Bemutatjuk a miskolci GRABOVSKY Coworking irodát

A miskolci GRABOVSKY Coworking iroda nem csak egy egyszerű hely: nyitott, tág, napfényes tér, színes tárgyalók és még színesebb bútorok, valamint szuper infrastrukturális háttér. Tavaly őszi nyitásuk óta folyamatosan helyszínt biztosítanak az INPUT program berkein belül szervezett Meetupoknak és képzéseknek is.

Interjú Rikter Ádámmal, a miskolci GRABOVSKY Coworking iroda egyik alapítójával, vezetőjével.

TK: Ádám, honnan jött az ötlet számotokra, hogy Coworking iroda alapításába fogjatok?

Rikter Ádám: Az egyesületnek hosszú múltja van. Néhány évvel ezelőtt a Széchenyi utcán az egyesületnek volt egy Klub Miskolc nevű helye, ami arra szolgált, hogy iskola után a diákok bejárhattak egy szuper közösségbe. Azt szerette volna az egyesület, hogy a fiatalok ne a kocsmába menjenek cigizni és csocsózni, hanem legyen egy hely, ami dohányzásmentes, de van csocsóasztal is, azaz egy jó közösségi térben tudják hasznosan eltölteni a szabadidejüket. Mindemelett pedig rendkívül jó lehetőségek voltak különböző képzések biztosítására: tök jó volt, hogy életút menedzsment, karrierépítés témakörben lehetett ezeket a srácokat terelni. Voltak önkénteseink is, így ez egy jó közösséggé lett, ami átalakult baráti társasággá. Azóta ez a hely megszűnt, és sajnos a baráti társaság részben szétesett, de vannak, akik kapcsolatban maradtak, és néha itt a GRABOVSKYBAN össze is szoktak gyűlni.

TK: Az egyesületnek mi neve?

Rikter Ádám: Regionális Ijfúsági Szolgáltató Központ, de a weboldalon is szerepel, hogy a GRABOVSKY üzemeltetője ez az egyesület. Amikor elkezdtem dolgozni az egyesületnél – és közben párhuzamosan az ügyvédi irodában – akkor sokat beszélgettünk az iroda tulajdonosaival különböző vállalkozásokról, vállalkozások indításáról. Abból indultam ki, hogy az a generáció, ami most nő fel, nagyon szeretné a saját bizniszét megcsinálni. Ha szerencséd van, meg is tudod valósítani, ha pedig van egy startupod, nősz egy nagyot, és van egy biztos alapod. Viszont tudtuk azt, hogy el kell valahogy indulni, kell egy kreatív ötlet: rengeteg pályázat volt, folyamatosan figyeltük, hogy mik az aktuális kiírások. A lényeg az az volt, hogy kicsit a miskolci fiatalokat meg tudjuk támogatni, ha mással nem akkor tudással. Tudtam azt, hogy ha valakinek van is tudása, ahhoz kell hely, kell székhely, kell egy csomó minden, kell egy iroda: majd, mint egy „Heuréka pillanat” a FORBES magazinban jött szembe egy coworking irodáról szóló cikk, és tudtam, hogy igen, erre van szükség itt is. Az itteni fiataloknak is arra van szükségük, hogy legyen egy olyan hely, ami színes, és egy kicsit megvan benne a Google feeling: az nagyon-nagyon vonzó amikor egy hely tele van babzsákokkal, és van lehetőség kikapcsolódni. Ugyanis nemcsak a bizniszét akarja megcsinálni ez a generáció, hanem fontos nekik a környezet, ahol dolgoznak és az, hogy azt csinálhassák, amit valóban szeretnek.

Tehát amikor megvolt az ötlet, akkor bementem Tóth Gergőhöz – aki gyakorló jogász, és nem mellesleg az egyesület egyik alapítója, és elnöke -, hogy mit szól az ötlethez. Akkor döntöttük el, hogy egyesületként vágjunk ebbe bele. Nagyon sokat beszélgettünk róla, hogy hogyan lenne jó, ugyanis befektetés, tőke kell hozzá. Pont ekkor szembejött velünk egy workshop, hogy hogyan kell Coworking irodát alapítani, mik a legfontosabb dolgok. Majd újra mellénk állt a szerencse, mert ezt követően kijött egy olyan pályázat, ami illeszkedett az elképzeléseinkhez. Beadtuk, és nagyon nagy szerencsénk volt, mert nyertünk vele 20 millió forintot. A további szükséges összeget – 3 millió forintot – Gergő ügyvédi irodája, a Jámbor&Tóth Ügyvédi Iroda, mint üzleti angyal és előfinanszírozó állta.

TK: Mik voltak a helyszínválasztás legfontosabb kritériumai?

