Szurkoljunk együtt az Eddie-nek a Microsoft Imagine Cup amerikai döntőjén!

Július 25-én rendezik meg a világ egyik legrangosabb innovációs világversenyének döntőjét, a Microsoft Imagine Cup-ot, melyen hazánkat, illetve közép-kelet európát az Innobie fogja képviselni. A fődíj nem csekély: a győztes a 85 ezer dolláros jutalom mellett egy személyes mentorálást is nyerhet a Microsoft első számú emberével, Satya Nadellával. Muhi Kristóffal, az Innobie ötletgazdájával és CEO-jával beszélgettünk a versenyről és az idáig vezető útról.

A Microsoft Imagine Cup egy olyan diákfejlesztőknek kiírt innovációs verseny, melyet 2003 óta rendeznek meg világszerte. A Microsoft által szervezett versenyt a számítástechnika és a mérnöki technológia olimpiai játékának, és a technológia és szoftvertervezés egyik legfontosabb versenyének, és díjának tekintik.

Az Innobie által fejlesztett Eddie nevű oktatást segítő alkalmazás egyesíti a hagyományos tankönyv és a kiterjesztett valóság nyújtotta lehetőségeket. Okostelefon segítségével a tankönyvekben lévő képeket felismeri, és a témához illő 3D tartalmakat jelenít meg, így egyrészt szórakoztatóvá, másrészt hatékonyabbá teszi a tanulást a diákok számára. Bővebben a projektről: http://www.innobie.hu

PK: Először is szeretnék gratulálni az Imagine Cup döntőjébe való jutásotokhoz!  Mesélnél arról, hogy milyen volt a verseny, mit éltetek át, mire számítottatok?

MK: A verseny előtt egy nyolchetes, intenzív webinar sorozaton, és egy négy alkalmas kommunikációs- és idegennyelvi képzésen vettünk részt, ami felkészített a magyarországi versenyre. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy angolul kellett prezentálni, és a maximum 3 fős csapatból, akik pitchelhettek a versenyen, csak Konrád (Kávai Konrád – fejlesztő, designer) beszél folyékonyan angolul, mi, többiek csak alacsonyabb szinten. A döntőn két csapat vett részt. A másik induló csapat orvostechnológiai innovációval foglalkozik, ők már korábban is szerepeltek sikeresen Microsoft-os versenyen, így nagyon komoly ellenfélnek számítottak. Nem beszélve arról, hogy a médiában is több cikk jelent meg róluk, ezért kicsit megijedtünk tőlük. De ez arra inspirált minket, hogy még inkább tegyük oda magunkat. Végül a mi projektünk került ki győztesen a magyarországi fordulóból, és később a közép-európai döntőben is minket választottak ki, akik mehetünk az amerikai döntőre. Ez hatalmas megtiszteltetés számunkra, és nagyon sok erőt ad nekünk a folytatáshoz.

PK: Több hazai versenyen is láthattunk titeket. Miért tartjátok fontosnak a versenyeken való megjelenést?

MK: Minden lehetőséget ki szeretnénk használni, mert igazából veszíteni valónk nincs. Elmegyünk, bemutatkozunk. Visszajelzést biztos, hogy fogunk kapni a munkánkról, amit később kielemzünk, és az építő jellegű kritikákat be tudjuk építeni a projektbe, illetve a prezentációnkba. Ha csak egy versenyen veszünk részt, kizárjuk magunkat sok fontos javaslatból, akik olyan szakemberektől érkeznek, akikhez csupán egy verseny kapcsán nem jutnánk el. Többek között így kaphattunk olyan javaslatot, amire eddig nem is gondoltunk –  hogy nem biztos, hogy a tankönyvkiadókat kellene megkeresnünk a termékünkkel, hanem induljunk el egy másik úton.  Enélkül mentünk volna a saját fejünk után, hiszen ezen a területen nincs tapasztalatunk. Szóval sokat számítanak ezek az észrevételek, vélemények, javaslatok, ezért is szeretnénk minél több helyen bemutatkozni. Minden egyes verseny hozzá tesz a projekthez és segít a tökéletesítésében.

PK: A  szegedi Idea Challengre is ezért jelentkeztetek?

MK: Igen, tapasztalatgyűjtés volt itt is a fő cél. Amit nem tudhattunk előre az az, hogy kaptunk a versenyen két nagyon jó mentort, illetve csatlakozott még hozzánk egy harmadik szakértő is, akinek részletesen be tudtuk mutatni a projektünket. Közgazdászok, mérnökök, marketing szakemberek ültek a zsűriben is, így az ő tapasztalataik sokat segítettek a projekt üzleti modelljének és egyéb részleteinek átgondolásában. Ilyen szakemberekkel ritkán van alkalom érdemben beszélgetni a projektünkről. Piaci alapon pedig rengeteg pénzt kellene azért fizetni, hogy ilyen tanácsokat meghallgathassunk. Ilyen szempontból kiemelkedően jó volt az Idea Challenge, a mentorok mindegyike nagy tapasztalattal rendelkező szakember volt az üzleti világ minden szegmenséből.

