GAMAKO 2018

Találtunk nektek egy szuper programot május 26-ra!

Első magyarországi Gamification konferencia Veszprémben. Ha szeretnétek többet megtudni, olvassátok el Pusztai Ádámmal, az egyik szervezővel készült interjút, melyben a konferenciáról és magáról a témáról kérdeztük.

 

Mutasd be magad kérlek! Ki vagy te, hogyan kapcsolódsz a témához?

Pusztai Ádám vagyok, a Kollektíva nevű szervezet egyik vezetője. Gamification képzéseket tartunk szerte az országban, emellett több nonprofit szervezetet is terelgetek, mint a Collabri, a Toastmasters Veszprém retorika klub, és a TEDxBenedekHegy konferencia. Az utóbbi években azt vettük észre ezekben a szervezetekben, hogy új tagokat viszonylag könnyű szerezni, viszont hosszú távon fenntartani az érdeklődést és az elköteleződést rettentően nehéz. A gamification ebben tud segíteni.

Mi is az a gamification pontosan?

A gamification vagy magyarul játékosítás egy stratégia, amellyel játékokból veszünk át elemeket – pontokat, jelvényeket, ranglistákat például –, és ezeket nem-játék folyamatokba illesztjük. Így tudjuk fejleszteni a folyamatainkat, hogy jobb eredményeket érjünk el, akár marketing, sales, HR vagy éppen oktatási területről beszélgetünk.

Mire jó és milyen területeken lehet bevetni?

A játékosítás valójában különböző eszközöket alkalmaz arra, hogy a vásárlóink, hallgatóink, ügyfeleink, honlap látogatóink szívesebben töltsék „velünk” az időt: minél előrébb kerüljenek az értékesítési tölcsérben, minél tovább és gyakrabban használják a termékünket, vagy minél több anyagot tanuljanak meg. Mindezt úgy érjük el, hogy közben a résztvevő nem érzi kényszernek vagy kötelezőnek a tőle elvárt cselekvéseket.

Mennyire elterjedt itthon?

Az a tapasztalatom, hogy Magyarországon van néhány olyan cég, akik a nagyvállalatok igényeit ki tudják szolgálni játékosított megoldásokkal: szoftveres megoldásokat kínálnak például a toborzási-kiválasztási feladatokra, az új munkavállalók betanulásának támogatására, vagy éppen többfordulós országos versenyeket lebonyolítására. A KKV szektornak azonban vajmi kevés ismerete van a gamificationről, és akik már hallottak róla, többnyire azok sincsenek tisztában azzal, hogy ők konkrétan hogyan tudnák ezt felhasználni. A mi célunk az, hogy egy erős közösséget építsünk fel a téma köré, egyfajta gamification kultúrát, aminek külföldön igen jó szakmai visszhangjai vannak.

Mi az oka, hogy itthon nem olyan elterjedt, hogyan lehetne népszerűsíteni?

Az el-nem-terjedésnek két nagy okát látom. A nagyvállalatok számára készülő komplex megoldások az esetek nagy részében HR fókuszúak, és például egy háromfős tréningcégnek ritkán van olyan problémája, hogy szeretné lerövidíteni a betanítási folyamatot – mert éppen nem akarnak felvenni új embert.

A kisebb cégek jellemzően sales, marketing vagy termék használat játékosításán gondolkodnak. Ez egyrészt teljesen más megközelítést igényel, mint a nagyvállalati HR folyamatok, másrészt a ráfordítható pénzük is sokkal kevesebb. Egy kisebb cég vagy épp szabadúszó sokkal jobban járhat, ha nem gyűjtöget egy „dobozos” megoldásra, hanem picit beleássa magát a területbe, és – akár segítséggel, de – saját maga játékosítja a folyamatait.

Szerencsére 2017-ben és 2018-ban is egyre több olyan rendezvényt tartottak, amelyen a gamification központi téma volt. Ez elengedhetetlen feltétele a terjedésnek. Emellett pedig fenn kell tartani néhány szakmai közösséget is – ennek az egyik példája a Gamification [HUN] nevű Facebook csoport.

Hogyan jött az ötlet a konferenciára?

2017 novemberében előadóként részt vettem a Gamification Europe konferencián Nagy-Britanniában. Meséltem az ottani élményeimről és tapasztalataimról itthon és úgy döntöttünk, hogy szeretnénk egy olyan konferenciát szervezni, ami ugyan a játékosítást helyezi középpontba, de több oldalról mutat rá az előnyeire és a használatára. Ennek az ötletnek az eredménye a GAMAKO, vagyis a Gamification Magyarország Konferencia.

Mi a célotok ezzel a konferenciával? Miért gondoljátok hasznosnak a megtartását?

A GAMAKO az egyik első lépése annak, hogy egy érdeklődő, folyamatosan fejlődő és növekvő, javarészt szakmai közösséget hozzunk létre Magyarországon. Ma már mindannyian tudjuk, hogy a termékeink és szolgáltatásaink minősége az első, de a rengeteg új technológia, termékfejlesztés és önfejlesztés mellett kevés figyelmet fordítunk a követőinkre, ügyfeleinkre, hallgatóinkra. Ha a már meglévő tudásunkat és módszereinket kombináljuk játékelemekkel, nagyságrendekkel javítható minden ügyfélélmény – külföldi példákból és trendekből jól látszik, hogy ez a jövő.

Kinek szól, kinek ajánljátok?

A digitális termékekkel foglalkozók (UX szakemberek, webfejlesztők), a marketingesek és az oktatási tevékenységet végzők (tanárok, trénerek, coach-ok) az elsődleges közönségünk, de biztos vagyok benne, hogy minden érdeklődő tud valami hasznos gondolatot hazavinni. Minden előadónk úgy készül, hogy ne csak elméleti fejtegetést adjon elő, hanem kézzel fogható ötleteket, példákat és tanácsokat adjon.

Terveztek ilyesmiket még a jövőben?

Határozottan igen. GAMAKO-t évente egyet tervezünk, de gondolkodunk azon, hogy milyen kapcsolódó rendezvényeket és programokat lehetne hozzá kapcsolni. Amilyen tempóban fejlődik itthon a gamification közösség, biztos vagyok benne, hogy nem fogtok lemaradni ezekről a hírekről.

További információ és jelentkezés:

https://kollektiva.eu/gamako2018/jelentkezes/

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/712913878832313/