Sprintelj Velünk!

Cikkünk bemutatja BizDev csapatunk újdonságát, a Sprintet. Korai ötletfázisú csapatod van és nem tudod merre indulj?  Interjúnk útikalauzként szolgálhat, programunk pedig örömmel segít minden startuppernek. A részletekről és a teljes Sprint folyamatról cikkünkben olvashatsz.

Mi az a sprint és mi a célja?

A Sprint egy rövid intenzív képzés, mely során egy-egy fontosabb témára fókuszálunk, mint például marketing és validációs vagy befektetés és pitch. A célja, hogy lefedjen jellemző hiányterületeket, segítsen a résztvevőknek új szemszögből vizsgálni a vállalkozást. Ezen felül nagyon fontos számunkra, hogy hasznos, kézzelfogható, azonnal felhasználható tudást és eszközöket nyújtsunk a résztvevő csapatoknak. Segíteni akarunk a résztvevőknek a problémáik megoldásában közvetlenül a Sprinten keresztül.

Mely fázisú csapatok kerülhetnek a programba?

Ez Sprint függő. Mindegyik sprintnek van egy-egy konkrét célja és gyakorlati eredménye. A marketing és validációs sprint végére azt szeretnénk, hogy a részvevők felmérjék a piacukat, megismerjék a fogyasztóikat és validálják az ötletüket, létrehozzanak egy egyszerű landing paget, részletes vevői perszónákat stb. Ebben az esetben korai ötlet fázisú csapatokat keresünk. A Befektetési és Pitch Sprintünk későbbi csapatoknak releváns, akik már rendelkeznek MVP-vel és befektetőt keresnek, mivel direkt módon segítünk a pitch felkészülésben, vagy a onepager megtervezésében is.

Melyek a folyamat részei?

A csapatok először jelentkeznek az INPUT Program felületén keresztül. A jelentkezés feltétele egy egyszerű onepager, vagy a onepager részeit képző fő kérdésekre való válaszadás.

A kiválasztást követően kiküldjük a felkészítő anyagokat, melyek célja, hogy a csapatok előzetesen megismerkedhessenek a Sprint témájával és elméletével. Segítségükkel a Sprint találkozók során több idő jut a gyakorlati kérdésekre és kevesebbet kell foglalkozni az elmélettel.

Majd az egyes Sprint találkozókat követően kiküldjük a munkafüzeteinket és a hozzá tartozó feladatokat. Megcsinálják a Sprintelők az adott rész feladatait és a következő alkalom során átbeszéljük velük a megoldott feladatokat és az esetleges kérdéseket.

Mennyi ideig tart egy sprint?

Egy sprint általában 4-5 alkalomból áll lehetőleg 2 hét leforgása alatt szeretnénk a Sprinteket lefuttatni. Egy alkalom 1-1,5 órás beszélgetésből áll általában, mely során átbeszéljük a kiadott feladatokat, a munkafüzettel kapcsolatos kérdéseket, tapasztalatokat és a következő munkafüzetet és a hozzá kapcsolódó feladatokat.

Milyen témákkal segítitek a startupokat a felkészülésben?

Jelenleg két sprintünk van: Validáció és Marketing Sprint és Befektetés és Pitch Sprint.

A Validációs és Marketing Sprint folyamán két nagyobb témakörrel foglalkozunk.

Az első a célpiac és a fogyasztók megismerése, felmérése. Itt különböző modelleket adunk a csapatainknak, melyek segítségével rendszerezhetik a piac és a fogyasztókkal kapcsolatos információikat.

A második témakörben végigvezetjük a csapatot a landing page-s online validáció legfontosabb fogalmain és egyes lépésein. A célunk, hogy a sprint végére megismerjék a piacot, a fogyasztóikat, készítsenek egy landing page-t és validálják a terméküket.

A Befektetési és Pitch Sprint során 5 főbb témakörrel foglalkozunk. Ezek a következők: Kockázati tőke bemutatása, pitchelés alapjai, onepager és üzleti terv.