PK: Az Idea Challengen különdíjjal jutalmaztak titeket, ami ingyenes cégalapítást és fél éves ingyenes könyvelői szolgáltatást tartalmazott. Ezen kívül adott még számotokra valami pluszt ez a verseny? Hiszen addigra már több versenyen is részt vettetek, kiforrott ötlettel jelentkeztetek.

MK: Nagyon örültünk a különdíjnak, hiszen, ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor hamarosan céget kell alapítanunk, és ehhez jól jön mindennemű segítség.  Ezen kívül két cég is jelezte érdeklődését a termékünk iránt, ráadásul olyan cégek, akik nem tartoznak fő profilunkba, de a technológiát érdekesnek találták arra, hogy új területen is alkalmazzák. Nem hagyunk ki ilyen lehetőségeket. Lehet, hogy nem lesz belőle semmi, de mindenképpen érdemes átgondolni a lehetőségeket. Nagyon fontos jelen szakaszunkban a kapcsolatépítés, hiszen sohasem tudhatjuk, hogy miből lesz ténylegesen üzlet, vagy honnan kapunk egy olyan megjegyzést, kérdést, ami tovább lendít minket a projektünk fejlesztésében.

PK: Az Imagine Cup döntőjére való felkészülésen kívül hol tartotok most, mi az, amivel foglalkoztok?

MK: A kettő szorosan összekapcsolódik, hiszen a Microsoftos versenyre még elég sok technikai fejlesztést szeretnénk megvalósítani, hogy még ütőképesebbek legyünk. Ezek a fejlesztések folynak jelenleg. Egy platformot szeretnénk létrehozni, ahol néhány kattintással tudunk kiterjesztett valóság-élményt nyújtani. Ez nagyon sok plusz utánajárást, tanulást, tesztelést és fejlesztést jelent. Ez egy új piac, egy új környezet, amellyel eddig nem foglalkoztunk mélyebben. A felhasználóbarát kialakítás az egyik legfontosabb, a versenytársakkal szemben ezzel tudunk a leginkább kitűnni. Így most azon dolgozunk, hogy egyértelmű „használati útmutatást” biztosítsunk a felhasználóinknak.  Ehhez sokat kell teszteltetni a terméket olyan emberekkel, akik teljesen laikusok ebben a témában. Az ő visszajelzésük alapján pedig létre kell hozni azt a felületet.

PK: Mit tanácsolsz a kezdő ötletgazdáknak? Mit tegyenek meg a siker érdekében?

MK: Az ötlet is fontos, de a csapat mindennél többet számít. 20-80%-os arányban a csapat viszi el. Tudom, hogy elcsépelten hangzik, hiszen minden startup témájú rendezvényen ez hangzik el. De mi saját magunkon tapasztaltuk ennek a létjogosultságát. Ketten kezdtük Apró Alexandrával az ötlet kidolgozását tavaly szeptemberben egy hackathonon, de akkor még nem volt mögöttünk csapat. Januárban ébredtünk rá arra, hogy ezt lehetne startup kompatibilisebbé is tenné, és a közelebbi ismerőseinket (akik hajlandóak voltak önkéntes munkára) kezdtük el bevonni a projektbe. Sikerült megtalálnunk végül azokat az embereket, akikkel nagyon jól együtt tudunk dolgozni, és egy nagyon jó csapattá fejlődtünk. És ekkor a rohamos tempójú fejlődés mellett jöttek a sikereink.  Így beigazolódott ez a klisé. Ha nagyon jól tudunk együtt dolgozni, és mindenkit ugyanaz a motiváció hajt, akkor ez működni fog. Nyilván az ötlet is nagyon fontos, de ha meg van hozzá a csapat, és ha tényleg komolyan gondolja mindenki- és élnek a lehetőségekkel, akkor ez egy jó alap a sikerhez.

PK: Mióta foglalkoztat téged a startup világ, és mióta dolgozol saját ötleteiden?

MK: Mindig is érdekeltek az újdonságok, az innováció. Eljártam technológiai jellegű rendezvényekre, meetupokra. De jellemző rám, ha valami érdekel, azonnal belevetem magam 100%-ig. Sokáig nem is tudtam, hogy startupnak nevezik azt, amit már egy ideje csináltam. Így elég sok alapismeret kimaradt.

Egy kecskeméti meetupon találkoztam először az INPUT programmal, és a helyi területi koordinátorotokkal. Náhány napon belül leültünk beszélgetni, átnéztük a projektemet. Persze az a projekt nem volt startup kompatibilis, így arról le is tettem. Később részt vettem a 3+1 lépés a sikeres startupig nevű rendezvényeteken, ahol hasznos előadást hallgattam meg egy befektetőtől. Ezen az előadáson nagyon sokat tanultam az alapokról. Pl. hogy hogyan működnek a befektetések, milyen típusú befektetők vannak, stb. Ajánlom mindenkinek, hogy vegyen részt meetupokon, workshopokon, mert tényleg hasznosak!

PK: Azt hiszem, ez egy tökéletes zárszó is a végére. Nagyon drukkolunk Nektek július 25-én, és utána visszavárunk Titeket egy élménybeszámolóra!

 

Készítette: Polgár Kornélia