Ki az a mentor? És mit eszik?

Napjainkban a mentor programok aranykorát éljük. Mentorok vannak a munkahelyeken, az iskolákban, mentorokat biztosítanak különböző Európai Uniós és hazai programok. Azt gondolhatnánk, hogy mindenki tisztában van azokkal az előnyökkel, amelyekkel egy mentorral való közös munka járhat. Mégis, nap mint nap találkozunk ezzel kapcsolatos kérdésekkel, félreértésekkel, negatív attitűdökkel, tartózkodó magatartással, értetlenkedéssel.
Mi is az a mentorálás? Kiből lehet mentor? Ki a jó mentor? Miért jó, ha van mentorom? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A mentor szó atyai barát, pártfogó, nevelő jelentéssel egyenértékű. A mai szóhasználatban egy olyan személyt jelent, aki – mint idősebb és tapasztaltabb barát, tanár vagy tanácsadó –  segít jó tanácsokkal valakit. Munkahelyi környezetben olyan személyt jelent, aki egy munkatársa számára tanácsadóként áll rendelkezésre. A mentor elkíséri a munkatársat szakmai fejlődése során, és példát mutat neki (Forrás: Wikipédia).

Az INPUT program mentoring szolgáltatásában olyan szakembereket választottunk mentoroknak, akik valamilyen speciális területen nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek, nyitottak a társadalmi és technológiai innovációra, és belső indíttatásuk, felelősségvállalásuk van a jövő vállalkozói nemzedék felé. Fontosnak tartottuk, és tartjuk, hogy olyan mentorok csatlakozzanak a programunkhoz, akik nemcsak szakmai sikereik, hanem egyéniségük, értékrendjük miatt is elismertségre tettek szert a helyi ökoszisztémában, és ezáltal egyfajta véleményvezér, közösségépítő szerepet is felvállalnak.

A mentorokat szakmai hozzáértésük mellett emberi értékeik teszik naggyá.

Szerintünk a jó mentor:

 •         elkötelezett,
 •         empatikus,
 •         igénye van a tudásmegosztásra,
 •         irányt mutat, nem irányít,
 •         kérdezni és hallgatni is tud,
 •         önzetlen,
 •         őszinte és konstruktív,
 •         inspiráló,
 •         pozitív szemléletű,
 •         közösségépítő,
 •         ismeri saját határait,
 •         anyagi érdek nélkül végzi a mentori tevékenységet.

A mentorálás alapja a személyes szimpátia, a bizalom, a szabad választás és az önkéntesség mindkét fél részéről.

Az INPUT program mentor szolgáltatása hivatalos keretek között nem rég indult el, de már több mentor-mentee matching is létrejött.  Célszerűnek tartottuk megszólítani a mentoráltakat, hogy mi a véleményük a mentorálásról, milyen személyes tapasztalatuk van az INPUT program mentoraival.

Mire jó egy mentor?

A Mentor az, aki bátorítja és támogatja a Mentoráltat abban, hogy az a legtöbbet tegye meg önmaga és a startupja számára. Bár a végső döntés mindig a Mentorált kezében van, a Mentor felbecsülhetetlen segítséget nyújthat abban, hogy a Mentorált beazonosítsa milyen támogatásra van szüksége, milyen lehetőségei vannak, és új információhoz jusson. A Mentor szerepe az, hogy megbízható támasz legyen, aki segíti a Mentoráltat, hogy a legcélratörőbb választásai legyenek a lehetőségei közül, és megfontolt döntéseket hozzon.

„Van valaki, aki újra-meg újra rákoppint a fejedre, hogy hogy állsz, mi a helyzet. Megmutatja a fókuszt.” - Weis Péter (fotelgazda.hu)

Egy mentor kézen fog az úton, és rávilágít dolgokra. Lehet a tapasztalataira támaszkodni, hiszen ő is járt már az adott helyzetben. Egy mentorral rövidebb idő alatt el lehet jutni a kitűzött célig, mintha egyedül próbálkoznál.  A mentor irányt mutat. Nem azt mondja, hogy mit kell tenned, hanem rámutat a hiányosságokra, és lehetséges megoldásokat javasol.