A Kockázati tőke bemutatása munkafüzetben végig megyünk a kockázati tőke alapfogalmain, bemutatjuk, hogyan működik egy átlagos kockázati tőkés. Bemutatjuk, hogy az egyes startup életszakaszokban milyen befektetési lehetőségek vannak, mik a feltételeik, előnyei hátrányaik. Ezek után beszélünk a kockázati tőke befektető üzleti modelljéről és arról, hogy milyen szerepeket töltenek be a tőkealapnál a dolgozók.

A pitchelés alapjai során bemutatjuk, hogy hogyan épül fel egy átlagos pitch, beszélünk a fő pitchelési fajtákról és 12 fő pitchelési stratégiáról, melyek segíthetnek érdekesebbé és emlékezetesebbé tenni a startupok pitchjeit.

A Onepager munkafüzetben végigmegyünk egy tipikus onepager elemein, és bemutatjuk részletesebben is, hogy miről kell szólnia az egyes részeknek.

Az üzleti terv munkafüzet során a Sprintelőkkel végigmegyünk egy átlagos üzleti terven, a főbb részein, egy befektető elvárásai szerint.

A Sprint végére a célunk, hogy a Sprintelő csapatok felmérjék a Magyar kockázati tőke piacot, kiválasszák a potenciális befektetőiket, angyalaikat, felvegyék velük a kapcsolatot, legyen kész onepagerük, pitch prezentációjuk és üzleti tervük.

Hány csapatot készítettetek fel – kik Ők?

Eddig két csapatot készítettünk fel a Validációs és Marketing Sprint során ők a SportMate és BioBalance Detector voltak. A következő Sprint során már négy csapattal fogunk foglalkozni.

Milyen eredményt értek el a felkészített startupok?

Az első Validációs és Marketing Sprintünk május elején ért véget. A résztvevő csapatok igen sokat fejlődtek és közelebb jutottak a fogyasztóik megismeréséhez.

A SportMate töretlenül halad előre, egyre több ügyfelet tudhat a magáénak. A Sprint segített nekik jobban megérteni a potenciális ügyfeleiket, és sok olyan kérdést vetett fel, melyekkel korábban nem is foglalkoztak.

A BioBalance Detector egy korai fázisban levő csapat, mely a Sprint segítségével képes volt teljesebb képet alkotni a potenciális célpiacokról és fogyasztókról. Közelebb került a Sprint végére a Termék-Piac illeszkedés (Product – Market fit) eléréséhez.

Hol tart jelenleg a folyamat?

Jelenleg az első Befektetési és Pitch Sprint zajlik, mely végeztével tervezzük szinte azonnal elindítani a következő Sprintünket. Rengeteget tanulunk a folyamatból, és ezek alapján folyamatosan fejlesztjük a munkafüzeteinket. A tervünk, hogy hosszú távon fenntartható módon havonta egy sprintet vigyünk, illetve több különböző sprinttel is kiegészítsük a portfóliónkat.

Milyen visszajelzések érkeztek a csapatoktól felétek?

Alapvetően eddig nagyon pozitív visszajelzések érkeztek az egyes munkafüzetekkel és az egész sprint folyamattal kapcsolatban is. Általában úgy érezték, hogy hasznos volt a Sprint és sok problémát, kérdést új megvilágításba helyezett. Illetve kézzelfogható, gyakorlatban is felhasználható tudást, eszközöket kaptak, melyek direkt módon hozzájárultak a fejlődésükhöz.

Mik a jövőbeni tervek?

A jövőbeni terveink között szerepel a Sprintek kibővítése, mind a bevont csapatok számát tekintve, mind a Sprint portfóliónkat illetően is. Szeretnénk hosszú távon havonta egy Sprintet futtatni, illetve több új Sprintet létrehozni a különböző startup életfázisoknak megfelelően.