A hajózás Airbnb-je – interjú a Boatic alapítójával

2020. június 04.

Ha létezik ideális nyaralás idén, garantáltan egy balatoni vitorlázást mondanánk: nem kell átlépni a határokat, mégis páratlan élményt nyújt, ráadásul saját kis szigetünkön – a hajón – attól sem kell tartanunk, hogy túl közel megyünk másokhoz. Ratasics Bálintnak (CEO) köszönhetően most azok számára is megnyílt erre a lehetőség, akik nem rendelkeznek saját vitorlással. Ha kíváncsi vagy miként érte el a sharing economy (közösségi megosztás) a Balatont, olvass tovább és mihamarabb csapj le a kedvenc hajódra!

 

Mióta foglalkozol hajózással?

Édesapám révén igen korán belecsöppentem a vitorlázás világába. Nekem a Balaton jelenti az otthont. Ma már inkább hivatásos jelleggel szelem a vizeket, kapitányként – egészen rövid volt az út a lasertől (kis vitorlás hajó) a motoros vízitaxiig.

Akinek volt lehetősége kipróbálni a balatoni vitorlázást, az pontosan tudja milyen csodálatos élmény egy naplemente a hullámokról nézve. Szerettem volna, ha ez nem csak azoknak adatik meg, akik saját hajóval rendelkeznek, hanem bárkinek, aki szeretné feldobni valamivel a nyaralását. Így kezdtem el vízitaxizással és hajó bérbeadással foglalkozni.

Miben nyújt többet a Boatic, mint a hagyományos hajóbérlő rendszerek?

Ez attól is függ mit értünk hagyományos rendszer alatt. Alapvetően elég szűkösek a választási lehetőségek: egyik oldalról ott vannak azok a magánszemélyek és vállalkozók, akik a saját vagy kiadásra szánt hajójukat próbálják különböző éttermek és üzletek üzenőfalaira kihelyezett plakátokon hirdetni. A másik oldalon pedig a több hajót üzemeltető nagyobb charter cégek állnak, akiknek nem jelent problémát weboldalra és hirdetésekre költeni. Az előbbi fő problémája, hogy voltaképpen sem a hirdetőnek, sem az érdeklődőnek nem praktikus megoldás cetlik után keresgélni, a charter cégek hajói pedig általában jóval nagyobbak, drágábbak és többnyire csak kapitánnyal együtt lehet bérbe venni őket.

A Boatic összeköti a tulajdonosokat és a bérlőket azzal, hogy helytől és a hajó típusától függetlenül bárki feltöltheti a hirdetését az oldalunkra úgy, hogy a hirdetési költség az első bérlet kiadásával megtérül nekik – miközben nem terheli marketing és oldalüzemeltetési költéség. A bérlők pedig egyetlen kereséssel megtalálhatják azt az egyéni igényeiknek megfelelő vízi járművet, amire legjobban vágynak.

A Facebook nem váltotta le a plakátos hirdetést?

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik csupán egy-két napra adnának ki hajókat bérlésre, nem fér bele a költségvetésükbe egy komoly foglalási rendszer üzemeltetése, ahogy egy Facebook hirdetés sem feltétlen hatékony, ha valaki csak egy hajóval rendelkezik. Ezek a kis költségvetésű projektek nem igazán tudják hatékonyan hirdetni magukat.

A másik oldalról pedig ott vannak a bérlők. A Balatonon jelenleg 6500-7000 közötti hajó van, ebből legalább 300 elektromos, de ez a szám napról napra nő. Ez azért is fontos, mert egyre több az olyan befektetés céljából fenntartott elektromos vízijármű, amit egész idényben bérlésre kínálnak. Tehát a kínálat elvileg adott, de bonyolult köztük megtalálni a számukra legmegfelelőbbet, hiszen nem tudnak olyan módon keresni, mint például a szállások esetében.

 

Hasonlóan, mint a tengeri hajóbérlés?

