Biztosan bezártam az ajtót? – Chameleon okosotthon interjú

Szinte nap mint nap feltesszük ezt a kérdést magunknak. És hányszor visszafordulunk a sarokról, hogy megbizonyosodjuk róla: igen, bezártuk. Nem lehetne ezt egyszerűbben? A válaszhoz segítségül hívtuk Szarvas Pétert, a Chameleon Okosotthon alapítóját, aki átfogó képet adott nekünk a smart home piac helyzetéről. Egyebek mellett arról is beszélgettünk, hogy miként alakul át az otthon szerepe a 21. századi ember életében, és mi történik akkor, ha egy okos házban elmegy az internet?

Mikortól jelentek meg az okosotthon szolgáltatások, és mi változott azóta a piacon?

Nagyjából a 2000-es évek elején kezdték el tömegesen automatizált rendszerekkel ellátni az otthonokat. Ezek persze még nagyban eltértek attól, amit ma okos otthonnak hívunk. Nehéz lenne megragadni egy tényezőt, mert óriási ütemben fejlődik ez a piac: mi például 5 éve kezdtük el fejleszteni a termékünket, és 2017 óta vagyunk piacon. Ez idő alatt drasztikusan megugrott az elérhető rendszerek és eszközök száma, amit természetesen a keresleti oldal is lekövetett. Ma már az emberek többsége találkozott az okos otthon kifejezéssel, s van egy elképzelés a fejükben, ami hatalmas fejlődésnek számít ahhoz a piachoz képest, amivel anno mi találkoztunk. Újépítésű házak esetén egyre gyakrabban számolnak smart berendezések telepítésével, de a nemzetközi tech konferenciákon is megfigyelhető a változás, hiszen az okosotthon megoldások már külön kategóriát alkotnak.

Ha becsavarok egy izzót, aminek állítható a fényereje, azt már nevezhetem okosotthonnak?

Nem egészen. Szinte végtelen azoknak az eszközöknek a száma, amikre rá lehet húzni az okosotthon jelzőt: és részben igazuk is van. Ezek az eszközök képesek megkönnyíteni az otthoni életet, azonban könnyen meg is nehezíthetik azt. Maradjunk csak az izzóknál: ha különböző gyártótól szerzem be őket, akkor több irányító egységre (applikáció, távirányító) lesz szükségem.

Ez minden, csak nem okos. Egy otthon „okosítását” már a tervezésnél érdemes elkezdeni. Természetesen számos utólag telepíthető (vezetéknélküli) rendszer is elérhető a piacon, de a leghatékonyabb megoldások még vezetékesen működnek.

Mi a tervezéstől kezdve a kivitelezésig lefedjük az egész folyamatot, így rengeteg terhet veszünk le az ügyfeleink válláról.

Milyen tételekből áll össze egy rendszer kiépítése?

A Chameleon rendszere három fő részből áll. Az elsőbe tartoznak azok az érzékelők, melyek az információt szolgáltatják, mint például a fény, csapadék, páratartalom, mozgásérzékelők stb. Az ezekről gyűjtött információkat az úgynevezett beavatkozó egységek felé továbbítják, ahol valamilyen reakció követi a folyamatot. Így történhet, hogy eső esetén magától bezáródik egy ablak, vagy reggel felhúzódik a redőny. Az egész rendszer lelke az a központ, ami biztosítja az egyes elemek közötti kommunikációt. Ennek kulcsfontosságú szerepe van, ugyanis ennek köszönhető, hogy a Chameleon bármilyen gyártó termékével kompatibilis.

Miért fontos ez?

Azért, mert a piacon található megoldások nem képesek egymással kommunikálni. Ez azt jelenti, hogy ha én szeretnék egy egységes megoldást, és az építkezésnél leteszem a voksom az egyik gyártó mellett, akkor onnantól rá vagyok utalva minden téren. Ezzel szemben a Chameleon központjához szinte bármi csatlakoztatható. Voltaképpen hidat képez a különböző termékek között, ugyanakkor magasfokú védelmet is nyújt számukra. Minden új fejlesztést integrálunk, így egy jövőálló rendszert szerelünk be az otthonokba.

Ennek köszönhető, hogy a Chameleon szolgáltatása a piaci árakhoz képest kedvezőbb feltételek mellett érhető el?

Úgy tudunk költséghatékonyak lenni, hogy a rendszerünk kompatibilis a többivel. Ugyanakkor az is jelentősen csökkent a költségeken, hogy az általunk telepített eszközök adatkábelen keresztül csatlakoznak egymáshoz, míg a többi szolgáltatóé csillagpontos kialakításban működik. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egy lakásban van 10 okos szerkezet, amit szeretnék központilag vezérelni, akkor a csillagpontos kialakításnál minden egység között külön kábelt kell húzni, ami egy átalakítás esetén jelentősen megnöveli annak időtartamát és a költségeket egyaránt.

Chameleon – Okos otthon rendszer

A Chameleon egy rendszerfüggetlen okos otthon szakértő. Alkalmazkodik az időjáráshoz, az életritmusodhoz és a hangulatodhoz, valamint a következő generációs okosotthon rendszerekhez is.

Mi arra törekedtünk, hogy a lehető legkevesebb módosítás mellett teljesértékű szolgáltatást nyújtsunk. Sőt, arra is van lehetőség, hogy építkezés esetén csak a kommunikációhoz szükséges adatkábelt telepítjük, aztán később kiegészítjük a vezérlő szervekkel. Tehát lépésről-lépésre is lehet haladni.

Ez saját tapasztalat?

