Szeged lesz az új Debrecen?

A fővároson kívüli magyar startup élet központja címet már évek óta vitathatatlanul Debrecen birtokolja. Számos működő startup található itt, amelyek közül jelentős számú komoly növekedési potenciállal bír, illetve többen már nemzetközi piaccal is rendelkeznek. Az itt működő inkubátorház mellett aktívan léteznek startupokhoz kapcsolható közösségek, klubok, melyek szemléletformáló rendezvények, bemutatók, versenyek, képzések széles választékát kínálják a téma iránt érdeklődőknek. Ehhez az évek óta jól működő ökoszisztémához kezd felzárkózni a Dél-alföldi régió központja, Szeged.

Ismerjük meg a dinamikusan fejlődő szegedi startup közösséget!

Az országban egyedülálló módon fognak össze civil fiatalok, a Szegedi Tudományegyetem, az INPUT program, és egyéb fontos gazdasági szereplők, hogy közösen szervezzék az innovatív ötletek iránt érdeklődőknek szóló eseményeket, szakmai fórumokat, megmérettetéseket. Működik a városban inkubátor, startup stúdió, hamarosan nyílik egy makerspace – közösségi alkotó műhely, és ezen szereplők együttműködve, egymást segítve és kiegészítve fejlesztik a startup ökoszisztémát.

A közelmúltban megrendezésre került Idea Challenge ötletversenyen első helyezést elért csapatnak –  SADIUN projektnek – az ötletgazdájával, Horváth Dáviddal (SZTE földrajz hallgató) beszélgettünk a szegedi lehetőségekről, a versenyről, jövőről.

HD: Szakdolgozatommal kapcsolatban kerültem közel a 3D nyomtatás témaköréhez, amely után átálltam a 3D modellezésre, amely ugye kéz a kézben jár egymással. Mindig is érdekelt új dolgok létrehozása, a tervezés és az alkotás folyamata. Jelenleg egy TechLab nevű önszerveződő formációt próbálok összehozni. Ez egy makerspace projekt, melynek az az alapötlete, hogy hasonló gondolkodású embereket ültessünk le egy légtérbe, és segítsünk egymás ötletének kidolgozásában, kivitelezésében. Hamarosan megnyitjuk az irodánkat Szegeden, ahol kezdetben csak a szűk csapatunkkal teszteljük a működést, de ha minden jól megy, néhány hónapon belül fogadni tudjuk az érdeklődőket is.

 Hogy kerültél kapcsolatba a versennyel, a szervezőkkel?

HD: Az INPUT programot Facebook hirdetés alapján találtam meg. Célom az volt, hogy fejlesszem magam vállalkozás ismeretből, marketing alapismeretekből stb. Az INPUT program 3+1-es képzése ezért szimpatikus lett. Igazából amíg be nem kerültem a programba, addig nekem a startup egy egészen más fogalom volt a fejemben, nekem itt tisztázódott az előadások alatt, illetve a letölthető e-learning anyagok alapján, hogy konkrétan mi startupokat csinálunk, csak eddig erről mi sem tudtunk.

Szegeden elég sok olyan program van az elmúlt években, amely startupokkal kapcsolatos, én is egyre több rendezvényre járok el, hogy bővítsem a helyi kapcsolataimat, illetve a szükséges szaktudásom. Így kerültem kapcsolatba a GYEEK Clubbal is.

 Mi volt az eddigi legnagyobb sikered?

HD: Az Idea Challenge-et mindenképpen kiemelném, mert az egy nagyon jelentős esemény volt az életemben, illetve azt emelném ki, hogy azzal az 5-8 emberrel, akikkel most együtt dolgozok, velük nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanom, nagyon jól kiegészítjük egymást, együtt tudunk működni.

