Egyéni fürdőruhára vágysz? Gyártasd le!

Vegyünk három fiatal lányt, akik értenek a textilekhez. Tegyünk hozzá pár év szakmai gyakorlatot és spékeljük meg ambícióval: ebből így összeállhat egy olyan magyar startup, mely egy speciális piaci szegmenst céloz meg – azon a piacon azonban nagyon egyediek.

Gulyás Gréta formatervezővel beszélgettem trendekről, szublimálásról és varrónőkről.

MM: Meglehetősen speciális, amit csináltok: szinkronúszóknak terveztek és gyártotok le úszódresszeket. Honnan jött az ötlet és kik a csapattagok?

GG: Érdekes a történetünk. Hárman egészen különböző beállítottságú és habitusú személyek vagyunk, akiket összesodort az élet és rövid idő alatt rájöttünk, hogy tökéletes összhangban, egymást kiegészítve tudunk együtt dolgozni. Hasonló ambícióink, terveink és céljaink voltak a jövővel kapcsolatban. Egyik pillanatról a másikra úgy alakult, hogy eldöntöttük: együtt valósítjuk meg a közös álmunkat.

Mindhárman sportruházattal foglalkoztunk az elmúlt években, de különböző területen. Jól ismerjük a tervezés, gyártás és eladás folyamatait, valamint a célközönség igényeit. Visszagondolva az eddigi életünkre, tanulmányainkra, tapasztalatainkra és munkánkra, olyan, mintha erre a közös projektre készített volna fel minket az élet.

Én pápai lány vagyok, a csapatban én felelek a szabásmintákért/szériákért, a gyártás előkészítésért és a mintatervezésért, tehát nálam kezdődik el a termék. A csapat másik tagja a különféle textilipari technológiákban és az ahhoz szükséges anyagok és kellékek beszerzésében rendelkezik kellő jártassággal, valamint több éves tapasztalata van az egyedi megrendelések tervezésében.

Harmadik tagunk szinkronúszó és edző, innen jött a célcsoport ötlete, hisz jól ismeri őket és egyedi igényeiket. Az ő feladata a kapcsolatépítés, a marketingtevékenységek szervezése és az eladás koordinálása.

Tudatosan találtuk ki a ’Flamingos’ márkanevet, amely szimbolizálja magát a csapatunkat, a célcsoportot és a terméket.

MM: Pontosan mettől meddig terjed az a szolgáltatás, amit nyújtotok?

GG: Fő célunk digitális szublimációs textilnyomással készülő egyedi mintájú és fazonú kűr dresszek előállítása szinkronúszók számára, valamint kis szériás saját kollekció értékesítése egy webshop keretein belül a vizes sportok szerelmeseinek.

Az alap fazonok tervezése során a szinkronúszók speciális igényeit vettük alapul, amely első sorban a szabásminták kialakítását érinti. Ezek például a különleges hát-, pántmegoldások és formai kialakítások, hiszen ezeknek a lányok fontos, hogy kitűnjenek a tömegből.

Emellett vállalunk extra díszítést a dresszekre egyedi tervezéssel, strasszokkal csapatok számára – felmértük, erre is van igény. Tervezzük azt is, hogy edzéshez és versenyzéshez szükséges kiegészítőket (tornazsák, neszesszer, kontydísz, hajgumi, stb.) kínáljunk vásárlóinknak, egy márka hű ’Flamingos’ kollekciót, egy szezonális kollekciót és egy alap fekete kollekciót, amiből a www.littleflamingos.com oldalon lehet majd válogatni. A későbbiekben lesz lehetőség arra, hogy a megrendelő összeállítsa magának a kívánt fazont, ha még különlegesebb úszódresszt szeretne.

MM: Mit lehet tudni a technológiáról? Jól hallottam, hogy újrahasznosított anyagot használtok?

GG: Igen, alapvető célkitűzésünk volt, hogy újrahasznosított anyagokkal dolgozzunk, ezzel is odafigyelve az ökológiai lábnyomunkra. Ebben az iparágban ez egy újkeltű dolog, de szerencsénkre hamar sikerült megtalálnunk a megfelelő gyártót.

