt az első működő BLOCK zárat tesztelni?

Megkönnyebbültem. Egészen más érzés abban a tudatban otthagyni valahol a bringád, hogy biztosan nem esik baja.

Azt szoktam mondani, hogy levesszük a kerékpárosok vállárólaz aggódás terhét.

Mikor és hol lehet majd igénybe venni a szolgáltatásotokat?

Korábban egy együttműködés keretében az Alle bevásárlóközpont szomszédságában volt telepített prototípusunk, amit nagy érdeklődés kísért. Erről videó is készült, bár itt még a három pontos rögzítést alkalmaztuk. Azóta már csak két ponton, és jóval egyszerűbb módon történik a lezárás. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy nagyszabású projektek keretében egész városokat lássunk el BLOCK infrastruktúrával. Ez az adott önkormányzatnak is előnyös, hiszen az autóparkoláshoz hasonlóan a kerékpárőrzésből is származhat bevétele. Emellett irodaházaknak, lakóparkoknak és bevásárlóközpontoknak értékesítjük a terméket – a sales ciklus azonban rendkívül hosszú.

Nem egy webáruházat üzemeltetünk, ahol két kattintással el tudunk adni egy terméket, de ez a mi iparágunk velejárója.

BLOCK theft-proof smart bicycle racks – introduction

BLOCK is a young urban-tech startup from Hungary, on a mission to promote cycling and eradicate bike theft. Join our mission and follow us @blockbikeracks on…

Miként alakul át a városi közlekedés szerinted?

A nemzetközi trendeket figyelembe véve egyre világosabban látszik a mikromobilitás térnyerése. De nem kell külföldre tekintenünk ahhoz, hogy itthon is működő példát lássunk: elég csak a közösségi megosztáson alapuló szolgáltatásokra gondolni. A városi közlekedés kapcsán három tendencia mutatkozik:

  • több erőforrást fordítanak a fenntartható közlekedésre, lásd kerékpárutak építése;
  • egyre népszerűbbek az elektromos járművek és egyéb közlekedési eszközök;
  • megjelentek az okos városok.

Ami néhány éve még csak papíron, koncepció szintjén létezett, az mára a gyakorlatban is megvalósul, amivel hatékonyabb és kényelmesebb lehet a városi élet. Jól látni, hogy az előbb felsorolt három pontba beleillik a BLOCK koncepciója. Az elektromos kerékpárok és rollerek rendszerint magasabb árkategóriába esnek, így ezek védelmükre fokozott figyelmet kell fordítanunk.

Te is a mikromobilitás híve vagy?

Igen, a városban nincs szükségem autóra, bárhová eljutok kerékpárral vagy tömegközlekedéssel.

BLOCK bike racks

Mit tanácsolnál egy most induló fiatal startuppernek?

Ez attól függ, hogy mi az alapötlet. Azok a projektek, melyek képesek ötvözni az értéket az innovációval, megérik a fáradtságos munkát. Nagyon divatos dolog ma startuppernek lenni, de látni kell, hogy ez valóban egy teljes embert kívánó életforma. Ha a saját cégem építésével foglalkozom, az egy olyan folyamat, amit nem érzek munkának, de ettől még nem mindenki alkalmas a vállalkozói létre. Aki viszont igen, annak törekednie kell a totális dominanciára.

Azt is szoktam mondani, hogy ki kell forogni a helyünket a piacon – pont úgy, ahogy egy lefekvéshez készülő kutya teszi. Ehhez nagyjából 2-3 év kell, és nem szabad feladni.

A három legfontosabb érték a kreativitás, kitartás és kényelem, mint a hatékonyság mozgató rugója: minél kisebb energiabefektetéssel minél nagyobb eredményt érjünk el.

Kihez fordulsz, amikor elakadsz valahol?

Az okos ember mások hibájából tanul. Több mentorral és szakértővel is kapcsolatban állok, akik több éves tapasztalattal a hátuk mögött felhívják a figyelmemet a lehetséges buktatókra. A startup világ a koronavírus ellenére még mindig egy motivált közeg, szakmai és piaci szempontból egyaránt. Két éve például, amikor szerettem volna részt venni a Los Angeles-i CoMotion smart city konferencián, az INPUT Programhoz fordultam. Hálás vagyok, hogy a segítségemre voltatok, hiszen ennek az útnak az eredményeképpen jött létre a BLCOK első nemzetközi partnerkapcsolata a Swiftmile rollerrögzítő startuppal.

BLOCK bicycle docking stations

Ultimate bicycle parking. Discover the benefits of our Smart City enabled services.

Ha szívesen olvasnál még sikeres magyar startuperekkel interjút, kattints ide!

Szerző: Ignácz Dániel