Ez volt a Startup Hét Debrecen 2018

5 tematikus nap, 400 résztvevő, 16 előadó és 4 kísérőprogram 

Több mint 400 érdeklődő részvételével november 19-23. között zajlott a negyedik Startup Hét Debrecen, ami a legnagyobb vidéki rendezvénynek számító startup rendezvény. Az INPUT Program és a Startup Campus társszervezésében, valamint a CSR Debrecen és az Int. Solution támogatásával megvalósult eseményen a résztvevők 18 előadás keretében dolgozták fel az aktuális kihívásokat és témákat.

Nincs olyan gazdasági szegmens ma Magyarországon, amit ne érintene a munkaerőhiány. Ez a jelenség elsősorban a műszaki és informatikai területen érzékelhető. A Startup Hét Debrecen 2018 nyitánya, az Utánpótlás Napja azokat a kezdeményezéseket és cégeket mutatta be, amelyek proaktív választ adhatnak erre a problémára. Bemutatkozott a National Instruments Lego Mentor programja, a több mint 60 országban elindult franchise, a Logiscool, és a szintén szép nemzetközi siker(ek) előtt álló budapesti Green Fox Academy.

A második napon a résztvevők játszva tanulhattak, a legmodernebb technológiák és szemlélet alkalmazásával. A VR Port bemutatta, hogy milyen széleskörűen használható a virtuális valóság, az Eddie csapata a kiterjesztett valóság oktatási felhasználásába vezette be a résztvevőket, Damsa Andrei gamification szakértő pedig a projektmanagement játékosítását mutatta be.

A Startup Hét Debrecen szervezőinek fő üzenete, hogy hogy lehet nemzetközileg sikeres céget építeni egy vidéki magyar városban is. A harmadik nap előadói éppen ezt bizonyították: az Innonic, a Bauapp és a Bitninja mutakozott be, tanulságos és inspiráló történeteket osztva meg a közönséggel.

Csütörtökön nemzetközi vizekre eveztek a szervezők: külföldi előadók bevonásával igyekeztek az egyre nagyobb számban jelen levő külföldi egyetemistáknak is programot biztosítani.

A pénteki nap a startupok finanszírozási lehetőségeit vette számba, a Tőkeportál által meghonosított közösségi finanszírozástól a Hiventures inkubációs programján át a Bonitás Venture Capital érett vállalkozásoknak szóló befektetési lehetőségeiről hallhattak az érdeklődők.

A rendezvény egyik célja, hogy a fiatalokat ösztönözze vállalkozás indítására, ezért a középiskolai diákok is kiemelt célközönsége voltak a programoknak.

A keddi napon a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiuim diákjai érkeztek a helyszínre, ahol a „Jövő munkahelyei az informatika szempontjából” című előadást hallgatták meg, ezt követően lehetőségük nyílt az előadókkal közvetlenül is beszélgetni. Szerdán Zajdó Csaba, az Innonic alapítója tartott előadást a cég székhelyén a product-market-fit témában, csütörtökön pedig 6 gimnáziumi óra keretében zajlott a diákok szemléletformálása.

2019-ben érkezik a jubileumi, ötödik Startup Hét Debrecen! Találkozzunk egy hétre ismét Debrecenben – a szervezők már dolgoznak az előkészületeken!