Digitális szublimációs textilnyomást alkalmazunk, amihez 100% polyester összetételű alapanyag szükséges. Ez teljes mértékben előállítható újrahasznosított műanyag hulladékból.
Ezzel a technológiával a termék mintája hő és nyomás hatására kerül véglegesen az anyagra; ezáltal a minta örök, soha sem kopik le.

MM: Tehát ha valaki szeretne egy egyedi elképzelésű fürdőruhát, összeállíthatja a honlapotokon keresztül saját maga? Vagy esetleg felhív téged, elmondja, milyet szeretne és Ti megvalósítjátok az álmát? Azaz egyedi tervezést is vállaltok?

GG: Az applikáció még a jövő zenéje, de igen, vállalunk egyedi tervezést, e-mailen vagy telefonon keresztül bárki bátran fordulhat hozzánk saját elképzelésével, amit szívesen megvalósítunk neki. J

MM: Te biztosan látod, hogy változik a fürdőruha-ipar. Mik most a trendek színekben – formákban-mintákban?

GG: A fürdőruha trend is hasonlóan változik, mint a ruházati trend. Mindig kitalálnak valami újítást a fazonban, de valamilyen szinten visszaköszönnek a régi korok formái. Ez egy körforgás. Sportruházatnál ez kicsit másképp működik, ott fontos, hogy ne csak trendi legyen, hanem sportolásra alkalmas is maradjon a fazon. Mi próbáltuk ezt a két vonalat bizonyos keretek között ötvözni. Színekben az élénkebb és pasztelles változatok is megjelennek idén, az év színe pl. az ultra violet lett, ami bizonyos formában nálunk is visszaköszön. J Mintáknál is sok témát lehetne említeni, de talán a trópusi hangulat, amit most előszeretettel alkalmaznak, ez engem is megfogott. Szerencsére a flamingó ebbe a témába pont beleillik, így remélem a ’Flamingos’ kollekciónk sikeres lesz ebben a szezonban.

MM: Kikkel dolgoztok együtt ahhoz, hogy ezek a szabásminták életre keljenek? Ehhez speciális varrógépek, vagy varrónők szükségesek? Kinek a munkája kell még, hogy ez az egész működjön?

GG: Az a különlegességünk, hogy jól ismerjük a technológiát és a gyártási folyamatokat, amiben többéves gyakorlatra is szert tettünk, így néhány lépést magunk is meg tudunk oldani. Természetesen szükségünk van partnerekre, ami jelenleg a textilnyomást, a varrást és a kiszállítást érinti.

A fürdőruha varrás egy külön művészet, kevés a gyakorlott szakember; emellett az összeállítás különleges varrógépeket, beállítást és gyakorlatot igényel.

Jelen pillanatban komplex a csapat, de minél jobban fejlődünk, annál több lesz a feladat, így idővel nem fogunk tudni saját magunk megoldani mindent. Ezáltal a jövőben több alkalmazottra is szükségünk lesz.

MM: Hol tartotok az üzletépítéssel? Mikortól lehet rendelni tőletek?

GG: Előrendelni már most lehet a webshopunkon, a prototípusok kivitelezés és fejlesztés alatt vannak, remélhetőleg heteken belül, de legkésőbb a nyár közepétől ki tudjuk szolgálni a megrendelőinket.

MM: Milyen terveitek vannak idénre v akár hosszabb távra?

GG: Rövidtávú terveink közé tartozik, hogy minél hamarabb megismerjen minket a célközönségünk, elsősorban Magyarországon, de idővel szeretnénk kilépni a külföldi piacra is.

Hosszú távú terveink közé pedig a saját géppark kialakítása tartozik, amely a teljes technológiát magába foglalja. Emellett szeretnénk folyamatosan bővíteni a termékpalettánkat a célcsoportunkra koncentrálva, valamint elindulni a férfi- és gyermekruházat vonalán is.

MM: Ha tehát valaki egy izgalmas, magyar gyártású fürdőruhát szeretne beszerezni, itt találja a kollekciótokat: www.littleflamingos.com

GG: Igen, reméljük több mindenkinek felkeltettük az érdeklődését és ellátogat a honlapunkra, ahol igyekszünk majd időről időre megújulni és izgalmasabbnál izgalmasabb termékeket kínálni a vásárlóink számára.

 

Köszönöm az interjút és sok elégedett vásárlót kívánok Nektek!

 

Készítette:

Mátyás Mónika

területi koordinátor – Veszprém