„Úgy voltam vele, mint az emberek a pszichiáterrel, akik nem igazán hiszik el, hogy tud nekik bármiben is segíteni. De az első találkozásunkkor nagyon meggyőzött. A mentorom elég szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezik, különösen pont a kkv-k világában. Már abban is sokat tudott segíteni, hogy a megfelelő kérdéseket tegye fel, hogy az ember rájöjjön, hogy mik azok a pontok, ami nem megy jól. Mert aki benne van, az nem látja, túlságosan benne ül az adott dologban.” – Kohányi Krisztián WI-IN-DOO

Minden startupnak kell mentor?

„Kell a mentor, mert nálunk nem annyira elterjedt még a startup gondolkodás. Ha vállalkozóként állsz neki az ötleted megvalósításának, lehet, hogy tök feleslegesen teszel bele pénzt, energiát egy ötletbe, mert mondjuk nem validáltad időben stb. Ráadásul azért is jó, ha van egy mentor, mert külsősként látja, tehát nem annyira szerelmes az ötletedbe, mint te magad. Ez az egyik nagy előnye a mentornak." - Weis Péter (fotelgazda.hu)

Hogy lesz valakinek mentora?

A helyi startup koordinátor felméri az ötletgazda projektjét, és ha látszódik a projektben a beletett munka, megfelelően felkészült az ötletgazda és motivált, az INPUT program összeismerteti egy mentorral, aki az ő projektjének, illetve a felmerült problémának megfelelő szaktudással rendelkezik. Ha kölcsönös a szimpátia, és úgy látja mindkét fél, hogy tudnak együtt dolgozni, akkor egy együttműködési nyilatkozat kidolgozásával meghatározzák a mérföldköveket, ahová szeretnék együtt eljuttatni a projektet.

Mint bármilyen emberi kapcsolatnál, a mentor-mentee kapcsolatnál is az egyik legfontosabb elem a közöttük lévő összhang, meg az a bizonyos gyakran emlegetett kémia.

„Ha nincs meg a kémia, akkor hiába van szakmailag nagyon toppon a mentor, ha nem találjuk meg a közös hangot, akkor nem fog működni.” - Weis Péter (fotelgazda.hu)

Az együttműködési nyilatkozat egyben titoktartási nyilatkozat is, illetve egy etikai kódexként is szolgál.  Ezzel a startup körökben nem túl divatos formaisággal azonban ki tudjuk küszöbölni a startupok leggyakoribb félelmét:

„A magyar kultúrában probléma a bizalom kérdése, hogy az ötletemet, amit semmi nem véd, kiadjam valakinek, főleg ha idegenről van szó." - Weis Péter (fotelgazda.hu)

Ha megvan a kémia, kitűzték közösen a mérföldköveket, hogyan kezdődik a közös munka?

Mi először egy üzleti modellt készítettünk, hogy rávilágítsunk az elképzeléseink hibáira, hiányosságaira. Ezzel kezdtük a közös munkát. Majd egy validációs felmérést készítettem Edit javaslatára, amelyet 30 napon keresztül online illetve papír alapon is kitöltettem. Szerencsére igazolta a felmérés az ötletünk létjogosultságát, és a termék tervezett piaci árát is validálta.” Kohányi Krisztián WI-IN-DOO

Hogyan érdemes készülni a mentor találkozókra?

„El kell végezni a kitűzött feladatokat, és fel kell készülni a találkozókra. Én például a találkozó előtt mindig átgondolom, leírom a találkozó napirendi pontjait, hogy miről fogunk beszélni.” - Weis Péter (fotelgazda.hu)

A mentorok akkor tudnak neked igazán segíteni, ha elég információt adsz nekik! Ehhez szükséges a nagyfokú bizalom. Javasoljuk, hogy a kitűzött feladat elvégzése mellett a találkozó előtt egy-két nappal tölts ki egy státusz riportot, amelyben összefoglalod az utolsó találkozó óta a projekteddel történt fejleményeket, azokat a kérdéseket, amelyekre szeretnél választ kapni, az elért célokat, illetve az elkövetkezendő időszak prioritásait. Ahhoz, hogy a mentorod is fel tudjon készülni a találkozóra, érdemes a státusz riportodat neki is átküldened. Így nem azzal fog elmenni a megbeszélés nagy része, hogy közösen átolvassátok a leírtakat.

