A kudarc motiváló ereje

„Ez – bár sok esetben kívülről kudarcnak tűnik – motiválja a csapatot a további munkára.”

A befektetők szerint a hazai innovációs ipar egyik visszatérő problémája, hogy az ötletgazdák saját elképzeléseik alapján fejlesztenek, sokszor elfelejtik megkérdezni a piacot, a leendő felhasználókat, hogy mire is van szükségük, miért fizetnének. A startup kultúrában nagyon fontos a pivotálás, és a validáció.

Kiss Ákos, debreceni területi koordinátorunk interjúja Töviskes Imrével, a LifeScale projektmenedzserével arról, hogy mik az eddigi tapasztalataik, és hogy miért érdemes pitch versenyekre és meetupokra járni?

A LifeScale alapötlete szűk két éve született meg: az eredeti elképzelés szerint a Big Data adatgyűjtéssel támogatta volna egész életen át a kiegészítő terápiákat a felhasználó által használt okos eszközök segítségével.

A LifeScale az okosóra, a kinect, a mobiltelefon és minden más, ember által használt digitális eszköz adatait rendszerezi, így olyan betegségek kiszűrésében is segíthet a jövőben, amijelen pillanatban még nem is érinti az embert.

A téma előremutató volt, a felhasználási terület viszont bizonytalan.
A befektetési anyag elkészítése közben jött feedback – az első szegedi pitch versenyen – hogy szűkíteni kell a projekt fókuszt. A Csapat azóta folyamatosan dolgozik, pitch versenyekre jár, és pivotál, egy év alatt negyedjére „vált irányt” a startupjuk.
A változást sokan nehezen élik meg, de a LifeScale csapata, a korai fázis ellenére, egy igazi szakértő a válság management területén.

Hogyan éltétek meg az első vissza jelzést?

Alapvetően volt egy ötletünk, amire azt gondoltuk, hogy nagyon jó, nagyon újszerű és szüksége van rá a világnak. Az első adandó alkalommal, amikor a kezünkben volt egy általunk kiforrottnak vélt ötlet és volt egy jó csapat, jelentkeztünk pitchelni. A tavaly novemberi, szegedi I. Creative Pitching Day-en mutatkoztunk be. Nem azt a visszajelzést kaptuk, amit vártunk.
Frusztráló volt, mert nem abba kötöttek bele, amibe számítottuk (mondjuk az üzleti terv, vagy hasonló), hanem az egész projekt alapkoncepciójába. Át kellett gondolnunk az egészet az alapoktól. Végül előnyt tudtunk kovácsolni a dologból, ez volt az első pivotálási szakasz. A másik pozitívuma a pitch versenyen való részvételnek, az maga a tény, hogy elmondhatjuk magunkról, hogy voltunk egy startup versenyen. Ezzel a szubkultúra jobban elfogadott minket, hitelesebbé váltunk mások szemében is.
Az szegedi versenyen elhangzott értékelés alapján átdogozott koncepciót eljuttattuk neked, az INPUT helyi koordinátorának, így került az anyagunk egy workshop keretében egy Hiventures tanácsadó elé.

Mi volt a visszajelzés?

A projektet még tovább kellett fókuszálni, szűkíteni, konkretizálni. Ezt meg is tettük, és azóta is folyamatos a kapcsolatunk Hiventuressel.

Azért ennyire hosszú a folyamat, mert kaptunk egy megkeresést, azt pont nem tudtam elfogadni, egy külföldi út miatt, de azóta is egyeztetünk, dolgozunk a befektetési anyagon, ami a folyamatos részinformációk, befektetői és mentori tanácsok miatt tovább húzódik, mint terveztük, de nagyon jól haladunk.

Az Input 3+1 képzési programján is részt vett a csapatunk több tagja is, itt is kaptunk értékes információkat. Illetve találkoztunk a Üzletfejlesztési Csapat tagjaival, ott meg tisztázó kérdéseket kaptunk, ami azért volt hasznos, mert ennek nyomán letisztult, hogy ki a piac, kik a felhasználók. Elkészült a One Pagerünk, a befektetési anyaghoz a jegyzetek folyamatosan bővülnek.

Június 28-án is voltatok Szegeden, a Creative Pitch Day második alkalmán. Itt megint jött vissza jelzés, micsoda?

Megint nem kaptunk befektetési szándékra irányuló megkeresést…:D Viszont az eredetitől már jócskán eltérő termék és felhasználási terület validálást nyert a zsűri által, az üzleti modell kérdéses. Most már sokat dolgoztunk elméletben, és magán a csapaton, de szükséges lesz csinálnunk egy MVP-t, vagy prototípust, ez biztos. Ezzel tudunk majd tovabbmenni.

Ha jól számolom, szűk két éves a projekt, és nem egészen egy év alatt négyszer kellett irányt váltani. Hogyan hatott a csapatra?

Nyilván a rászánt idő is segített szűrni, volt, aki kiszállt a projektből az elején, mert nem tudta összeegyeztetni a munka/család és egyéb dolgaival. Volt olyan ember is, például a programozónk, akit a pivotálás során kialakult új irányvonallal tudtunk meggyőzni, ő már jelenleg is dolgozik a fent említett MVP-n. A konkrét célcsoport letisztulásakor jött egy gyógypedagógus a csapatba, aki a végső termék ötlet kialakításban segített, és más területeken is új ötleteket hozott, igazi vérfrissítés volt. A konkrét célcsoport meghatározásáig a szakemberek megszólítása is nehéz volt, mert olyan nagy területet fogtunk le, hogy senki nem tudta hova tenni a projektet. A gyógypedagógusok azt mondták, hogy ez egy gerontológiai termék, a gerontológusok meg azt, hogy ez egy gyógypedagógiai felhasználási terület. És csak egy példát mondtam…
Az eddigi pivotálási és fókuszálási folyamatok segítségével egyre valósabb, kézzelfoghatóbb a projekt. Eleinte általános kritikákat kaptunk, most már egyre konkrétabbakat. Ez – bár sok esetben kívülről kudarcnak tűnik- motiválja a csapatot a további munkára. A projektnek van egy társadalmi szükségessége, ez biztos. A következő mérföldkő valószínűleg annak a kérdésnek az eldöntése lesz, hogy egy piaci alapon szolgáltató startup, vagy inkább egy egyetemi kutatási hátteret kiszolgáló társadalmi vállalkozás leszünk.