Rikter Ádám: Az mindenképpen nagyon fontos volt, hogy belváros legyen. Piackutatást kellett végeznünk, ami mellet kérdőíveztünk is.

TK: Hol? Hogyan?

Rikter Ádám: Az ügyvédi irodán keresztül volt lehetőségünk ügyfeleket megkérdezni, hogy van-e kedvük kitölteni, valamint az egyesületnek is nagyon sok kapcsolata volt több civil szervezettel, illetve cégekkel is sokat dolgoztunk már együtt. Így meg tudtuk őket kérdezni, hogy ők egyébként igénybe vennének-e ilyen irodát. Ha igen miért, ha nem miért nem, és megkérdeztük őket az árakról is: mi lehetne az, ami nekik elfogadható. Itt érdekes volt a tapasztalat, mert nagyon sokan mondták azt, hogy nem ismerik a modellt sem. Egyébként azóta is ott tartunk még, hogy a városban meg kell ismertetni ezt a modellt az emberekkel. Azonban a jelenlegi tapasztalatunk az az, hogy ha valaki bejön ide, annak nemcsak tetszik a hely, hanem ha eltölt nálunk egy napot, akkor szeretne újra jönni.

TK: Tehát ugyanúgy, mint egy startup, Ti is validáltátok az ötleteteket?

Rikter Ádám: Igen így van.

TK: Csak kíváncsiságból, hány embert tudtatok megkérdezni.

Rikter Ádám: Körülbelül 80-100 kitöltött kérdőívet kaptunk vissza vegyesen: cégektől, magánszemélyektől, civilektől.

TK: A visszaérkezett válaszok alapján módosítottatok valamit az eredeti elképzelésen?

Rikter Ádám: Talán az árakon, de azon sem tudtunk feltétlenül módosítani, mert meg kellett nézni, hogy mennyibe kerülnek az ingatlanok eladás tekintetében, és bérlés esetén. Mik az árak a belvárosban és a külvárosban. Miért van közöttük különbség? Pl. ha van egy külvárosi ingatlan, ami előtt letesz a busz, és jól megközelíthető, akkor az nekünk jó. Nagyon fontos szempont volt, hogy autóval, és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető legyen a hely. Megvizsgáltuk továbbá azt is, hogy milyen árképzéssel dolgoznak a fővárosi coworking irodák, valamint a vidékiek, és valahol a kettő között lőttük be a mi árainkat. Nagyon fontos volt még az is, hogy megnézzük, milyen lefedettség kell ahhoz, hogy a projekt talpon tudjon maradni, és így képeztük a saját árainkat.

TK: Visszatérve az eredeti kérdésemre: a belvároson és az ingatlan árakon kívül, mi az, ami még meghatározó szempont volt számotokra a választásnál?

Rikter Ádám: A méret és az állapot. Ezzel a hellyel, amikor először megnéztük, ismét szerencsénk volt, mert azok a kis helyiségek, amik most tárgyalóként funkcionálnak, önálló kis irodaként működtek, így ezeket már nekünk nem kellett átépíteni. Alapvetően a mi feladatunk egy tisztasági festés után „csak” annyi volt, hogy a designt megálmodjuk és megvalósítsuk, szerencsére nem kellet parkettáznunk, vagy vezetékelni, így ez egy nagy ajándék volt számunkra.

TK: Ezek után adódik a kérdés, hogy a 2017 őszi indulásotok óta, most már eltel fél év. Mik a tapasztalataitok? Mely szolgáltatásaitokat fogadta legjobban a miskolci közösség, és mik azok, amiket még meg kell ismerniük?

Rikter Ádám: A tapasztalatunk az, hogy a tárgyalóinkat nagyon szeretik. Már a nyitást megelőzően volt rá példa, hogy a festők még dolgoztak, de egy cég már ideszervezte az interjúit. Ők azóta is megmaradtak partnereinknek, és fix bevételt hoznak. Van olyan, aki fejvadászként szervezi ide az állásinterjúit. A nagy tárgyalókba szintén szeretnek a cégek képzéseket, évértékelőket hozni.  Elmondhatom, hogy ezeket már megszokták, szeretik, és terjed a híre. A tapasztalat, hogy már telefonon, és személyesen is keresnek minket és heti szinten napi 3-4 érdeklődő az átlag, és természetesen ebből jó néhány már foglalássá is válik.

TK: Mi a tapasztalatotok, a miskolciak mennyire ismerték meg a helyet, mennyire van most már benne a köztudatban?