Miben tud még segíteni egy mentor?

„Kérdés esetén a kapcsolati tőkéjét is be tudja vetni, és be tud vonni egyéb szakembert.” - Weis Péter (fotelgazda.hu)

„A területi koordinátor és a mentor segít, hogy bejussunk egyéb programokba is, ahonnan további segítséget kaphatunk. Sőt, még szolgáltatót is tudtak ajánlani, ahol a prototípusunkat el tudjuk készíteni.” Kohányi Krisztián WI-IN-DOO

Miért jó mentornak lenni?

Azt már látjuk, hogy egy ötletgazdának miért hasznos, ha van egy mentora. De a mentornak mi a jó ebben? Jó érzés, hogy segíthetnek, hogy a mentoráltak  új képességeket, tapasztalatokat és tudást szerezzenek. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a mentorált új viselkedési formákat fejlesszen ki magában, ami által nem csak a személyes, hanem üzleti teljesítményét is növeli. Fejleszti a Mentorált azon képességét, hogy az jól tudjon választani a rendelkezésre álló lehetőségei közül.

Inspirációkat kapnak a mentorok a mentoráltaktól. Újabb és újabb ötleteket, technológiákat ismerhetnek meg.  A segítségnyújtás egy magasabb szükségletet is kielégít: Visszaadnak a társadalomnak a pro bono mentorsággal, hozzájárulnak a magyar gazdaság és a magyar társadalom fejlődéséhez.

Az INPUT mentor program kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a mentorok között jó kapcsolat alakuljon ki, igazi közösség fejlődjön. Ez nagyon hasznos a mentoroknak, hiszen hasonló gondolkodású, hasonlóan magasan képzett és nagy tapasztalattal, és széles kapcsolatrendszerrel rendelkező hazai és nemzetközi szakemberekkel kerülnek az INPUT program égisze alatt kapcsolatba, ezáltal a saját kapcsolati hálójukat is tudják tágítani. Az igazi érték ebben rejlik.

Ha úgy gondolod, Te is hasznos tagja tudnál lenni az INPUT mentor hálózatának, és szeretnél segíteni a kezdő ötletgazdáknak vállalkozásuk beindításában, jelentkezz a területedhez legközelebb lévő startup koordinátorunknál!

Nektek mit adott az INPUT program?

„Komoly érték az INPUT programban, hogy nem csak helyi mentoroknak, szakértőknek a segítségét tudjuk igénybe venni, hanem a hálózaton keresztül elérünk más olyan szakértőket, akik itt helyben pont nincsenek, vagy nem találtuk meg még őket. Nagyon jó, hogy működik ez a városok közötti információáramlás és segítség....”

„Átvitt értelemben az INPUT program startup koordinátorának köszönhetem, hogy elkezdtem megvalósítani az ötletemet. Egy Anikó által szervezett meetupon az egyik előadást hallgatva határoztam el, hogy leveszem a polcról és leporolom a Fotelgazdának az ötletét, és induljunk el a megvalósítás útján.” - Weis Péter (fotelgazda.hu)

„Amit kapunk, az mindenképpen egy pozitív hozadék, érték, és ennek költsége nincs, csak a rászánt idő. Így csak pozitív tapasztalataink vannak a programmal...”

„A szervezett meetupok nagyon hasznosak, mert a helyi emberek tudnak találkozni. Itt Miskolcon van erre igény, meg közönség is. Jó lenne, ha még több embert el tudnánk érni, meg tudnánk szólítani ezekkel a rendezvényekkel, hogy mi is jobban megismerhessük a helyi szereplőket.” Kohányi Krisztián WI-IN-DOO

Ha kedvet kaptál a közös munkához, gyere el te is a következő rendezvényeink valamelyikére, ismerkedj meg a helyi startup koordinátorral, beszélgess nyitott gondolkodású innovatív emberekkel, és kezd el velünk megvalósítani az ötletedet!