Szerencsére volt lehetőségem megtapasztalni a tengeri hajózás élményeit, éppen ezért azt is mondhatom, hogy ezen a téren teljesen máshogy működik a hazai és külföldi piac. A Balatonon 5 hajós flották már nagynak számítanak, az Adrián vagy más tengeren ez a szám 25-től indul. Olyannyira kiépült ott a charter kultúra, hogy külön kikötőket hoztak létre e célból. Lemásolhatatlan különbségek vannak a tavi és tengeri kultúra között, egészen más jogszabályok érvényesülnek ott, mint itt.

Talán a legnagyobb különbség a hajó, mint szálláshely értelmezésében van. Itthon egy kikötőben parkoló vitorlás nem adható ki pusztán szállásként, hiszen nem ugyanazok a feltételek érvényesülnek, mint egy lakásnál. Éppen ezért a Boatic nem biztosít fizetési lehetőséget az oldalon, csupán egy jól strukturált, automatizált rendszerrel rendelkező, hiánypótló hirdetési felület vagyunk a hajózás szerelmesei számára.

Mely vízterületeken érhető el a Boatic szolgáltatása?

Mivel ez az első idényünk, ezért most még célzottan a Balatonra fókuszálunk, de hosszútávon szeretnénk a Dunát és a Tiszát is célba venni. Magyarországon a hatályos jogszabály szerint a 7 méternél rövidebb és 7,5 kW alatti motorteljesítményű vízi járművek használatához nem szükséges külön képesítés. Ezt egy remek lehetőségnek tartom, hiszen így azok a családok is kiélvezhetik a hajózás élményét, akiknek nincs módja évente többször is vízparton tölteni a vakációt. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy bár jogosítványra nincs szükség, a vízi közlekedés szabályai mindenkire érvényesek.

Ahogy lakásokat is bárki kiadhat az Airbnb-n, úgy a Boaticon keresztül bárki vezethet majd vitorlást?

Alapvetően igen, de a vitorlásoknál a fenti szabályokon felül a vitorla méretét is figyelembe kell venni, ami nem haladhatja meg a 10m2-t. Egyébként a komolyabb felszereltségű és nagyobb méretű hajókhoz jellemzően lehet kapitányt is kérni.  Erre ma már működő befektetések vannak, 2-3 flottás elektromos hajókkal rendelkező kisebb charter cégek egész szezon alatt bárki számára elérhetőek, ahogy nem maradhatnak ki a prémium kategóriás vitorlások sem. A Balatonra látogató turistáknál abszolút megvan erre az igény, és mindenki meg tudja találni a számára ideális hajót.

Hogyan kezdtél bele a vállalkozásod építésébe, kik segítettek elindulni?

Nagyon sokat segített a családom, édesapámnak sokat köszönhetek. A kezdetektől fogva támogatnak, és ez mindenképpen jó hátteret biztosít. A Boatic ötletével ellátogattam a FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége) konferenciára, ahol találkoztam az INPUT Programmal és beregisztráltam az ötletemet. Részben ennek köszönhetem, hogy alig egy év alatt elstartolhatott a boatic.hu weboldala. Ez egy igen sok oldalú platform, és sok szabályozásnak kell megfeleljen. Rengeteg kérdéssel találkoztam ugyanis, amikre magamtól nem tudtam a választ. Szakmai segítséget kaptam turizmus, online platformok, GDPR és marketing szakértőktől, így gyorsan eldőltek az útválasztó kérdések. Ha bármilyen problémába ütköztem, Kovács Márton, az INPUT kaposvári koordinátora napokon belül megtalálta azt az embert, aki átlátta a helyzetet.

Milyen távlati célokat fogalmazol meg magadnak?

Első körben az a cél, hogy az idei szezon végére minél több hirdetés megjelenjen a Boatic-on. Hosszú távon pedig szeretném, ha a Balatonon kívül is megjelennének hajók az oldalon. Ennél már csak az lenne jobb, ha egyszer azt hallanám valakitől vissza, hogy a Boatic.hu-n foglalt hajót balatoni nyaralásához.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Szerző: Ignácz Dániel


Megosztás
Kategória