Rikter Ádám: Ez egy hosszabb út, de nagyon szépen haladunk, és úttörőként sok munkát kell ebbe fektetnünk. Legutóbb, amikor a miskolci Borangolásba csatlakoztunk, mint kiegészítő helyszín, akkor már 300 fő felett voltunk 2 nap alatt. Szóval nagyon sokan jöttek be hozzánk is az udvarban lévő programokra, és nagyon sokan érdeklődtek, hogy egyébként mi ez a hely? Őket felkísértük, bemutattuk nekik a szolgáltatásainkat, valamint a helyszínt.

Egyébként vannak olyan multicégek, akik már ismerik a helyet, és minket keresnek. Ezek közül a legnagyobb a Google, aminek nagyon örülünk, de ilyen még többek között a BOSCH és a HELL, ahol szintén ismernek már minket.

Az egyik legjobb azonban az INPUT-os sztori, és ezzel át is térnék a másik legnépszerűbb szolgáltatásunkra: a rendezvénytérre. Az INPUT szervezésében már két meetup valósult meg nálunk a tavalyi évben, idén pedig a 3+1 képzési sorozatnak biztosítunk helyszínt. Nagyon jó, hogy ugyanazok az emberek rendszeresen járnak hozzánk, illetve látjuk azt is, hogy az egyes rendezvényeken jelenlévő résztvevők között nagyon sokszor már átfedés van. Inkább azzal küzdünk, hogy azt, aki munkaállomáson dolgozik a rendezvények miatt meg kell hogy kérjük, hogy üljön be valamelyik tárgyalóba a rendezvény idejére. A munkaállomás az, ami Miskolcon még egy teljesen új munkakultúra. Van, aki ismeri – elsősorban azok, akik már korábban dolgoztak Coworking irodában -, illetve van az IT szektor, őket viszont néha nehéz kirobbantani.

TK: Adódik a kérdés, hogy azok közül, akik az INPUT rendezvényein részt vesznek, más szolgáltatást is igénybe vettek tőletek? Gondolok itt például tárgyaló vagy asztal bérlésre?

Rikter Ádám: Igen, többen tárgyalót is béreltek már ki, illetve van, akinek már bérlete is van a munkaállomásra.

TK: Merre szeretnétek tovább fejlődni, vannak rövidtávú fejlesztési elképzeléseitek?

Rikter Ádám: Fejlődési lehetőség mindig van, és mindenkinek kell is fejlődni. Gondolkodunk bővítésen, de itt is nagyon-nagyon sok szerencse kell, mert az ingatlanban még mindig vannak kihasználatlan lehetőségek. Egyébként idén nyáron a kertet akarjuk jobban kihasználni, több rendezvényt is szeretnénk ebben az időszakban ide szervezni:  legyen ez például egy Bussiness and Wine, ahol kapcsolatépítést kötnénk össze egy kötetlen bórkóstolással, valamint gondolkodunk – nem állandó jelleggel -, egy fröccsteraszban is egy kis élőzenével megfűszerezve, de erről egyelőre csak ennyit mondhatok.

TK: Az INPUT program egy országos projekt, mely jelenleg 10 városban van jelen. Ezek közül összesen – Miskolcon kívül – 5 vagy 6 városban működik Coworking iroda. Mit tanácsolnál azoknak, akik éppen most gondolkodnak egy hasonló nagyságú városban, mint Miskolc Coworking iroda fejlesztésén?

 Rikter Ádám: Mindenképpen alaposan készítsék elő. Én mindenképpen belevágnék, bárhol is lennék, mivel most azt látjuk, hogy az ingatlanpiac úgy alakul, hogy ez egy jó befektetés lehet, és ez nagyon fontos tényező, amit figyelembe kell venni. A szakértők is azt állítják, hogy jókor vagyunk jó helyen, mert ez a fajta munkamódszer szépen terjed vidéken is. Persze mindenhol más a modell: pl. ott vannak az egriek, a Labor, ami szintén egy  alulról szerveződő civil szerveződés. Nagyon pozitív, hogy sok jó szakember gyűlt össze náluk. El is jöttek hozzánk, aminek mi nagyon örültünk. Azóta már Skypoltunk, telefonon kértünk egymástól segítséget, de ha van valami lehetőség, akkor szólunk a másiknak, és persze ajánljuk egymást. Mellettük még nagyon jó a kapcsolatunk a székesfehérvári Konnektor nevű közösségi irodával is.

Még egy tanács: ha valaki belevág, akkor nem baj, ha meglátogat néhány működő irodát Budapesten és vidéken is, felveszi velük a kapcsolatot, és megkérdezi őket a tapasztalataikról, ugyanis minden városban más lesz a leküzdendő akadály.

TK: Ádám, köszönöm szépen az interjút és kívánom, hogy azok a terveitek, amik még most csak álmok, valósággá váljanak.

Az interjút Pető Ágnes, miskolci területi koordinátorunk készítette.