Csakis. Van egy 15 éves informatikai cégem, sok mindennel találkoztam már. Amikor építkezésbe kezdtem, eldöntöttem, hogy okosotthont építek magamnak.

Itt egyből szembesültem azzal a problémával, hogy már a tervezés előtt el kellett volna döntsem, hogy melyik rendszert szeretném. Fogalmam sem volt, hogy melyik lesz hosszútávon megfelelő számomra, így pedig elég rizikósnak tűnt egy kb. 8-10 millió forintos projektbe belefogni. Mivel nem találtam olyan megoldást, ami rugalmasan kezeli a különböző rendszereket, így saját fejlesztésbe kezdtünk. A házam volt a pilot termék.

Ha már szóba került a biztonság, mennyire bizonytalanok az emberek az okosotthon szó hallatán?

Pár éve még csak kevesen tudták, hogy mi ez, és miért jó, de a félelmek nagyjából ugyanazok maradtak. Az otthont szeretjük megtartani privát szférának, és el tudom fogadni, ha valaki úgy érzi sérül az intimitása egy távolról szabályozható redőny miatt. Ugyanakkor azt is fontos látni, hogy az élet más területén már hozzászoktunk a digitalizáció által nyújtott előnyökhöz: lásd netbanking. Azért hoztam ezt a példát, mert a mi rendszerünk nagyon hasonló titkosítással működik.

Egy otthon attól okos, hogy különböző szituációkban, különböző módon reagál, miközben kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi az emberek életét. Ezért érdemes komplex szolgáltatást igénybe venni, és nem szigetszerű megoldásokban gondolkodni.

Mi történik, ha elmegy az internet, vagy áramszünet van?

Ez az egyik leggyakrabban felmerülő félelem az okosotthonokkal szemben. Attól, hogy a ház egyes részei távolról és automatikusan vezérelhetők, még nem zárja ki a hagyományos megoldásokat. Azon az ajtón, ami egy felújítást követően már digitálisan is nyitható, továbbra is be tudunk majd jutni kulccsal is. Áramkimaradásra pedig a szünetmentes tápok jelentenek megoldást.

Átalakulni látszik az otthon szerepe…

Inkább felértékelődik. A karantén előtt sok család szinte csak aludni járt haza, most viszont 2-3 hónapig az otthon jelentette az egyedüli életteret.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között kellett átvészelni ezt az időt – és itt elsősorban nem luxusról van szó, hanem kényelemről és biztonságról.

Ezek a szempontok pedig biztosan erősödni fognak a jövőben.

És hogy néz ki a Chameleon jövője?

Büszkén mondhatom, hogy sikeres évek vannak mögöttünk. Már 2017-ben, három másik magyar startup mellett kijutottunk a CES-re (Consumer Electronics Show) és validálni tudtuk az ötletünket. 2019-ben megkétszereztük az addigi bevételünket, mára pedig 100 millió forint feletti az éves termelésünk. Termékeink gyártása jelenleg Kínában zajlik, így már sorozatgyártásban működünk. Szoftverfejlesztőként az idáig vezető út nagyon más volt, mint amit eddig megismertem, viszont minden percét élveztem. A közeljövőben szeretnénk nemzetközi piacokra lépni, ehhez pedig némileg újra kell gondolnunk a finanszírozási formánkat. Elsősorban Európában és Kanadában terjeszkednénk.

Utóbbiban segítségetekre lesz a DMZ programja is. Mit vártok tőle?

A DMZ (a világ elsőszámú egyetemi inkubátor programja) egy remek lehetőségnek tűnik az észak-amerikai piacon való landoláshoz. Már néhány hete fut a program, nagyon hasznosnak bizonyul: több befektetővel tárgyaltunk már, és számos lehetséges partner megkeresett bennünket. Elsősorban ez is a célunk: szeretnénk disztribútori partnereket szerezni. Hálásak vagyunk az INPUT Programnak, amiért segítettek összekötni minket a DMZ-vel, ahogy a tavalyi ázsiai üzleti utunk esetében is partnerink voltak. Szingapúr és Kuala Lumpur is ígéretesnek bizonyult, ám a Covid-19 keresztülhúzta a számításainkat.

Mi volt az ázsiai út célja?

Olyan partnereket kerestünk, akik helyben tudnának segíteni a telepítésben. Ez egyébként elég bonyolult, hiszen komoly szaktudás kell hozzá. Előállt egy paradox a helyzet, mert amíg nincs beszerelő partnerünk, addig nem lesz kint ügyfelünk sem: viszont ügyfél nélkül nem tudunk kivitelező csapatot találni.

Chameleon Asia Business Trip – 2019

No Description

Klasszikus problémája a külföldi piacra lepésnek. Tapasztalt vállalkozóként mit tanácsolnál egy fiatal startupnak?

Egy startup vállalkozás nagyon különbözik a KKV-któl, jellemzően abban, hogy a startup több pénzt költ, mint amennyi a rendelkezésére áll; ezt próbálják kockázati tőkebefektetéssel pótolni. Ezért szerintem a legfontosabb a finanszírozás megtervezése és megoldása. A sok veszteség miatt előre tudni kell, hogy milyen forrásokból számíthatnak bevételre. Egy kezdeti fázisban lévő startup esetében az angyalbefektetőket mondanám a legjobb választásnak. Nagyobb a lelkesedés és kisebb az elköteleződés. Egy VC (kockázati befektető) az értéket nézi: mennyi volt az árbevétel, mekkora a növekedési faktor stb. Ehhez 2-3 év kemény munkája szükséges, és az igazi buli csak azután kezdődik…

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ha szívesen olvasnál még sikeres magyar startuperekkel interjút, kattints ide!

Szerző: Ignácz Dániel