Dobbantó női vállalkozóknak

Kedves Olvasó!

Előre szeretném tisztázni, hogy ez az interjú most nőknek fog szólni.

Jól értettem? Azt mondod, nem gond, mert pont a párodnak keresel üzleti lehetőséget?  Hát, akkor tévedtem: ez az infó mindenkinek szól. Elolvasása 3 perc, hatása akár egész életedben tarthat, mivel meg tudja változtatni annak irányát. Téma: női vállalkozások segítése, fenntarthatóság – annak minden vonatkozásában. Figyelj a cikkben szereplő október 10-ei határidőre! 

Balázs Tiborral, az INPUT program egyik mentorával beszélgetek arról, hogy milyen projekteken dolgozik jelenleg és hogy milyen változások vannak a SEED Kisvállalkozás-Fejlesztési Alapítványnál, amelynek hosszú évekig ügyvezetője volt.  Beszélgetőtárs: Mátyás Mónika, veszprémi INPUT koordinátor

MM: Kezdjük azzal, hogy azt hallottam, hogy „nyugdíjba mentél”.

BT: Valóban idén áprilistól már nem vagyok ügyvezető, de továbbra is van feladatom a SEED Alapítványnál, hiszen módszertani szakértőként több projektben is dolgozom, és a Dobbantó tréning tréneri csapatában is szerepem van. Emellett viszont több időm jut önkéntes tevékenységekre, mint az INPUT mentori szerepem, de segítek egy egyetemi diákvállalkozói programot is, szintén mentorként.

MM: Mi lesz így a női vállalkozókkal, akik a fő célcsoportja volt hagyományosan a SEED-nek, milyen szolgáltatásokat kínáltok nekik? Van-e valami változás ebben?

BT: A SEED Alapítvány új ügyvezetője, Lakatosné Lukács Zsuzsanna szerencsére ugyanolyan lelkesen és sikeresen „viszi tovább a zászlót”, megőrizve a korábbi évtizedek eredményeit és… – de erről majd kérdezd meg őt magát. A lényeg, hogy a korábbi szolgáltatási portfóliónk rövidesen egy országos mentorhálózattal bővül, többek között a női vállalkozókra koncentrálva, és a vállalkozásfejlesztési szervezetek számára is kínálunk majd újdonságokat.

MM: A héten izgalmas dolog történik nálatok: kiválasztjátok a jelentkezők közül a következő Dobbantó tréning résztvevőit. Honnan jött az ötlet, miért lett a neve Dobbantó és mi is ez a képzés pontosan?

BT: Így igaz, a héten, október 10-én van a jelentkezési határideje a következő Dobbantó tréningnek, tehát, ha még valaki gyorsan tud dönteni, bekerülhet a 20 résztvevő közé. A Dobbantó már több mint 10 éve fut, nyolc éve a Budapest Bankkal szoros együttműködésben. Lassan 5 éve pedig európai szinten is a jógyakorlatok között tartják számon. A lényege, hogy 20 vállalkozónő 12 teljes napon keresztül, 6 héten át dolgozik együtt trénerek és előadók irányításával azon, hogy elindítsák, vagy komoly stratégiai irányváltást hajtsanak végre vállalkozásukban.

MM: A jelentkezők közül választotok, ha jól értem. Milyen szempontokra figyeltek a kiválasztás során?

BT: A 20 résztvevőt a pályázók közül úgy válogatjuk össze, hogy legyenek közöttük teljesen kezdő és tapasztalt vállalkozók, képviseltesse magát több vállalkozói szolgáltatás típus és a generációk közül is lehetőleg minél több. A fő szempont az elkötelezettség és a motiváció, de azért természetesen vizsgáljuk a vállalkozói ötletet, vagy a már élő vállalkozás életképességét, piacképességét is.

MM: Ha valaki bekerül a képzésbe, mire számítson, mi fog ott történni, hogy kell elképzelni a megvalósítást?  

BT: A tréning 6 héten keresztül tart, 6×2 teljes nap személyes részvételt és sok önálló munkát igényel, így fontos, hogy csak az jelentkezzen, aki ezt vállalni tudja. Az elméleti tudnivalók mellett nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati információkra, illetve aki részt vesz a képzésen, a felnőttképzési törvény szerinti tanúsítványnak is birtokába kerül, tekintve, hogy a tréning alapja a SEED Alapítvány engedélyezett felnőttképzési programja.

MM: Kinek ajánlanád a Dobbantó tréninget? Látszik valamilyen mintázat, hogy ki tud élni a Dobbantó nyújtotta lehetőséggel? Utókövetitek a korábbi programok résztvevőit? Nagyon érdekelne, mi történik velük.

BT: A Dobbantó sokaknak teljesen megváltoztatta a vállalkozói életpályáját, néhányaknak, mondhatjuk bátran, még az életét is. A programot rendszeres klubesemények és más rendezvények is kísérik, ahol személyesen is találkozhatunk a változások „következményeivel”, ami sokszor még férfi szemmel is megható. Azt szoktam  mondani, hogy a már több mint 400 „Dobbantós” nő között ugyan nem hemzsegnek a milliárdos sikervállalkozók, de mindannyian elmondhatják magukról, hogy megtalálták azt a vállalkozói pályát és méretet, amely a leginkább illeszkedik álmaikhoz és jövőképükhöz.

MM: Meggyőztél. Már csak az a kérdésem, hogyan lehet jelentkezni, mi kell ehhez?

BT: A jelentkezés nagyon egyszerű, egy online adatlapot kell kitölteni október 10. szerda éjfélig. Itt a vállalkozó és a vállalkozás adatai és bemutatása mellett az elkötelezettség, a motiváció bizonyítása a legfontosabb „követelmény”. Ezt és a képzésről minden információt a következő oldalon lehet megtalálni: https://dobbanto.seed.hu/urlap/jelentkezes-a-2018-as-oszi-kepzesre

MM: Kedves Olvasó! Ha tudsz olyanról, akinek ez fontos hír lehet, mutasd meg ezt a cikket és a https://dobbanto.seed.hu/ honlapoldalt.  

 Köszönöm az interjút, és kíváncsian várom, hogy a Dobbantó résztvevőinek izgalmas vállalkozói ötletei közül melyiket mutathatjuk be a későbbiekben!