Dávid SADIUN nevű projektjét az ötletverseny zsűritagjai a legjobbnak ítélték. A SADIUN egy 3D testscanneren alapuló innovatív megoldás arra a problémára, hogy az emberek nagy részén nem megfelelően áll a konfekció ruházat, hiszen eltérő adottságokkal rendelkezünk. A megoldás révén egyedi szabásminta készül, ami alapján a varrónők el tudják készíteni a tökéletes ruhát.

Az ötletversenyen is csatlakozott hozzád két lány, akivel nem dolgoztatok együtt korábban, és a nap végére úgy tűnt, velük is nagyon gyorsan megtaláltad a közös hangot, sőt, ha jól hallottam, még fel is ajánlottad nekik, hogy csatlakozzanak hozzátok a jövőben. 

HD: Ez most a legfőbb célom, hogy minél több emberrel megismerkedjünk, minél inkább növeljük a kapcsolati hálónkat. Tulajdonképpen az Idea Challenge-en is ezért indultam el. A projekttel, amivel elindultam a versenyen, csak hobbiszinten kezdtem el foglalkozni, de ahogy jobban beleástam magam, láttam, hogy ennek reális esélye is lehet, illetve most pont ezt kívánjuk beigazolni, startupos kifejezéssel élve -validálni.

Tehát a kapcsolati hálód bővítése miatt jelentkeztél a versenyre?

HD: Igen, de főleg azért, mert ki akartam próbálni magam. Nem voltam még ilyen versenyen, meg akartam nézni, hogy milyen a légkör, maga a pitchelés is érdekelt, hogy kell ezt jól csinálni. Illetve ahogy említettem, a kapcsolati tőke bővítésére is nagyon jó alkalomnak tűnt, hiszen a versenyre elhívott mentorok és zsűritagok kiemelkedő szakemberek voltak.

Részt veszel máskor is hasonló rendezvényen?

HD: Igen, már meghívást is kaptunk az SZTE Virtusra, illetve a II. Creative Pitching Dayre is.

Milyen hatása volt a versenynek az életedre?

HD: Nagyon felgyorsultak a verseny után az események. A verseny óta tulajdonképpen nincs egy szabad délutánom sem, folyamatosan egyeztetések zajlanak a projekt megvalósíthatóságáról. Szóval azt merem mondani, hogy valami most nagyon elindult a megvalósítás, illetve a tőkebevonás irányába.

Mik lesznek a következő lépéseid?

HD: Egyeztetések. Menedzsment, marketing stb. Lehetséges irányok, partnerek megtalálása. Vannak lehetőségek, most azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb lehetőséget válasszuk ki a felkínált lehetőségek és irányok közül.

Vannak segítőitek?

HD: Minél több szakembernek mutatjuk be az ötletünket, beszélünk a terveinkről, ők mindig hozzátesznek valamit a saját tapasztalatukból, és ez sokat segít. Így volt ez az Ötletversenyen is. Biztos vagyok benne, hogy igénybe fogjuk venni az INPUT program mentor-és szakértő hálózatát is az ötletünk kidolgozásakor.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

HD: Most fókuszálnunk kell a jelenlegi dolgokra, személyes hibám, hogy szeretek belevágni mindig újabbnál újabb dolgokba. De most annak van itt az ideje, hogy erre a két projektre fókuszáljunk (Techlab és SADIUN – a szerk.) , hogy elérjük a célunkat.

Mindenképpen akarok más ötleteket is versenyre vinni és megvalósítani a jövőben. Nem csak a saját ötleteimet, hanem a csapattagok ötletét is. A csapatomban remek szakemberek vannak, tele jobbnál-jobb megvalósítandó ötletekkel.  Szóval nem fogunk unatkozni.

Bízom benne, hogy az INPUT Program- GYEEK Club – Tech Lab összefonódásból még nagyon jó dolgok fognak kisülni. Hiszen ugyanazért dolgozunk mindannyian, a szegedi startup ökoszisztéma építésén és összefogásán.

Drukkolunk Nektek, és amiben tudunk, segítünk!